Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 08, 2008


  1. Sund mad til de små
  2. Virkning af antidepressiv medicin overvurderet
  3. Mail: Depressionspiller
  4. Lidt af hvert

Mange nyheder og tilbud på www.helseonline.dk

Portofri levering i Danmark!


Kære læser

Danmarks kvindeprogram, QTV, testede 10 populære slankekure.

Den person der klarede sig bedst var Marie. Hun fulgte en ret streng fedtfattig veganerkost i 10 uger ... og tabte hele 16 kilo!

De 10 uger på veganerkosten gav ikke alene et stort vægttab, men også mere energi, øget velvære og andre positive ændringer.

Marie læste bøgerne ”Fat For Life”, ”Sikker Slank”, ”Kunsten at ændre vaner” og "Vegetar Light". Og hun fik hjælp fra en dygtig Sikker Slank konsulent (Jesper N. Rasmussen) til at gennemføre veganerkosten.

Du kan læse hele Maries historie her

Jeg har samlet en "Sikker Slank bogpakke" med de samme bøger, som Marie læste og fulgte, men har tilføjet et medlemskab af slankeklub.dk, så det er lettere for dig at følge programmet, fordi du har mulighed for at få støtte fra andre overvægtige i slankeklubben.

Læs mere her, hvis du har behov for at tabe dig.

Programmet i Qtv (Kanal 4) bliver genudsendt nu på søndag kl. 22:30

Med venlig hilsen
John Buhl

PS: Jeg hører meget gerne fra andre der har oplevet vægttab og/eller øget velvære/velbefindende efter en sundere livsstil med vægt på vegetarkost!


”At gøre det, du elsker, er hjørnestenen i overflod i dit liv.”

-- Wayne Dyer, forfatter


1) Sund mad til de små

Jeg har modtaget en del mails om emnet efter de sidste ugers mails om sund mad til spædbørn. Her endnu et par mails ...

Mail: Vedr. grøn mad til de små

Jeg har lige en kommentar til mailen fra sidste uge:

Spelt er hvede så det er altså noget vrøvl at sige man holder sit barn fra hvede og så give det speltprodukter. Ofte er det dog sådan at speltmel ikke er så industrialiseret et produkt og derfor ofte en bedre kvalitet.

Jeg vil dog mene at hvis man holdt sig til f.eks. Aurions eller andre stenkværnsmøllers fuldkorns melprodukter, hvor de ikke fjerner kim og skaldele samt maler ved lave temperaturer -- ja så vil man kunne få lige så gode resultater med almindelig hvede eller emmer som spelt.

Ellers følger jeg som madmor (kostfaglig eneansvarlig) i en integreret institution ivrigt med i debatten om grøn mad til de små.

Mange børn i institutioner render rundt med snotten efter sig - og ja jeg ved bestemt at kosten har en stor rolle. Men jeg nægter altså at tro det alt sammen skyldes mælkeallergi.

Men hvis børn fik lov til at være syge -- altså være hjemme og blive helt raske og rengøringen, pladsforholdene mv. var bedre eller forældrene/børn var mindre stressede -- ja så tror jeg vi var nået langt.

Dagens mail er fra en mor, der har sit barn hjemme til børnehavealderen og vi skal nok ikke glemme at hendes gode resultater med barnet sikkert ikke skyldes kosten alene, men også at barnet ikke udsættes for så meget smitte, stress fra forældre og overfyldte institutioner. Men ingen tvivl om at dette barn har fået en stor gave ved en god start på livet!

Kirsten Jepsen

Mail: Sunde børn og god vegetarkost

Hej John

Jeg er en mor på snart 43 år der lever som 100 % Vegetar og 95 % Veganer. (som vegetar 8 måneder og her de sidste 5 måneder som næsten veganer) Min mand spiser slet ikke vegetarmad (på trods af at han faktisk er temmelig overvægtig) men snarere almindelig mad (kød, sovs og kartofler) som gennemsnits-danskeren. Min søn på 10 år vil heller ikke spise grønsager overhovedet (og det er ikke på grund af hans far da han grundet sit arbejde tit spiser på andre tidspunkter end os). Min datter på 4 år spiser ALT men mest grønt ligesom jeg selv.

I denne forbindelse har jeg lige et par spørgsmål. Hvordan får jeg min søn til at spise grønt, frugt og sundt?

Han er ekstrem kræsen og lever næsten kun af kød og brød (hvidt brød uden kerner) og lidt kartofler, frokosten i skolen består af "tørt" brød da han overhovedet ikke bryder sig om "pålæg" af nogen art. Og så spiser han Nutella på krydderbollerne om morgenen.

Og JA jeg har prøvet at tage ALT sukker fra ham i laaange perioder men det hjælper intet (han bliver bare ualmindelig sløv).

Jeg tror stort set at jeg har prøvet alt! Problemet er nok at mad dybest set slet ikke interesser ham. Slik spiser han heller ikke meget af. Popcorn er dog det bedste han ved. Af frugt kan jeg højst få 2 til 3 pærer om ugen i ham - han spiser INTET andet frugt.

Jeg har været til lægen med ham nogle gange men de mener ikke der er det store problem da de åbenbart kun går ud fra hans vægt og højde som altså ligger indenfor normalen. Og de blodprøver de havde taget var også helt normale. Hvad gør man så som mor?

Han har dog i flere år fast fået en multi vitaminpille samt 2 mælkemineral. (han drikker heller ikke mælk - jeg tog mælken fra ham da han var 3 år på grund af massive mellemørebetændelser - og det forsvandt altså efter at jeg tog mælken fra ham, men han har altid været meget syg som lille - tit feber m.m. sov aldrig nogensinde og lægerne sagde altid bare at det var noget virus).

Det er meget svært for mig som mor at skulle servere alle de "dårlige" ting for ham når jeg jo selv nu lever så sundt og virkelig kan mærke en helt utrolig forandring efter jeg omlagde min kost for lidt over et år siden. Jeg har tabt over 20 kg og ligger nu på normalvægt. Jeg har slet ikke været syg i over et år og jeg har det faktisk bedre end nogensinde. Udover disse åbenlyse goder er det nu også enormt besværligt altid at skulle stå og lave 3-4 forskellige retter mad. Men jeg syntes jo også at det er vigtigt at min søn trods alt får noget "mad". Han er til tider meget energiforladt.

Mvh.
Helle

Hej Helle

Tillykke med dine sunde kostændringer og bl.a. et flot vægttab! :-)

Ja, det kan være en udfordring, at få børn over på en sundere kost, hvis de først er blevet vant til at spise usundt det meste af tiden.

Du har det dårligt med at servere de usunde ting til ham. Det er forståeligt. Mit råd er, at lade være!

Børn spiser det de er vant til at spise. Børn kan lide at spise de fødevarer, de er vant til at spise.

Den bedste måde at vænne børn fra at spise usundt er efter min mening ganske enkelt at lade være med at have usund mad i huset, og lade være med at servere/tilberede usund mad. Når børn bliver sultne nok, finder de, eller accepterer de, noget af det sunde der er tilgængelig. Det gælder naturligvis så om at have NOK forskellige sunde valgmuligheder.

Med venlig hilsen
John Buhl

Jeg hører meget gerne fra læsere der har gode råd og tips til Helle om, hvordan man kan lokke mere grønt og anden sund mad i børn, der foretrækker usund mad!


2) Virkning af antidepressiv medicin overvurderet

Negative resultater af forsøg med antidepressiv medicin bliver sjældent offentliggjort.

Nyt amerikansk studie viser, at den videnskabelige litteratur om antidepressiv medicin er misvisende, fordi det hovedsageligt kun er de positive undersøgelser der offentliggøres, så lægemidlernes virkning overvurderes.

92 % negative eller tvivlsomme studier var enten ikke videnskabeligt publiceret eller publiceret med en positiv konklusion i strid med lægemyndighedernes vurdering.

I 94 % af de videnskabelige artikler fremstod resultaterne som positive. Det skal sammenlignes med kun 51 % af studierne i den amerikanske lægemiddelstyrelses (FDA) analyse.

IRF (Institut for Rationel Farmakoterapi) mener, at disse fund er rystende. Lignende fund er tidligere set i studier fra USA, Europa og Danmark.

Eftersom de videnskabelige publikationer tilsyneladende giver et for optimistisk billede af antidepressiv medicins virkning på depression, og at effekten på depression, udover placeboeffekten, tilsyneladende er ret lille og muligvis delvist kan forklares af ineffektiv blindning i studierne, sætter IRF bl.a. spørgsmål ved om denne fortsatte stigning i anvendelse af antidepressiv medicin er rationel for patienter og samfund.

Institut for Rationel Farmakoterapi 13-02-2008


3) Mail: Depressionspiller

Hej John.

Jeg skriver til dig angående cipralex, som jeg tager efter samråd med min læge.

Det er 7 år siden, jeg sidst havde en depression, og i 1989 havde jeg den første alvorlige depression.

Problemet er, at jeg synes jeg bliver angst af pillerne, jeg føler også, at jeg går lidt i et grænseland, hvor jeg ikke rigtig kan mærke mig selv.

Det kan til tider være meget godt, at jeg ikke hele tiden mærker lidelsen og smerten, men det føles lidt kunstigt.

Findes der nogen form for naturmedicin ud over perikon som evt. kan anbefales.

Min kost er økologisk, og jeg spiser kun fisk og fjerkræ.

Jeg læser i øvrigt med stor interesse Nomedica, tak for gode oplysninger.

Med venlig hilsen
Sonja

Hej Sonja

Det er i hvert fald ikke godt, hvis du syntes du bliver angst af pillerne!

Hvis du samtidig heller ikke rigtig kan mærke dig selv, og det føles kunstigt, er det klart på tide, at du får en god snak med din læge.

Enten med henblik på at trappe medicinen ned eller skifte til noget andet. Det er jo også muligt, at din læge vil gå med til at du prøver naturmedicin (fx at du prøver med mindre doser cipralex sammen med naturmidler med perikon).

Perikon er det mest anvendte naturlægemiddel -- og vist også det eneste med dokumenteret virkning. Det findes bl.a. i Velzina.

Det er fint, at du spiser sundt. Tag også en god vitamin- og mineraltablet.

Går alt hvad du kan -- i samråd med din læge -- for at forbedre din livsstil. Inkl. masser af motion (gerne op på mindst en time dagligt), frisk luft og god søvn.

Læs evt. mere om depressioner her

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Lidt af hvert

Økoside til nybagte forældre

http://www.okobarn.dk er Økologisk Landsforenings klub, som sætter fokus på dine børns sundhed og et renere miljø.

Økobarn.dk henvender sig til forældre, der vil vide mere om økologi. Du kan også tilmelde sig et nyhedsbrev, stille spørgsmål, få opskrifter på økologisk mad og udveksle erfaringer med andre.

Nationen er på piller

Når det gør ondt, skal smerten væk i en fart. Derfor er danskernes forbrug af smertestillende piller og brusetabletter højt som aldrig før.

Udover at ødelægge nyrerne, leveren og maven kan et storforbrug af smertestillere faktisk også gøre smerten værre. Efter langvarig brug kan smertestillende midler nemlig vedligeholde eller fremkalde smerte.
Ekstrabladet 18-02-2008

Fedmeekspert i tv taler biotek-aktie op

Professor Arne Astrup deltog i tv-program om fedme og talte positivt om et fedmeprojekt fra Neurosearch – som han selv har for 120.000 kr. aktier i. Det fik aktien til at stige 5,5 pct. på børsen i et faldende marked.
Berlingske/Business 21-02-2008

Hidsige heler langsomt

Hidsigpropper har fire gange så stor sandsynlighed for at være længere tid om at hele end mennesker med et mildt temperament.
Politiken 20-02-2008

Luftforurening gør børn dummere

Trafikos nedsætter børns intelligens, indlæringsevne og hukommelse.

Skaderne på hjernen minder om dem, man ser på fostre hos mødre, der ryger 10 cigaretter om dagen, eller børn, der har været udsat for bly.
Ingeniøren 18-02-2008

Penge gør dig gladere og mere fri

Penge i banken gør folk mere ligestillede, gavmilde og frie. Blot 100.000 på kontoen ændrer din adfærd.

De fleste ville ønske, at de havde flere penge. Og det er der god grund til, viser svensk undersøgelse. For hvis du har 100.000 kroner eller mere på bankkontoen, så bliver du en bedre, friere og mere gavmild person.
Jyllands Posten 21-01-2008


”Liv levet for i morgen vil altid være lige en dag fra at blive realiseret.

-- Leo Buscaglia, 1924-1998, amerikansk forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.