Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 14, 2013


  1. Vegetar- og veganerkost beskytter mod kræft
  2. Søvnmangel ændrer på generne
  3. Nyt studie: EDTA-behandling hjælper ikke meget
 

Lad ingen mand vige, heller ikke en lille smule, fra den brede vej af ære, med den plausible undskyldning, at målet helliger midlet. Alle gode mål kan nås med gode midler.

— Charles Dickens


Vegetar- og veganerkost beskytter mod kræft

Vegetar- og veganerkost beskytter mod kræft, sammenlignet med ikke-vegetarkost. Det viser en undersøgelse offentliggjort af American Association for Cancer Research.

Forskere analyserede 69.120 deltagere, som en del af Adventist Health Study-2, og fandt, at ud over generelt mindre risiko for kræft reducerede vegetar- og veganerkost signifikant risikoen for gastrointestinale kræftformer (kræft i mave, tyktarm, bugspytkirtel mv.) og de kræftformer, der rammer kvinder (brystkræft, livmoderkræft, æggestokkræft mv.).

Veganere har lavere forekomst af kræft sammenlignet med både kødspisere og vegetarer. Veganske kvinder havde fx 34 procent lavere risiko for at få kvindelig-specifikke kræftforme som bryst-, livmoderhals- og æggestokkræft — endda selv om de blev sammenlignet med en gruppe raske som spiste betydeligt mindre kød end de fleste mennesker, og efter der var kontrolleret for ikke-kostfaktorer såsom rygning, alkohol, og kræftforekomst i familien.

IGF-1 eller insulinlignende vækstfaktor (Insulin-like Growth Factor-1) er et vækstfremmende hormon, der er sat i forbindelse med øget risiko for kræft. Indtagelse af animalsk protein øger niveauet af IGF-1 i kroppen, men indenfor to uger, efter at have skiftet til en plantebaseret kost, falder IGF-1-niveauer i blodet tilstrækkeligt til at hjælpe med at bremse væksten af kræftceller.

Undersøgelser, der sammenligner niveauer af IGF-1 i blodet hos kødspisere vs. vegetarer vs. veganere tyder på, at vi har bedst af helt at fjerne animalske produkter fra vores kost.

Dette understøttes af den nye undersøgelse, hvor tusindvis af amerikanske veganere blev studeret. De havde ikke alene lavere forekomst af fedme, diabetes og forhøjet blodtryk, men også betydelig lavere kræftrisiko.

Det er i denne forbindelse også interessant, at forskning udført af dr. Dean Ornish og nobelpristager Elizabeth Blackburn fandt, at veganerkost forårsagede ændringer i mere end 500 gener på kun tre måneder. En sådan kost tændte gener, der forhindrer sygdom, og slukkede for gener, der forårsager brystkræft, hjertesygdomme, prostata kræft, og andre sygdomme.

Læs artiklen: Sundere livsstil påvirker arveanlæg og levealder

Kilder:

Tantamango-Bartley Y, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Fraser G. Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev February 2013 22:286-294; Published OnlineFirst November 20, 2012;
doi:10.1158/1055-9965.EPI-12-1060

Artiklen: A Vegan Diet (Hugely) Helpful Against Cancer

Set i lyset af den nye undersøgelse fra bl.a. Kræftens Bekæmpelse, der viser at det nok ikke er en god idé at indtage mere protein, når formålet er at tabe sig, bør overvægtige tænke sig om en ekstra gang, før de går på kure med store mængder protein. Læs artiklen: Mere protein kan få vægten til at stige

Mere om proteinkure på proteinkur.dk

Har du svært ved at overskue alle de kostråd vi hører fra forskellig side, så hold det enkelt ved så vidt muligt at følge de tre kostråd, som beskrevet i artiklen: Rask uden medicin — hvad er vigtigst?


Søvnmangel ændrer på generne

Søvnmangel gør dig ikke kun irritabel og groggy, men kan også have langt alvorligere langsigtede indvirkninger på dit helbred.

En uge med for lidt søvn (mindre end 6 timer per nat) er nok til, at hundredvis af vore gener ændre virkemåde. Det viser en undersøgelse, hvor forskerne undersøgte aktiviteten i samtlige gener i det menneskelige genom.

De påvirkede gener har indflydelse på immunforsvaret, udvikling af betændelse og håndtering af stress.

Forskerne undersøgte dog ikke, hvor længe det tager, før generne igen opfører sig normalt.

Tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem manglende søvn og overvægt, dårlig hukommelse og overdødelighed.

26 testpersoner blev først udsat for en uge med rigelig søvn, helt op til ti timer i døgnet, hvorefter de blev udsat for en uge med mindre end 6 timers søvn i døgnet.

Efter hver uge blev der taget blodprøver. Prøverne viste, at kroppen reagerer kraftigt på den manglende søvn.

Efter en uge, hvor testpersonerne havde fået mindre end 6 timers søvn per nat, viste blodprøver, at 444 geners aktivitet blev holdt nede, mens 267 gener var mere aktive end hos testpersoner, der havde sovet rigeligt.

Kilder/yderligere læsning:
University of Surrey
The Guardian
Ingeniøren
Jyllands Posten
Politiken

En almindelig årsag til dårlig søvn (for lidt god søvn) er stress. Læs evt. artiklen: Stress er skyld i dårlig søvn

Læs bogen Søvnproblemer — er der en naturlig løsning? hvis du har søvnproblemer >>


Nyt studie: EDTA-behandling hjælper ikke meget

En undersøgelse har vist, at såkaldt kelationterapi (EDTA-behandling), hvor man fjerner metaller fra kroppen gennem en kontroversiel behandling, har ringe virkning på den langsigtede sundhed hos mennesker, der tidligere har haft et hjertetilfælde.

Forskerne fandt ingen forskel på hvor mange af 1.708 deltagere, der døde i en periode på fire og et halvt år efter, at de enten modtog EDTA-behandling eller placebo, og kun et lille fald i andelen, der havde brug for stents eller andre procedurer pga. hjerteproblemer efter EDTA-behandlingen.

Under behandlingen indføres et stof i blodbanen via et drop (stoffet ethylen diamin tetra acetat — eller EDTA), hvor det binder sig til metaller, herunder calcium, bly og jern, hvilket gør disse metaller lettere at udskille i urinen.

Forskere valgte tilfældigt ældre voksne, som tidligere havde haft et hjerteanfald, til at modtage 40 runder af EDTA-behandling eller stoffri placebo i 134 klinikker i USA og Canada.

Efterfølgende fulgte forskerne de frivillige forsøgspersoner over de næste fire og et halvt år for at se, hvem der udviklede hjertesygdomme.

De fandt ingen forskel baseret på behandling i andelen af mennesker, der fik endnu et hjerteanfald — mellem seks og otte procent — og andelen, der havde et slagtilfælde — omkring én procent.

Men når data om slagtilfælde, hjerteanfald, dødsfald, hjerteoperationer og indlæggelser blev kombineret, klarede de deltagerne, der havde modtaget EDTA-behandling, sig lidt bedre.

Kilde: Lamas GA, Goertz C, Boineau R, et al. Effect of Disodium EDTA Chelation Regimen on Cardiovascular Events in Patients With Previous Myocardial Infarction: The TACT Randomized Trial. JAMA. 2013;309(12):1241-1250. doi:10.1001/jama.2013.2107.
Hele undersøgelsen kan læses på engelsk her

Kommentar:

Den bedste løsning for patienter med hjerteproblemer — inkl. dem, der har haft et hjerteanfald — er næsten altid omfattende kostændringer.

Desværre bruger mange hjertepatienter i stedet en masse penge og kræfter på behandlingsmetoder, der i bedste fald kun har en lille effekt.


Det er bedre at gøre noget, der ikke er perfekt, frem for at gøre ingenting fejlfrit.

— Robert Schuller


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.