Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 07, 2013


  1. Stenalderkost (3)
  2. Mail: Kritik af dokumentaren "Forkes over Knives"
  3. Mail: Olie som tilskud?
 

Det er ikke det, vi oplever, men det, vi føler, vi oplever, der udgør vores skæbne.

— Marie von Ebner-Eschenbach


Stenalderkost (3)

Første del af artiklen: Stenalderkost (1) her.

Anden del af artiklen: Stenalderkost (2) her.

Tilhængere af stenalderdiæten anbefaler en kost, som de (fejlagtigt) tror er den samme, som stenaldermennesker spiste, samtidig med, at de ignorerer den værdifulde viden, vi har om de sundhedsmæssige gevinster fra rodfrugter (herunder kartofler), fuldkorn og bælgfrugter — og det sundhedsskadelige ved at spise for meget kød.

Den stenalderkost, du læser om i artikler og bøger (og som ofte nok slet ikke er den kost, de reelt spiste i stenalderen) indeholder mere protein og fedt, end danskernes normale kost samt en del mindre kulhydrat.

Stenalderkost og sundhed

Det gode ved diæten er, at den også indeholder flere grøntsager og færre raffinerede kulhydrater.

Det er rent ernæringsmæssigt og sundhedsmæssigt en dårlig idé at spise meget kød, fisk og æg — men en god idé at spise mere frugt og grønt, bær, nødder og svampe, som også er en del af stenalderkosten.

Det er uklogt at udelade bælgfrugter og fuldkorn fra kosten.

Det er værd at bemærke, at det kød, som stenaldermenneskene spiste, var langt sundere, end det kød, du finder i dag.

Det kød, de spiste, kom fra magre og sundere dyr, der levede vildt. Kødet havde en anden og bedre fedtsyresammensætning (bedre forhold mellem omega-3 og omega-6).

Der er også stor forskel på at spise fisk fra forurenede farvande eller dambrug og de fisk, stenalderfolk kunne være så heldige at få fat i.

Prof. Bente Klarlund skrev i Politiken 17.9.2012: "Det er ikke bevist, at stenalderdiæten er sundere end Fødevarestyrelsens otte kostråd, men den er sikkert sundere end gennemsnitsdanskerens kost."

Jeg mener, at de 8 kostråd er bedre end stenalderkosten. Problemet er, at mange ikke følger de 8 kostråd (men indtager for meget sukker, for meget kød og mælk, for lidt fuldkorn, for lidt frugt og grønt, for meget alkohol).

De 8 kostråd kan i øvrigt gøres en del bedre. Mit bud her.

Det gode ved en såkaldt stenalderkosten

Det gode ved stenalderkosten er, at den udelukker raffinerede produkter. Det gør en stor forskel, da de fleste menneskers kost er fyldt med den slags, og de vil ofte få det bedre af næsten enhver kost, der udelader eller væsentlig begrænser indtagelsen af raffinerede fødevarer som sukker, slik, kager, hvidt brød, almindelige morgenmadsprodukter o.l.

Netop fordi den såkaldte stenalderkost ikke indeholder sukker og andre raffinerede kulhydrater, kan den være sundere end en kost, der ellers er proppet med sukker, hvidt brød o.l.

Det skadelige ved stenalderkosten

Vi ved fra adskillige undersøgelser, at æg og kød over en vis mængde er skadeligt og kan medvirke til endog meget alvorlige sygdomme.

Derfor er alle kostplaner, der indeholder store mængder animalske fødevarer, potentielt set meget skadelige for helbredet (og klimaet).

Var stenaldermennesker sundere?

Stenaldermennesker var måske og måske ikke sundere end os, så længe de levede, men det er nærmest umuligt at sammenligne stenaldermennesker med mennesker i dag, eller vide præcist hvilke faktorer, der er afgørende for øget/mindre sundhed.

Flere mindre og isolerede befolkningsgrupper, som er i live i dag og som stadig følger en eller anden form for stenalderkost, har kortere levetid, end de befolkningsgrupper, der hovedsagelig lever af en plantebaseret kost.

Brug det bedste fra stenalderdiæten ... ud med resten

Jeg er enig med fortalerne for stenalderkosten i, at vi skal spise så naturlige og ubehandlede fødevarer som mulig, og at vi skal undgå eller væsentlig begrænse indtagelsen af sukker, mælkeprodukter og raffinerede kulhydrater.

Så hvis du vælger en såkaldt stenalderkost, men erstatter al den kød med sunde stivelsesrige fødevarer, har du en fornuftig kost :-)


Mail: Kritik af dokumentaren "Forkes over Knives"

Så i dag dokumentarfilmen "Forkes over Knives", som er en stærk fortaler for en kost uden animalske fødevarer. Det primært i forhold til en lang række livsstilssygdomme - men også i forhold til miljø og dyrevelfærd.

Da jeg selv er vegetar, er det af gode grunde positivt, at få serveret 90 minutters dokumentar, som 100% blåstempler en kost uden animalske fødevarer. :-)

Begejstret anbefalede jeg dokumentaren til min bror ... som senere sendte mig dette link

En MEGET lang og kritisk gennemgang af nogle af de videnskabelige undersøgelser og resultater, som dokumentaren sætter sin lid til.

Jeg har endnu ikke læst hele bloggen, men synes der er nogle ganske interessante iagttagelser, bl.a. i forhold til undersøgelser foretaget af Colin T. Campbell, hvor han har udeladt at fortælle - i mine øjne - ganske væsentlige resultater. Bl.a. at mus som fik en kost med 5% casein godt nok ikke fik leverkræft, men til gengæld led af andre sygdomme, som resulterede i, at flere mus i denne gruppe levede i kortere tid end 20% casein musene!!!

Med andre ord - at det måske ikke er helt så "sort og hvidt" som dokumentaren påstår.

Er spændt på om du har nogle kommentarer til kritikken (hvis du har mod på at tygge dig igennem ... for den er som tidligere nævnt særdeles LANG!) :-)

Lars :-)

Hej Lars!

Det er sandsynligt, at det ikke er helt så "sort og hvidt" som dokumentaren påstår.

Jeg har svært ved at vurdere, hvor relevant det er at musene, der fik 5 % kasein, led af andre sygdomme, uden at nærlæse hele studiet (eller studier, hvis der er flere omkring samme emne). Måske fik de så noget andet foder, der var skadelig på andre måder ... eller alle mulige andre faktorer kan evt. spille en rolle. Det ændrer vel heller ikke ved at det er muligt at tænde og slukke for udvikling af kræft eller for de gener, der påvirker kræftrisiko, med en meget proteinrig kost (som vist er pointen med det forsøg).

MEN jeg ved ikke ret meget om det, og har ikke set dokumentarfilmen (kun små klip) eller læst anmeldelser/kritik af den, og kan derfor ikke sige noget fornuftigt om filmen.

Som jeg ser det, er der ikke videnskabelig bevis for, at 100 % veganerkost er bedst. Men "kun" at for meget kød, for meget mælk, for mange æg, for meget mættet fedt osv. er skadeligt.

Indtil videre kan vi vist kun konkludere, at det er sundest at holde sig helt til en veganerkost uden raffinerede fødevarer -- ELLER en plantebaseret kost uden raffinerede fødevarer, der også indeholder lidt animalsk føde.

Så vidt jeg kan vurdere er det mest et spørgsmål om tro

Miljøet og dyrene vil dog nok helst have, at vi holder os til plantemad.

Med venlig hilsen
John Buhl


Mail: Olie som tilskud?

Tak for nyhedsbrevene de bliver læst med stor interesse, ligesom jeg prøver at efterleve dine gode råd med en så naturlig kost som muligt. Jeg spiser meget frugt og salat hver dag, og undgår helst kød. ...

Jeg har nu fået anbefalet Livets olie, aronia saft samt ekstra jomfru kokosolie som mulige tilskud til at få det bedre generelt ... Jeg vil gerne høre din mening om disse tilskud, er de så gode/sunde som de bliver fremført som?

Venlig hilsen Berit

Hej Berit

Hvis du mangler fedtsyrer (nogle mennesker gør) er det naturligvis vigtigt og gavnlige, at du får flere af dem i din kost. Det bedste er at forbedre din kost, så den indeholder nok. Det næstbedste er at tage tilskud af olier (fx ”Livets olie”/hørfrøolie). De fleste mennesker får alt for meget fedt/olie i deres kost, og for meget omega-6 i forhold til omega-3. Mere om omega-3 her.

Aroniasaft er udmærket, men det er nok bedre at få de samme og mange andre gode stoffer ved at spise frisk frugt og grønt.

Du kan bruge en lille smule kokosolie til stegning eller i retter, hvis du ønsker smagen, men lad være med at bruge kokosolie som kosttilskud!

Kokosolie er (lige som andre olier) et raffineret produkt og næppe sundt. Det eneste argument, jeg kan finde for at tage olie som kosttilskud, er, hvis du mangler essentielle fedtsyrer og derfor fx tager kapsler eller olier med omega-3.

Med venlig hilsen
John Buhl


Vi bevogter alle en port til forandring, som kun kan åbnes indefra.

— Marilyn Ferguson


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.