Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 15, 2015


  1. Slidgigt — er der en naturlig løsning?
  2. Lidt af hvert
 

Det er ikke, hvad der hænder for dig, men hvordan du responderer på det, som har betydning.

-- Epiktet (55-135)


Slidgigt -- er der en naturlig løsning?

Slidgigt – eller artrose, som sygdommen nu også kaldes – er en kronisk ledsygdom, hvor brusken i leddene gradvist nedbrydes. Det er en folkesygdom og langt den mest udbredte gigtsygdom.

Selv om slidgigt ikke kan helbredes, kan man gøre meget for at lindre smerter og forhindre/udsætte en forværring af sygdommen.
I nogle tilfælde kan patienter blive helt eller næsten helt smertefrie.

Normalt vil patienter med slidgigt få ordineret smertestillende præparater i form af fx typen paracetamol. Men en ny undersøgelse viser, at paracetamol ikke virker bedre end placebo-medicin (altså medicin uden aktive stoffer/reel virkning).[1]

Ifølge artiklen: Ny forskning: Drop indsprøjtninger mod slidgigt sprøjter danske læger binyrebarkhormon ind i slidgigtramtes knæ ca. 100.000 gange om året, og måske til ingen verdens nytte. Det er nok bare at træne sig ud af gigten. (Politiken 1. april 2015)

Og ifølge artiklen: Det hjælper at træne slidte knæ kan et træningsprogram til patienter med slidgigt resulterer i mindre smerte, mindre medicin, færre sygemeldinger, øget ganghastighed og øget fysisk aktivitet. Et år efter, at 425 patienter med slidgigt i knæene var begyndt på træningsprogrammet rapportere deltagerne 30 procent mindre smerte.(Politiken 1. april 2015)

Den rette træning kan altså gøre underværker. Og det samme er måske tilfældet med sunde kostvaner.

En undersøgelse har nemlig vist, at patienter med slidgigt, der spiser en plantebaseret kost har færre smerter og bedre funktionsdygtighed.

I undersøgelsen delte forskerne 37 patienter med slidgigt op i to grupper. Den ene gruppe fik en fedtfattig og fiberrig plantebaseret kost (WFPB = whole Food Plant Based) og den anden gruppe skulle fortsætte med at spise, som de plejede.

Efter en periode på 6 uger oplevede deltagerne i gruppen, der spiste plantebaseret, en signifikant forbedring af symptomer, inkl. færre smerter, øget funktionsdygtighed og mere energi, så tidligt som to uger efter påbegyndelse af kosten.

Forskerne mener, at en plantebaseret kost kan afhjælpe gigt-symptomer pga. en bedre fedtsyresammensætning (mere omega-3, mindre omega 6) og især pga. mindre indtagelse af den betændelsesfremmende omega-6 fedtsyre arachidonsyre, som hovedsageligt findes i kød, æg og ost.

Forskerne mener også, at udelukkelse af animalske fødevarer i kosten kan hjælpe, fordi animalske proteiner kan øge tarmens gennemtrængelighed og derved fremme betændelsestilstande. [2]

En plantebaseret kost (med lavt fedtindhold og højt fiberindhold) kan føre til en kost, der er mindre energitæt og resulterer i en betydelig reduktion i kalorieindtag. Trods reduktioner i kalorieindtag, er kosten forbundet med øget indhold af vitaminer og andre næringsstoffer.

Kilder:

[1] Gustavo C. Machado m.fl.
Efficacy and safety of paracetamol for spinal pain and osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo controlled trials
BMJ 2015; 350 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h1225 (Published 31 March 2015)

[2] Chelsea M. Clinton, Shanley O’Brien, Junwen Law, Colleen M. Renier, and Mary R. Wendt
Whole-Foods, Plant-Based Diet Alleviates the Symptoms of Osteoarthritis
Arthritis. Volume 2015 (2015), Article ID 708152, 9 pages

Hvad du kan gøre:

Hvis du har slidgigt er der altså flere ting, du kan gøre, selv om sygdommen som sådan ikke kan helbredes (de skader, der er sket på leddene kan ikke udbedres).

1) Få god vejledning fra din læge og/eller fysioterapeut om den bedste form for træning i dit tilfælde.

2) Trap forbruget af medicin ned eller drop den helt -- men naturligvis i samråd med din læge. Læs om nedtrapning af medicin

3) Spis en plantebaseret kost

4) Kom ned i vægt, hvis du er overvægtig. Mange former for slidgigt -- fx slidgigt i knæ- og hofteled -- kan forebygges eller lindres ved at komme ned i vægt, hvis du er overvægtig.


Lidt af hvert

Fuldkorn giver længere liv
Fuldkorn fra blandt andet morgenmadsprodukter og brød har en beskyttende effekt i forhold til sygdomme som kræft, diabetes og hjertekarsygdomme. Det viser en stor amerikansk undersøgelse.
Brød og andre kornprodukter er blevet dømt ude af mange, og i en del populære kure gælder det primært om ikke at spise kulhydrater fra korn. Det er dog ikke en kost, man skal vælge for sin sundheds skyld. Det bekræfter et nyt, stort amerikansk studie. Ifølge det har folk, der spiser meget fuldkorn, mindre risiko for tidlig død end dem, der kun spiser lidt fuldkorn. (cancer.dk 7. april 2015)

Vores kødlyst kan dræbe os, men ikke som du tror
Globalt anvendes der mere antibiotika end nogensinde før – og der er ingen tegn på, at forbruget vil stoppe. (Gylde.dk 2. april 2015)

8 grunde til at du skal være glad for dine fyldige lår
Der er absolut ingen grund til at bruge for meget negativ energi på de fyldige lårbasser og det manglende mellemrum imellem dem - det såkaldte thigh gap. (Dagens 7. april 2015)

Spar penge på krydderurterne og dyrk dem selv
Krydderurter er dyre at købe i supermarkederne, og de planter, du kan købe holder ofte ikke ret længe, men har du en have, så er det faktisk ikke så svært selv at dyrke krydderurter. (Søndagsavisen 6. april 2015)

Er du også for ivrig? Undgå løbeskader med disse fem tips
Forårets komme har skudt løbesæsonen i gang, men pas på, du ikke bliver for ivrig. Det kan nemlig koste dig dyrt på skadesfronten, fortæller fysioterapeut Per Øllgaard. (go.tv2.dk 2. april 2015)

Massiv teenagedruk kan gøre dig til en angst voksen
Unge mennesker bør holde igen med alkoholen, hvis de vil undgå psykiske gener som voksne. Teenagere, som drikker rigtig meget alkohol, risikerer på sigt at få et liv fyldt med angst eller afhængighed af alkohol. (Dagens 6. april 2015)

Årsagen til smerter kan gemme sig i bindevæv
Bindevævet er det nye sort i forbindelse med rygsmerter, bulet hud og dårlig holdning.(BT 7. april 2015)

Vi deler vores liv på sociale medier - men pas på like-jagten, advarer psykolog
Danskerne elsker at lægge billeder ud på de sociale medier. Men især unge risikerer at selvværdet bygger på antallet af likes, advarer psykolog. Vi elsker at dele vores liv i billeder på Facebook og Instagram. Og vi elsker især det lille 'like', der forhåbentligt følger med. (dr.dk 6. april 2015)


Gør bedst brug af det, der er inden for dit råderum, og tag resten som det kommer.

-- Epiktet (55-135)


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.