Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 03, 2015


  1. D-vitamin og fedtfattig kost
  2. Pas på nanosølv og kosttilskud med kolloid sølv
  3. En plantebaseret kost mindsker migrænesmerter
 

Du kan ikke stole på dine øjne, når din fantasi er ude af fokus.

— Mark Twain


D-vitamin og fedtfattig kost

Der har været tvivl om, hvad præcist fedt i kosten betyder for optagelsen af D-vitamin.

Men en undersøgelse har sat tal på, hvor meget det sandsynligvis betyder.

I undersøgelsen tog 50 raske mænd og kvinder en stor dosis af vitamin D3 - 50.000 internationale enheder/1.250 mikrogram - sammen med morgenmaden, og fik derefter taget blodprøver i løbet af dagen.

Nogle af deltagerne tog D-vitamin sammen med en fedtfri morgenmad bestående af æggehvide, frugt, toast og tranebærsaft. Resten spiste samme morgenmad, men med enten olivenolie eller majsolie iblandet, så fedt i morgenmaden udgjorde 30 % af kalorierne.

Deltagerne fik også frokost og aftensmad med det samme forhold af fedt, protein og kulhydrat som deres morgenmad.

Forskerne fandt, at deltagerne som spiste morgenmad med fedt sammen med D-vitamintilskud, optog vitaminet 32 % bedre end de deltagere, der tog D-vitamin til et fedtfrit måltid.

Det gjorde ingen forskel, om fedtet var olivenolie eller majsolie.

Kilde: Bess Dawson-Hughes, Helen Rasmussen m.fl. Dietary Fat Increases Vitamin D-3 Absorption
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Published Online: November 17, 2014. http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2014.09.014

Kommentar:

Selv om deltagerne, der tog D-vitaminet til et måltid med 30 % af kalorierne fra fedt (nogenlunde den mængde kalorier, der kommer fra fedt i danskernes kost), optog mere af vitaminet, så optog deltagerne på den meget fedtfattige kost stadig en stor del af D-vitaminet.

Selv om forskellen på at indtage D-vitamin sammen med en meget fedtfattig kost og en fedtrig kost (30 % kalorier fra fedt) gav en øget optagelse på ca. 32 %, er det jo ikke alverden. Højere dosering og at indtage tabletten sammen med maden bør klare problemet for de fleste.

Selv om du altså optager det meste D-vitamin i tabletter på en fedtfattig kost, er det sandsynligvis en god idé at indtage D-vitamin i lidt større mængder, hvis du har valgt at spise fedtfattigt.

35 mikrogram 1-2 gange dagligt til et måltid vil være passende i vinterhalvåret for de fleste på en fedtfattig kost, hvor kosten i sig selv ikke indeholder nævneværdige mængder D-vitamin.

Har du problemer med at få dit D-vitaminniveau op (hvis det fx er blevet målt til at være lavt, og du har forsøgt med kosttilskud uden den store effekt) kan det være en idé at tage ekstra stærke D-vitamin tabletter sammen med det måltid, der indeholder mest fedt (eller fx sammen med lidt nødder eller avocado).

Der er sandsynligvis en øget risiko for diverse sygdomme, ved lavt indhold af D-vitamin i blodet (som måske mest blot er en indikator for hvor meget, vi har været ude i sol og frisk luft).

Når der ikke er sol nok til at give os nok D-vitamin, er det for de fleste mennesker smart at tage tilskud.

Ikke mindst på en fedtfattig plantebaseret kost (som ellers er en sund kost) er der risiko for mangel på D-vitamin, hvis du ikke får det som kosttilskud.


Pas på nanosølv og kosttilskud med kolloid sølv

Svenske forskere: Nanosølv i sportstøj skader hjernecellerne
Sølvnanopartikler, der findes i tøj, hårde hvidevarer og mademballage, skader de stamceller, som danner neuroner i hjerne og nethinde, viser svensk forskning. (Ingeniøren 18.12.2014)

Fødevarestyrelsen advarer mod nanosølv i kosttilskud
Nanosølv kan skade menneskelige celler, viser SDU-forsøg. Nu er folk blevet bekymrede, fordi de spiser kosttilskud med nanosølv. (dr.dk 27.2.2014)

Kommentar:

Jeg har i flere omgange her i nyhedsbrevet, i mails, på Facebook og andre steder forsøgt at advare imod at bruge sølv i form af såkaldt kolloid sølv som kosttilskud.

Her kommer advarslen igen i kort form: Hold dig langt væk fra kosttilskud med kolloid sølv (som i øvrigt også er ulovligt i Danmark).

Som det så ofte er tilfældet med produkter, der sælges "under bordet" er der masse af tåbelige og udokumenterede påstande om næsten mirakuløse virkninger.

Men det er hverken smart eller sikkert at tage kolloid sølv dagligt.

Dr. Brent A. Bauer fra Mayo Clinic skriver blandt andet: "Kolloid sølv betragtes ikke som sikkert eller effektivt for nogen af de sundhedsanprisninger, producenter giver. Sølv har ingen kendt formål i kroppen. Det er heller ikke et vigtigt mineral, som nogle sælgere af sølv-produkter hævder."

Det er vist et ret godt resume af problemerne med at indtage kolloid sølv som kosttilskud.

Læs evt. mere her.

Selv om kolloid sølv ikke må sælges i Danmark til indtagelse af mennesker, kan det rimelig let købes via forhandlere.

Det kan også købes lovligt til fx "desinfektion af dyrs foderskåle ...". Men selv om det sælges på denne måde bliver det jo reelt ofte købt og indtaget af mennesker, som tror, at det er sundt.

At sælge kolloid sølv som et middel til at desinficere foderskåle e.l., ligner for mig mest et trick, som af og til bruges af producenter og forhandlere, når de ønsker at sælge produkter, selv om de er ulovlige som kosttilskud. Kolloid sølv må godt sælges som et desinfektionsmiddel.

Undgå altid eller vær meget skeptisk overfor produkter, der enten ikke må sælges lovligt i Danmark, og derfor må hentes hjem fra udlandet, eller hvis produktet, du bliver anbefalet at indtage, ikke tydeligt og på dansk er beskrevet som et kosttilskud (eller naturlægemiddel).

Og vær endnu mere skeptisk overfor den salgssnak og de søforklaringer, du får fra producenter/forhandlere, når de forsøger at forklare/bortforklare, hvorfor et bestemt produkt ikke må sælges lovligt i Danmark.


En plantebaseret kost mindsker migrænesmerter

En plantebaseret kost reducerer migrænesmerter, ifølge en undersøgelse i the Journal of Headache and Pain.

I 16 uger indtog 42 voksne migrænepatienter enten en fedtfattig plantebaseret kost eller tog et placebo kosttilskud (snydetilskud uden aktive stoffer).

Deltagerne skiftede derefter gruppe for endnu en 16 ugers periode.

I kostperioden indtog deltagerne en plantebaseret kost og derefter en eliminationsdiæt, hvor de fjernede fødevarer, der er almindelige udløsere af migrænesmerter.

Sværhedsgraden af de værste hovedpiner var betydeligt mindre i den plantebaserede kostperiode sammenlignet med perioden, hvor de fik kosttilskud.

Fald i migrænesmerte kan have været på grund af fjernelse af smerteudløsere i kosten såsom kød og mejeriprodukter eller pga. vægttab eller hormonale ændringer som følge af kostomlægningen.

Kilde: Anne E Bunner, Ulka Agarwa, Joseph F Gonzales, Francesca Valente and Neal D Barnard.
Nutrition intervention for migraine: a randomized crossover trial. The Journal of Headache and Pain 2014, 15:69 doi:10.1186/1129-2377-15-69.

En længere gennemgang af kostændringer som personer, der plages af hovedpine/migræne, kan prøve, er beskrevet i artiklen The Anti-Headache Diet af lægen Joel Fuhrman.


Før du diagnosticere dig selv med depression eller lavt selvværd sørg først for, at du ikke i virkeligheden blot er omgivet af røvhuller.

— Steven Winterburn


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.