Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 03, 2014


  1. Skriv det ned

 

Nogen gange er at fare vild, måden du finder dig selv på.

— Greg Mortenson


Skriv det ned

Sår — både på krop og sjæl — heler hurtigere, når du nedskriver dine tanker og følelser på en bestemt måde.

Såkaldt expressive writing (udtryksfuld skrivning) er en metoder, hvor du beskriver dine dybeste tanker og følelser ved at skrive dem ned for dig selv.

Det er en velkendt metode, der ofte kan lindre psykiske traumer og forbedre humøret. Men undersøgelser har også vist, at expressiv writing gavner den fysiske sundhed.

Forskere i New Zealand gennemførte fx for nylig en undersøgelse, hvor 49 raske voksne i alderen 64 til 97 år, skrev om forstyrrende begivenheder eller dagligdags aktiviteter i 20 minutter tre dage i træk.

Alle deltagerne fik derefter et par uger efter foretaget en biopsi på armen og såret blev fotograferet hver dag i de efterfølgende 21 dage.

På den 11. dag, var 76 % af sårene hos de deltagere, der havde skrevet efter metoden ekspressiv writing, fuldstændigt helet, sammenlignet med 42 procent i kontrolgruppen.(1)

Expressive writing er personlig og følelsesmæssig skrivning uden hensyn til form, stavning, tegnsætning o.l.

Metoden blev opdaget af psykologen James Pennebaker fra University of Texas. Og i næsten 20 år har han givet folk en opgave:

Nedskriv dine dybeste følelser omkring en følelsesmæssig omvæltning i dit liv
i 15 eller 20 minutter om dagen fire dage i træk.

Mange, der har fulgt hans enkle instruktion, har oplevet forbedret immunforsvar. Andre har oplevet forbedret livskvaliteter. I nogle tilfælde har denne simple metode helt ændret en persons liv til det bedre.

Langsigtede følelsesmæssige forstyrrelser kan øge kroppens niveauer af stresshormoner og derved hæmme immunforsvaret. Og det har vist sig at expressive writing kan mindske niveauet af stresshormoner i blodet.(2)

Det er måske forklaringen på de positive virkninger fra metoden.

I sin tidlige forskning var Pennebaker interesseret i det faktum, at mennesker, der havde store hemmeligheder, var mere tilbøjelige til også at have en række helbredsmæssige problemer. Han ønskede at finde ud af, om det ville forbedre deres helbredsproblemer, hvis han kunne finde en måde, at få disse mennesker til at dele deres hemmeligheder.

Det viste sig, at det faktisk ofte resulterede i en forbedring, og det var ikke engang nødvendigt for folk at fortælle deres hemmeligheder til en anden. Blot det at skrive om disse hemmeligheder, selv om de destruerede deres notater umiddelbart bagefter, havde en positiv effekt på sundheden.

Yderligere undersøgelser viste, at fordelene ikke var forbeholdt dem, der havde dramatiske hemmeligheder, men også kunne gavne personer, der var midt i en skilsmisse, havde problemer på arbejde eller oplevede andre stressfyldte eller følelsesmæssigt forstyrrende situationer.

Dr. Pennebaker understreger, at skrivning bør anvendes med forsigtighed. Han anbefaler ikke, at du forsøger at skrive om et traume for hurtigt efter, det er sket, og hvis et emne opleves som for meget at håndtere, skal du ikke forsøge at tackle det, før du er klar.

Selv om det er sandsynligt, at du kan mindske stress og negative følelser, ved at skrive om stressfyldte, stærkt følelsesmæssige og traumatiske hændelser i dit liv, skal du være opmærksom på, at mange mennesker rapporterer, at de nogle gange kan føle sig lidt trist eller deprimeret efter en skriveperiode. Ligesom at se en trist film. Det forsvinder typisk igen efter et par timer.

Hvis du opdager, at du bliver ekstremt oprevet af at skrive om et bestemt emne, holder du blot op med at skrive eller skifter emne.

Virkningerne af skrivning kan være subtile, men nogle gange kan de gøre en stor forskel.

Når du skriver, er du mere opmærksom på dine følelser end fx begivenheder, erindringer eller mennesker i oplevelsen. Det handler ikke så meget om, hvad der sker, men mere om, hvad du føler omkring, hvad der sker eller skete.

Du må gerne skrive om mennesker, situationer mv., der er involveret, men fokuser på at nedskrive dine tanker og følelser omkring oplevelsen eller emnet.

Er du diagnosticeret med en psykisk lidelse e.l. — og/eller hvis du er i gang med et terapiforløb af en slags, rådfører du dig med din psykolog eller anden terapeut, før du evt. begynder at skrive.

Nedenfor er et uddrag af de vigtigste retningslinjer fra The University of Texas at Austin. Department of Psychology.

Der er mange måder at skrive på, der kan være til gavn for dig. Tænk på dette som generelle retningslinjer. Eksperimentere selv og se, hvad der fungerer bedst for dig.

  • Giv dig selv det løfte, at du vil skrive i mindst 15 minutter dagligt i mindst 3 eller 4 dage i træk.
  • Find et tidspunkt og et sted, hvor du ikke bliver forstyrret. Det kunne fx være efter, du er kommet hjem fra arbejde eller om aftenen, før du går i seng.
  • Når først du er begyndt, så bliv ved med at skrive. Du bekymrer dig ikke om stavning eller grammatik. Hvis du løber tør for ting at skrive om, gentager du blot, hvad du allerede har skrevet. Skriv i 15 eller 20 min ad gangen.

Du kan skrive om det samme alle 3-4 dage, eller du kan skrive om noget andet hver dag. Det er helt op til dig.

Du skriver kun for dig selv. Og det gælder om at være fuldstændig ærlig overfor dig selv. Det er vigtigt, at du ikke lader være med at skrive noget ned, fordi du er nervøs for, om andre læser det. Planlæg derfor at destruere det, du har skrevet, når du er færdig.

Hvornår du destruerer dine papirer (eller sletter teksten på din computer) eller, om du rent faktisk gør det, er helt op til dig. Nogle vælger at gemme teksten og fx senere læse og redigere det, de har skrevet.

Du kan vælge at rive dine notater i stykker, brænde dem, gemme dem væk et sikker sted. Pointen er blot, at du føler, at du kan skrive helt frit uden at være nervøs for, om andre senere læser det, du har skrevet.

---

Referencer

(1) Heidi E. Koschwanez, Elizabeth Broadbent m.fl. Expressive Writing and Wound Healing in Older Adults: A Randomized Controlled Trial. Psychosomatic Medicine. July-August 2013 75:581-590; doi:10.1097/PSY.0b013e31829b7b2e

(2) Rie Tamagawa, Rona Moss-Morris, Alexandra Martin, Elizabeth Robinson and Roger J. Booth. Dispositional emotion coping styles and physiological responses to expressive writing (pages 574–592). British Journal of Health Psychology. Volume 18, Issue 3, 2013. Pages 469–679. DOI: 10.1111/bjhp.12004

(3) Karen A. Baikie and Kay Wilhelm. Emotional and physical health benefits of expressive writing. Advances in Psychiatric Treatment (2005) 11: 338-346. doi: 10.1192/apt.11.5.338

(4) Bøger af Dr. James W. Pennebaker. Blandt andet “Opening Up” og “Writing to Heal: A Guided Journal for Recovering from Trauma and Emotional Upheaval.”

(5) wikipedia.org

(6) Mere om Dr. James W. Pennebaker og metoden her

(7) The University of Texas at Austin. Department of Psychology. Writing and Health: Some Practical Advice


Sandheden vil sætte dig fri. Men først vil den pisse dig af.

— Gloria Steinem


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.