Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 04, 2010


  1. Animalsk protein forbundet med øget risiko for diabetes
  2. Vægt og talje kan forudsige hjertesygdom
  3. Spørgsmål og kommentarer fra læsere
 

"”Alt for ofte undervurderer vi effekten af en berøring, et smil, et venligt ord, et lyttende øre, en ærlig udførelse, eller den mindste handling af omsorg — alt sammen noget, der har potentiale til at ændre et liv”.

— Leo Buscaglia


1) Animalsk protein forbundet med øget risiko for diabetes

Risiko for at få diabetes stiger med højere indtag af total protein og animalsk protein. Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i denne måneds udgave af Diabetes Care.

Fordi proteinrig kost kan bidrage til forstyrrelser af glukosemetabolismen, satte forskerne sig for nærmere at undersøge forbindelsen mellem diabetes og kostens indhold af protein — både animalsk protein og vegetabilsk protein.

De analyserede kosten hos 38.094 hollandske deltagere fra ”Europa Prospective Investigation ind Cancer and Nutrition (EPIC)” undersøgelsen, og konstaterede, at for hver 5 % af kalorier fra protein i stedet for kulhydrater eller fedt, steg risikoen for at udvikle diabetes med hele 30 %.

Øget animalsk proteinindtag hang sammen med øget indtag af mættet fedt, kolesterol, og hæm-jern, og med øget BMI, taljemål og blodtryk.

Indtagelse af vegetabilsk protein var ikke forbundet med risiko for diabetes.

Kilde: Ivonne Sluijs m.fl.
Dietary Intake of Total, Animal, and Vegetable Protein and Risk of Type 2 Diabetes in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-NL Study
Published online before print October 13, 2009, doi: 10.2337/dc09-1321
Diabetes Care January 2010 vol. 33 no. 1 43-48

Kommentar:

Det er ikke nyt, at en kost rig på animalsk protein — som det er tilfældet i Danmark — er forbundet med øget risiko for diabetes.

Hvis flere kalorier fra animalske fødevarer, frem for fra enten fedt eller kulhydrat, øger risikoen for diabetes, er det ikke særlig smart, at der stadig er læger, diætister og kostvejledere, der anbefaler MINDRE kulhydrat og MERE protein mod diabetes.

Det er ligeledes meget uheldigt, at flere af vore såkaldte slankeeksperter anbefaler animalsk protein som en god hjælp til vægttab. Det er alligevel sjældent (måske aldrig) en hjælp til vægttab på længere sigt, og samtidig har overvægtige jo netop øget risiko for diabetes, højt blodtryk og andre af de sygdomme, som animalske fødevarer fremmer.

En af de væsentligste grunde til at diabetes kan være så slem en sygdom — og patienterne sjældent bliver raske — er den måde den behandles på. Som det også er tilfældet med andre sygdomme er selve behandlingen ofte en del af problemet.

Som beskrevet i et tidligere nyhedsbrev viste en systematisk gennemgang af flere undersøgelser vedr. diabetes (en såkaldt meta analyse), at kød øger risikoen for diabetes.
Læs evt. mere her og se også de tre videoklip om emnet.


2) Vægt og talje kan forudsige hjertesygdom

Måling af BMI (body mass index) eller taljestørrelse hos overvægtige mennesker kan forudsige risikoen for hjertesygdomme. Det konkluderer hollandske forskere.

Deres undersøgelse viste, at halvdelen af alle dødsfald pga. hjertesygdomme, og en fjerdedel af alle tilfælde uden dødelig udgang er knyttet til overvægt og et højt BMI eller store taljer.

Forskere målte både BMI og taljemål på 20.500 mand og kvinder.

I løbet af en 10-årig periode forekom 53 % af alle dødelige hjertesygdomme, og 25-30 % af alle ikke-dødelige tilfælde blandt overvægtige og svært overvægtige.

Hos mænd blev taljemål mellem 94 cm og 102 cm defineret som overvægtig og mere end 102 cm blev defineret som fedme.

Kvinder med taljemål mellem 80 og 88 cm blev betegnet som overvægtige og et taljemål over 88 cm blev defineret som fedme.

Kilde: van Dis, Ineke m.fl.
Body mass index and waist circumference predict both 10-year nonfatal and fatal cardiovascular disease risk: study conducted in 20 000 Dutch men and women aged 20-65 years
European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. 16(6):729-734, December 2009.
doi: 10.1097/HJR.0b013e328331dfc0

Kommentar:

Brug især taljemål til at vurdere om det vil være sundt for dig at komme ned i vægt. Det er nemlig her det usunde fedt sidder. Læs evt. mere om vægttab på nomedica.

Rent sundhedsmæssigt behøver du ikke tabe dig, hvis dine taljemål er fine.


3) Spørgsmål og kommentarer fra læsere

Sundhed er mange ting

Jeg er kunstmaler — som tusindvis af andre har jeg malet og tegnet gennem hele mit liv ... Der er simpelthen ikke noget mere healende end det!

Når vi taler om sund livsstil og folk gerne vil have mere livskvalitet ind i deres tilværelse, så er de nødt til ikke at se ud, for at se hvordan andre gør, men at se indad og mærke efter, hvornår DE har det godt. Anerkende at deres målestok for, hvornår deres liv er dejligt er helt unik — kan IKKE købes på apoteket. De skal lære at LYTTE til de signaler der kommer indefra — hvornår siges der "YES", og hvornår siges der "NO" indeni?

Nogen kan lide at arbejde med hjerneudfordringer indenfor kvantemekanik, andre kan lide at arbejde med træer og planter.

... Meget af denne livgivende energi, kommer også til at flyde frit gennem en, når man mediterer. Det er ufattelig sundt for ens liv at meditere. Mange forbinder det med munke og mærkelige mennesker — men det er jo bare evnen til at fordybe sig og rense hjernen for tanker ...

Alt dette var for at sige noget om, at sundhed og sund livsstil er MANGE ting. Meget mere end slankekur og vitaminpiller ;-) ...

Med alle de bedste hilsner
Maria Naira Santasilia

For meget/for lidt om vegetarkost

En læser skrev: For at være helt ærlig, interessere det mig ikke særlig meget at læse om vegetarer og veganere, som har fyldt temmelig meget i nyhedsbrevet det sidste års tid. Derimod syntes jeg, det er interessant, når du henviser til alternative/nye behandlingsmetoder eller resultater fra forskerverdenen.

En anden læser skrev: Det ville være godt med en masse om veganerkost, gode ideer til kostsammensætning, hvordan får vi tilstrækkelig med omega-3 mv., gode, enkle opskrifter, en veganers gode råd og erfaringer, hvad når man skal i byen osv. ...

Svar: Der vil komme mere om vegetarkost i nyhedsbrevet, når der er relevante undersøgelser mv., men for noget tid siden åbnede vi hjemmesiden www.vegetarbladet.dk, og det er planen at skrive et nyt ”blad” hver måned, med nyheder, vegetaropskrifter og meget andet med relation til veganerkost eller vegetarkost.

Astmamedicin

Til kvinden med barnebarnet, som har udviklet astma, kan jeg oplyse, at jeg for ca. 5 år siden gennemgik en kur med SensiStop

Jeg er selv 54 år og født med astma/eksem. Kuren har dels nedsat mit behov for medicin, dels nedsat den periode, hvor jeg har allergiske reaktioner.

Om det også skulle virke for barnebarnet, kan jeg ikke udtale mig om, men hvis man vil i gang med kuren, skal det helst være i en periode, hvor symptomerne er så små som muligt.

Venlig hilsen
Kim Loft

Skillekost

Jeg mener at have læst i et nyhedsbrev at du har gjort op med dette begreb. Er der slet ikke noget om snakken, at protein (måske særligt animalsk) helst skal fortæres for sig og ikke i sammenhæng med kulhydrat?

Svar: Du kan sagtens spise protein og kulhydrat til samme måltid. Min mening om kostkombinering her.


”Selv om det er en lille ting, så gør noget for dem, der har brug for hjælp — noget du ikke får betaling for, ud over det privilegium at gøre det”.

— Albert Schweitzer


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.