Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 05, 2013


  1. Stenalderkost (1)
  2. Mail: Hvorfor så strenge kostanbefalinger til syge?
 

Det mindste med mening, har altid større værdi, end det største uden mening.

— C.G. Jung


Stenalderkost (1)

Stenalderkost er oppe i tiden, og mange er begyndt at spise, som de er blevet fortalt, stenaldermenneskene spiste.

Hvad er stenalderkost?

Hvis vi skal stole på det hav af bøger, der er blevet udgivet, efter stenalderkosten kom på mode, så spiste mennesker i stenalderen hverken kornprodukter, stivelsesrige planter eller mælkeprodukter, men masser af protein i form af kød, en del fedt, ikke-stivelsesrige grøntsager samt frugt og nødder.

Fortalerne for stenalderdiæten mener, at menneskene i stenalderen ikke spiste stivelsesrige fødevarer, og vi derfor heller ikke i vore dage bør spise stivelsesrige fødevarer som kornprodukter, bælgfrugter og kartofler.

Hvorfor stenalderkost?

Teorien er, at fordi vores forfædre i stenalderen spiste på en bestemt måde, er vi kun genetisk tilpasset den slags mad (en tvivlsom påstand), og vi bør derfor spise på samme måde, som vi gjorde dengang.

Spiste vi stenalderkost i stenalderen?

Fortalerne for stenalderkosten kommer især med en lang række påstande om præcist, hvad kosten bestod af i stenalderen. — Endog præcise fordelinger af fedt, protein og kulhydrat.

Men hvad stenaldermennesker spiste er ikke nær så let at svare på, som mange gør det til.

Den antagelse, at stenalderfolk hovedsageligt fik deres ernæring fra animalske fødevarer er sandsynligvis ikke korrekt, og der er dokumentation for, at mennesker i stenalderen spiste stivelse i kerner fra forskellige vilde planter.

Læs også artiklen Mennesker spiste korn og kerner for 30.000 år siden

Faktisk tyder meget på, at stivelserige fødevarer udgjorde endog en væsentlig del af stenaldermenneskers kost.

Dr. McDougall skriver blandt andet, at primater, herunder mennesker, har drevet jagt og indsamling i millioner af år. Men det er planterne, der med meget få undtagelser har leveret størstedelen af kalorierne til næsten alle primater. Det var bedsteforældre, kvinder og børn, som samlede størsteparten af føden ind, mens mændene gik på jagt. Men det var jægerne, der fik hæder og ære.

Artiklen indeholder også en række links til studier, der angiveligt viser:

  • vores forfædre, som levede for 2 millioner år siden, spiste mest blade, frugter, træ og bark - en kost svarende til hvad vor tids chimpanser spiser.
  • folk, der boede i det, der nu er Mozambique, langs den østlige kyst af Afrika, fulgt en kost baseret på kornsorten sorghum, så langt tilbage i tiden som for 105.000 år siden.
  • selv neandertalerne spiste en række vegetabilske fødevarer. Der er fundet stivelseskorn på tænderne af deres skeletter overalt fra det varme østlige Middelhav til det kølige nordvestlige Europa.
  • Der er fundet stivelseskorn fra vilde planter på slibeværktøjer, som går helt tilbage til den ældste stenalderperiode i Italien, Rusland og Tjekkiet.
  • De længstlevende befolkninger på Jorden i dag spiser en stivelsesbaseret kost med få animalske produkter. Det drejer sig om folk fra Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grækenland) og Syvende Dags Adventisterne i Loma Linda, Californien, der bor i det, der kaldes »Blå zoner«.
    (1)

Du kan også i nedenstående forelæsning af John McDougall høre en gennemgang af forskellige ideer om den bedste kost.

Han kommer blandt andet ind på Stenalderkost, og hvad videnskaben siger om den bedste kost for mennesker.

 

Jeff Novick: Set i et evolutionært perspektiv var der noget i kosten, som gav næring til vækst af hjernen, og der er grundlæggende to lejre i debatten omkring dette emne: den ene siger, det var animalsk protein, og den anden siger, at det var rødder, knolde og stivelse. Mit gæt er, at det var en kombination af dem begge, da begge er en rigere kilde til let optagelige kalorier. Men jeg hælder mest til den anskuelse, at rødder, knolde, korn og stivelse har spillet den største rolle, da de trods alt leverer det primære brændstof til hjerne og muskler. Mennesker har spist rødder, rodknolde, korn og stivelse i mindst 30.000 år, og flere nyere undersøgelser har vist, at kornsorter var en del af kosten i løbet af stenalderen og at mennesket er godt tilpasset til at indtage dem. Faktisk er fordelene ved at inkludere bælgplanter og hele intakte kerner i kosten yderst veldokumenterede. (2)

Nathaniel Dominy ph.d., lektor i antropologi, fortæller i nedenstående klip fra et interview om sin forskning, og hvorfor han mener, at vi mennesker er beregnet til at spise en kost baseret på stivelse:
 


Kort oversættelse og resume:

Menneskets evne til at fordøje stivelse gjorde os i stand til at overleve næsten hvor som helst i verden, fordi plantekost (stivelseholdige fødevarer) fandtes overalt.

Han nævner også, at vi i stenalderen faktisk spiste en del stivelsesrige fødevarer og generelt set slet ikke så meget kød, som mange tror.

Og — som så mange andre — kommer han ind på det oplagte argument, at vi rent anatomisk slet ikke er tilpasset kød, og at vi mennesker netop har en unik evne til at fordøje og udnytte energi og næringsstoffer i stivelsesrige planter.

- - -

1) Stenalderkost 2 - hård kritik (John McDougall) - uciviliseret, sundhedsskadelig og usandfærdig. Leif Varmark. Plantemad.dk

(2) Reflecting On The Paleo Diet, jeff Novick, MS, RD. Stenalderkost 1 - mild kritik (Jeff Novick) - hvad er godt og hvad er skidt? Leif Varmark. Plantemad.dk


Mail: Hvorfor så strenge kostanbefalinger til syge?

Jeg synes dine kostanbefalinger til syge mennesker er ALT for strenge. Har du nogensinde tænkt på, hvor svært eller umuligt!! det er med fanatisk kost for os der ALLEREDE har nok at slås med!? ... jeg har det rigtig hårdt, både med min sygdom og bivirkninger fra medicin jeg bliver NØDT til at tage ... ved det er gift og føler også de naturprodukter, jeg bruger hjælper!

Efterlyser flere anbefalinger af gode naturprodukter!

VH
Mette S.

Hej Mette

Jeg forstår dit synspunkt, og ville da også ønske, at det forholdt sig anderledes — at vi kunne opnå de samme resultater med mere moderate forbedringer i kosten.

Det er desværre sjældent nok, når formålet er at slippe af med sygdomme ved at forbedre kost og livsstil.

Men enhver positiv ændring er en god ændring. Hvis du ikke kan klare omfattende kostændringer så indfør blot så sunde vaner, som du kan klare. Fx kan daglige gåture, gode søvnvaner og blot moderate kostændringer tilsammen i nogle tilfælde gøre underværker.

Det er naturligvis dit eget valg i hvor stor udstrækning, du vil satse på at klare dine helbredsproblemer med kostændringer.

Hvis du hele tiden gør, hvad du kan, vil du opdage, at du kan overkomme mere og mere — og lige pludselig har du gennemført "umulige" forbedringer og er måske godt i gang med at blive rask!

Med venlig hilsen
John Buhl


Mange mennesker forsømmer den lille lykke, mens de venter forgæves på den store.

— Pearl S. Buck


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.