Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


 

Artritis (leddegigt)

Vigtigt: Læs først den generelle vejledning her.

Leddegigt er en inflammatorisk sygdom, hvilket vil sige at leddegigt er en betændelsesreaktion i leddene. Samtidig begynder kroppens immunsystem at forandre sig og danne antistoffer. Læs evt. mere på gigtforeningen

Den bedste kost er en veganerkost – altså en kost uden animalske fødevarer.

Hvis du ikke føler, at du kan overkomme, at gennemføre en veganerkost med det samme, fordi kosten føles for langt fra den kost, du er vant til, så start med at udelade kød og alle mælkeprodukter. Spis i stedet lidt fisk og evt. lidt fjerkræ.

Du vil sandsynligvis mærke en bedring indenfor 2-4 uger, og derefter få mod på at vælge en 100 % veganerkost, der også er fri for alle raffinerede fødevarer. Det gælder om, at du så hurtigt som muligt overkommer at indføre en kost helt uden animalske fødevarer og uden eller kun med meget lidt sukker, hvidt mel og olie. Ingen alkohol.

Hvis en sund veganerkost uden raffinerede fødevarer ikke hjælper tilstrækkeligt i løbet af 2-3 uger, så undgå også helt følgende fødevarer i 2-3 uger:

 • hvede

 • majs

 • havre

 • rug

 • citrusfrugter

 • alle former for frugtjuice

 • kartofler

 • tomater

 • nødder

 • kaffe

 • alle meget søde frugter som tørrede frugter og bananer

 • sukker, honning

 • sodavand eller andre søde drikkevarer.

Hvis ovennævnte kostændringer ikke hjælper nok, kan du prøve med en såkaldt udelukkelsesdiæt. Ideen er, at du spiser ekstremt enkelt med det formål at finde det eller de fødevarer, der evt. forværrer tilstanden, så du kan fjerne dem fra din kost:

 • Sørg for at din kost kun indeholder fuldkornsris, frugt (men ingen citrusfrugter og ingen tørrede frugter og ingen meget søde frugter som bananer), grønne og orangefarvede grønsager. Drik kun rent vand, når du er tørstig.
 • Hvis denne udelukkelsesdiæt giver bedring indenfor en uge eller to tilsætter du andre fødevarer til din kost en ad gangen, for at vurdere om der kommer en negativ reaktion. Vær tålmodig! Skriv dagbog over, hvad du spiser, dine reaktioner, smerter mv. Indfør et nyt fødemiddel hver anden eller tredje dag. Altså først fuldkornsris, frugt og grønt, som beskrevet ovenfor. Det giver sandsynligvis bedring efter en uge. Dernæst prøver du fx med at tilsætte bønneretter over den næste uges tid. Dernæst fuldkornsprodukter, derefter nødder osv.

Vær opmærksom på, at du evt. tåler visse fødevarer indenfor hver kategori – bælgfrugter, fuldkornsprodukter, grønsager, frugt, nødder – bedre end andre.

Udelad alle fødevarer, der giver reaktioner/forværrer dine symptomer. I det mindste indtil du har det væsentlig bedre. Derefter kan du forsigtigt forsøge at indføre nogle af de fødevarer, der tidligere forværrede symptomer, for at se, hvordan det går, men hold dig til veganerkost fremover.

Vægttab ved overvægt, som beskrevet i Sikker Slank programmet. Læs mere på www.sikkerslank.dk

Næringsstoffer

Vitaminer og andre næringsstoffer, der muligvis kan spille en rolle, er: Selen, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, magnesium, calcium og omega-3 fedtstoffer.

Sørg for, at du får nok af disse næringsstoffer fra en sund kost. Se listen over vegetabilske kilder til næringsstoffer på listen her.

For nogle gigtpatienter vil ret høje doser af omega-3 evt. lindre. Det skyldes sandsynligvis, at omega-3 får en betændelseshæmmende virkning, når den overdoseres. Hvis ovennævnte kostændringer ikke virker i tilstrækkeligt omfang kan du derfor også prøve med en spiseskefuld hørfrøolie to gange dagligt (hørfrø er meget rig på omega-3). Hvis det hjælper efter et par uger nedsætter du mængden af hørfrøolie, indtil du finder den mindste mængde, der giver lindring.

Andet

Beskyt leddene mod overbelastning, men sørg samtidig for at holde dig i gang med motion og fysisk aktivitet. Få hjælp fra din læge eller fysioterapeut til, hvordan du bedst aflaster leddene samtidig med, at du får nok motion. Bestemte øvelser og motion, der ikke belaster leddene, kan på længere sigt gøre en stor forskel.

Under anfald kan det ofte lindre at faste i nogle dage (som beskrevet i min bog Hvordan Rask?). I flere tilfælde er patienter blevet hjulpet af flere fasteperioder med 2-3 måneders mellemrum. Længere fasteperioder kan være meget gavnlige, men skal gennemføres under professionelt opsyn. Læs om længere fasteperioder på www.Healthpromoting.com 

Det er vigtigt med et godt kredsløb som sikrer, at nok blod og næringsstoffer kommer ud til alle leddene og affaldsstoffer fjernes fra leddene. Både motion og sund kost kan forbedre kredsløbet. Blid zoneterapi og massage kan evt. også hjælpe (massér ikke på leddene!).

Præparater

Eventuelt:

 • Omega-3 fedtsyrer

 • Venustorn – ved lettere smerter i ømme led og muskler

 • Brændenældete (eller evt. kosttilskud med ekstrakt fra brændenælde)

 • Hybenpuler

 • Alfalfafrø

Kilder/referencer

Ovenstående er hovedsageligt baseret på mine erfaringer med klienter, som igen er baseret på forskning og erfaring fra en lang række fremtrædende diætister, læger og forskere. Liste af kilder med links her.
 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.