Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 10, 2008


  1. Virker antidepressiv medicin?
  2. Depression og angst forbundet med usunde vaner
  3. Mail: D-vitamin
  4. Mail: Sund mad til børn
  5. Visse antioxidanter kan reducere akrylamid i mad
  6. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Viden skal hele tiden forbedres, udfordres og øges, ellers forsvinder den.”

-- Peter F. Drucker, forfatter


1) Virker antidepressiv medicin?

Som vi kort havde oppe i et tidligere nyhedsbrev skjuler medicinfirmaer sandheden om antidepressiv medicin!

Problemer er, at selskaberne bag antidepressiv medicin ikke altid offentliggør de undersøgelser, der viser, at medicinen ikke virker. Og fordi de negative resultater af forsøg med antidepressiv medicin sjældent bliver offentliggjort, overvurderes virkningen ofte.

Den videnskabelige litteratur om antidepressiv medicin er vildledende, fordi det hovedsageligt kun er de positive undersøgelser der offentliggøres.

Når de dårlige resultater stort set aldrig finder vej til de tidsskrifter, hvor læger og forskere finder ny viden om medicin – men hvor man til gengæld kan finde næsten alle de undersøgelser, der viser gode resultater – får læger en alt for positiv opfattelse af de præparater, de udskriver.

Det er forskere ved Hull Universitet, som har gennemført en omfattende analyse af hele 47 kliniske undersøgelser af fire populære antidepressiver (de såkaldte ”lykkepiller”), og konkluderet, at det generelt kun er de sværeste depressionslidelser der kan have gavn af lykkepiller.

Kilde: PLoS Medicine.
Initial Severity and Antidepressant Benefits: A Meta-Analysis of Data Submitted to the Food and Drug Administration.

Læs evt. hele rapporten på engelsk her

Kommentar:

Læs mere om depressioner og mulige naturlige løsninger her.

En undersøgelse, der giver et fingerpeg om, hvor stor indflydelse kost og livsstil har på depressioner og angst, kan ses af en ny undersøgelse, der viser, at ...


2) Depression og angst forbundet med usunde vaner

Depression og angst er forbundet med fedme og usunde vaner som rygning, alkohol og inaktivitet.

Forskere analyserede data fra 217.379 voksne og kom frem til, at voksne der nu eller tidligere havde fået diagnosen depression, var hele 60 % mere tilbøjelige til at være fede og dobbelt så tilbøjelige til at være rygere, sammenlignet med de deltagere i undersøgelsen, der ikke var deprimerede.

De deltagere i undersøgelsen, der led af angst, var 30 % mere tilbøjelige til at være fede og dobbelt så tilbøjelige til at ryge som de deltagere, der ikke var angste.

Mennesker med depression og angst var også mere tilbøjelige til at føre en inaktiv livsstil, og til at drikke for meget alkohol.

Kilde: Tara W. Strine m.fl.
The association of depression and anxiety with obesity and unhealthy behaviors among community-dwelling US adults
General Hospital Psychiatry. Volume 30, Issue 2, March-April 2008, Pages 127-137


3) Mail: D-vitamin

Hej John,

Puha - jeg synes, det er svært at finde ud af, hvad jeg skal og hvad jeg ikke skal med hensyn til D-vitamin!

Om sommeren opholder jeg mig så meget som overhovedet muligt udendørs - og allerhelst i solen (MED høj solfaktor!), så om sommeren får jeg helt sikkert nok D-vitamin via solen, MEN både sommer og vinter tager jeg også 2 stk. Livol 50+ vitaminpiller + 2 stk. Unikalk forte, som jo begge også indeholder D-vitamin, og så er det, jeg bliver usikker på, om jeg får for meget D-vitamin. Om vinteren tager jeg derudover 1 barneske Møllers Tran daglig - og der er jo også D-vitamin.

Jeg er 62 år, og jeg føler mig sund og rask (har hos min læge fået målt B- og D-vitamin-spejlet, og det er helt perfekt). Jeg spiser meget frugt og grønt, og kun lidt kød.

Jeg ser frem til at høre din vurdering.

Mange hilsener fra en glad læser af dit gode ugeskrift

Jette

Hej Jette

Nej, det er ikke let at vide, hvad man skal og ikke skal vedr. D-vitamin. Det er mest en trossag -- indtil flere undersøgelser giver klare svar!

Selv eksperterne er i syv sind lige nu, så det må siges at være helt naturlig, at andre også er i tvivl.

Det er vigtigt, at få nok sol på kroppen (uden at overdrive), og få D-vitaminer den vej.

Det er også en god ide for visse udsatte grupper, at tage et moderat tilskud af D-vitamin, hvis de ikke får nok sol, eller fx i vinterhalvåret.

Du får i hvert fald nok D-vitamin!

Nok også for meget!

Om det gør noget er uvist.

Jeg vil mene, at det er en god idé, at du trapper ned med D-vitamin. Lad være med at tage Møllers Tran og brug evt. kalktabletter uden D-vitamin (og tag i stedet en kalktablet sammen med dine Livol, som jo også indeholder D).

Da Møllers Tran indeholder A-vitamin – som kan være med til at svække knoglerne – bør du først og fremmest holde op med at tage den. Du får jo allerede nok A-vitamin i din kost (og Livoltablet).

Om sommeren er der i hvert fald ingen grund til, at du tager D-vitamin.

Det er en anden sag, hvis din læge allerede har konstateret afkalkning af knogler e.l., så følger du naturligvis lægens råd.

Det bedste er, at få nok kalk gennem kosten. Eller hvis du er i tvivl, så få noget kalk igennem kosten og blot en enkelt kalktablet daglig sammen med dine livoltabletter.

Rigtig fint, at du sørger for at få sol, er meget udendørs og spiser så sundt!

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Sund mad til børn

Her nogle gode tips til sund mad fra Mark Grundy, der hele sit liv har levet sundt ...

”Giv børnene rå grøntsager ikke alt det der kogte l...!

Vi børn elsker gulerødder, agurker, frugt etc. når det smager af noget.

Jeg elsker for eksempel salat med pizzaboller:

1 hvidkål, 4 spiseskeer tørrede løg eller et friskt løg, 1 rød peber, en gul peber, purløg bliver snittet i køkkenmaskinen.

Dressingen er: 3 citroner, tidselolie, lidt himalayasalt.

Salaten smager også godt, hvis den er lavet med gulerødder i stedet for peber!

1 rødkål bliver snittet med 1 lille løg, lidt persille og 1 grøn peber i køkkenmaskinen.

Dressing: 3 citroner, olivenolie, hvidløg, himalayasalt

Det er meget vigtig med citroner! Jeg hader eddike! Citroner er super-lækre!

Pizzaboller:

Økologisk boller dej af mel, vand, olivenolie og gær med meget lidt himalayasalt.

Form boller, kom lidt tomatsovs/tomat på, måske lidt oregano etc., hvidløg og så en rigtig lækker ost.

Jeg elsker gedeost fra frankrig, men min bror vil kun have almindelg ost. Flødehavarti er også godt.

Jeg kan ikke lide købe-pizza.

Det bedste slik jeg kender er tørrede æbler og frugt-bars af tørrede frugter.

Jeg kan næsten ikke lide andet slik mere. Det smager næsten alt af det samme og ikke godt mere. Hvis det skal være chokolade, så belgiske praliner af rigtig god kvalitet, ellers spiser jeg hellere rosiner og andre lækre tørrede frugter, som cranberries etc.

Jeg elsker også en god smoothie:

1 banan, 1 æble, 1 nektarin blandes med saften fra friskpressede citroner eller appelsiner i blenderen.

Eller med frosne jordbær som jordbær-is-shake. Det er virkelig lækkert.

At vi børn ikke kan lide sund mad er sludder, det skal bare smage rigtig god!

Hilsen,
Mark, 16 år”

Jeg hører meget gerne flere erfaringer og tips fra læsere vedr. sund mad til børn!


5) Visse antioxidanter kan reducere akrylamid i mad

Som beskevet i et tidligere nummer af Ugeskrift for lægfolk er alkrymid et sundhedsskadeligt stof, der dannes, når man steger, bager eller griller kulhydratrige fødevarer ved temperaturer på over 120 grader.

Det er sukker – og kulhydrater, som spaltes til sukker – der danner akrylamider, når det opvarmes til over 120 grader.

Nu viser forsøg på DTU (Danmarks Tekniske Universitet), at tilsætning af visse antioxidanter reducere dannelsen af akrylamid i fødevarer.

Tilsætning af rosmarin til dej, før en portion hvedeboller blev bagt ved 225 grader, reducerede indholdet af akrylamid med op til 60 %. Selv små mængder rosmarin - i 1 % af dejen - var nok til at reducere akrylamidindholdet signifikant.

Forsøg med tilsætning af flavonoiderne epicatechin og epigallocatechin fra grøn te førte ligeledes til et markant lavere akrylamidindhold.

DTU 28-02-2008

Kommentar:

Som beskrevet sidste gang vi havde emnet oppe her i nyhedsbrevet, er der flere ting, du selv kan gøre for at mindske indtagelsen af akrylamid:

  • Spis mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkornsprodukter og nødder. Hovedvægt på frugt og grønt
  • Spis meget råkost
  • Undgå tobaksrøg (også passiv rygning)
  • Undgå eller begræns grilning og friturestegning
  • Undgå at branke eller brænde fødevarer under tilberedning
  • Reducer stegetemperaturen, når du steger. Kog eller dampkog i stedet for at stege, når det er muligt
  • Drik mindre kaffe eller vælg i stedet fx grøn te eller blot vand
  • Skru ned for temperaturen, når du bager brød eller frituresteger kartofler. Så mindsker du mængden af akrylamid
  • Der findes IKKE akrylamid i kogte og ubehandlede fødevarer. I det hele taget kan du gøre meget for at forebygge sygdom og bevare -- eller genvinde -- sundhed og vitalitet ved at følge kostrådene her:
    http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm

Og vi kan nu tilføje endnu et punkt:

  • Tilsæt rosmarin til dejen, når du bager!

6) Lidt af hvert

Hjemmesider giver lyst til medicin

Mange hjemmesider sponsoreres af medicinalfirmaer, og præsenterer deres egne produkter som behandlingsmetoder.
Politiken 01-03-2008

Mobilstråling påvirker proteinerne i vores hud

Otte forskellige proteiner ændrer sig ved en times udsættelse for mobilstråling, viser finsk undersøgelse. Forskerne ved endnu ikke, om påvirkningen er skadelig.
Ingeniøren 27-02-2008

Dagslys og planter kan mindske sygefravær

Masser af lys og grønne planter på kontoret kan reducere både stressniveau og træthed, mener norske forskere.

I undersøgelserne fik flere virksomheder installeret såkaldte biokontorer, hvor planter og fuldspektret lys narrer kroppen til at tro, at den er ude i det fri.

24timer.dk 27-02-2008

Humør forlænger kræftpatienters liv

Brystkræftpatienter har større sandsynlighed for at leve længere, hvis de har det godt psykisk, viser ny dansk undersøgelse.
Politiken 5-3-2008


"Mennesker må søge efter det, der er rigtigt, og lade lykken komme af sig selv.”

-- Johann Pestalozzi