Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 16, 2011


  1. Sund kost forebygger hjertesygdomme og diabetes

  2. Æg og kolesterol forbundet med risiko for diabetes

  3. Mail: Høje doser D-vitamin

 

At være bevidst om, at man er uvidende om de faktiske omstændigheder, er et stort skridt mod viden.

— Benjamin Disraeli


1) Sund kost forebygger hjertesygdomme og diabetes

Det metaboliske syndrom er en række forskellige risikofaktorer for udvikling af åreforkalkning. Det er ikke en sygdom, men en samling af forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer (metabolisme). Det omfatter forandringer som højt blodtryk, høje insulinværdier, overvægt og høje kolesterolværdier.

I en nylig undersøgelse, vurderede forskerne kostmønstre hos 773 personer med en gennemsnitlig alder på 60 år fra Adventist Health Study 2.

Det viste sig, at vegetarer havde væsentlig lavere blodtryk, taljemål, body mass index, blodsukker og triglycerider, sammenlignet med ikke-vegetarer.

Forekomsten af det metaboliske syndrom:
- var lavest blandt vegetarer (25,2 procent)
- efterfulgt af semi-vegetarer (37,6 procent)
- og højest blandt ikke-vegetarer (39,7 procent).1)

En anden undersøgelse viste, at middelhavskosten kan forebygge og måske hjælpe mod det metaboliske syndrom.

Et forskerhold fra Harokopia University i Athen, Grækenland, gennemgik 35 kliniske forsøg og konkluderede, at middelhavskost kan forebygge og måske hjælpe mod det metaboliske syndrom. 2)

1) Kilde: Rizzo NS, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K m-fl
Vegetarian Dietary Patterns Are Associated With a Lower Risk of Metabolic Syndrome: The Adventist Health Study 2.
Diabetes Care DC_101221; published ahead of print March 16, 2011, doi:10.2337/dc10-1221

2) Kilde: Demosthenes B. Panagiotakos, PhD m.fl.
The Effect of Mediterranean Diet on Metabolic Syndrome and its Components
Journal of the American College of Cardiology, 2011; 57:1299-1313, doi:10.1016/j.jacc.2010.09.073

Kommentar:

Du får mest ud af en kost, der minder om den, de spiser ved Middelhavet, hvis du glemmer alt om de tvivlsomme aspekter af middelhavskosten. Du behøver ikke at overhælde maden med olivenolie e.l. — få blot de essentielle fedtsyrer fra fødevarer som avocado, nødder, frø og grønne grønsager.

De bedste aspekter ved middelhavskosten, kan du anvende ved at spise mere frugt, mere grønt, mindre mættet fedt, mindre rødt kød, lidt nødder dagligt, inkludere bønner i kosten.

Den sundeste og bedste løsning er en alsidig veganerkost uden raffinerede fødevarer. Den kan ikke alene forebygge men også afhjælpe de fleste tilfælde af diabetes og hjerte-kar-sygdomme.


2) Æg og kolesterol forbundet med risiko for diabetes

Indtagelse af æg og kolesterol øger risikoen for graviditetsdiabetes.

Det er kendt, at øget indtagelse af æg og kolesterol er forbundet med øget risiko for type 2 diabetes, men det har hidtil været uvist, om der også var en forbindelse mellem øget indtagelse af æg, øget indtagelse af kolesterol og graviditetsdiabetes.

Forskerne vurderede derfor to studier for at undersøge en evt. sammenhæng og fandt, at øget indtagelse af æg og kolesterol også gav øget risiko for svangerskabsdiabetes.

De kvinder, der indtog flest æg (syv eller flere om ugen), havde 77 procent øget risiko for diabetes i den ene undersøgelse og 165 procent større risiko i den anden undersøgelse, sammenlignet med dem, der indtog mindst æg.

Der var også en sammenhæng mellem indtagelse af kolesterol og graviditetsdiabetes.

Forskernes konklusion efter deres undersøgelse var, at høj indtagelse af æg og kolesterol før og under graviditeten er forbundet med øget risiko for graviditetsdiabetes.

Kilde: Chunfang Qiu, Michelle A. Williams m.fl.
Risk of Gestational Diabetes Mellitus in Relation to Maternal Egg and Cholesterol Intake
American Journal of Epidemiology (2011) 173 (6): 649-658. First published online: February 15, 2011
doi: 10.1093/aje/kwq425
 

Kommentar:

Ikke kun æg, men også andre animalske fødevarer er en overset medvirkende årsag til diabetes.
Læs mere på http://www.nomedica.dk/diabetes.htm

Mindre æg og andre animalske fødevarer — samt flere sunde vegetabilske fødevarer — bør være et oplagt kostråd til gravide og alle, der ønsker at blive gravide.


3) Mail: Høje doser D-vitamin

Jeg indtager daglig multivitamin og mineralpiller 50+, hvori der er 2,5 x ADT af D-vitaminer for ældre folk, nemlig 25 mikrogram.

En kontrol af mit D-vitamindepot viste, at den lå næsten i bund af den anbefalede, som er imellem 50-160 måleenheder.

Dette selvom jeg har taget pillerne i 8 år.

I forbindelse med, at jeg har fået en sygdom, som D-vitaminer skulle hjælpe meget på, har jeg derudover taget 105 mikrogram D-vitaminer daglig, så den daglige tilførsel var 130 mikrogram.

Første måned steg beholdningen fra 61-82 og næste måned til 109, herefter 111 måleenheder.

Nu er mit spørgsmål så: Findes der samspilsproblemer sådan, at visse vitaminer eller mineraler forringer optagelse af d-vitamin?

Jeg er meget omhyggelig med at der er fedtstoffer i det måltid, jeg tager vitaminerne sammen med.

Nu har jeg øget den daglige tilførsel til 165 mikrogram, så må vi se sidst i denne måned. Alt sammen foregår under lægekontrol.

Med venlig hilsen
Aage

Kære Aage

Så vidt jeg ved er der ikke andre vitaminer og mineraler, der forringer optagelsen af D-vitamin af betydning.

Det er meget store doser D-vitamin, du tager!

Måske unødvendigt, måske skadeligt over længere tid.

Der er ikke enighed om, hvor meget D-vitamin, vi skal have, eller hvad der er et ideelt niveau i blodet.

Er du bare nogenlunde tæt på det anbefalede — også selv om du ligger under — er der efter min mening ingen problemer.

Læs her hvad altomkost.dk skriver om D-vitamin

Der er meget vi ikke ved om D-vitamin, hvilke mængder i blodet, der er bedst, mv.

Mange undersøgelser har vist et sammenhæng mellem et lavt niveau af D-vitamin i blodet og forskellige problemer, men meget lidt om en årsags-sammenhæng. Niveauet af D-vitamin kan fx blot være en indikator for, om du er nok udenfor, eller om du får nok sol på kroppen.

Ingen ved endnu, om det hjælper at tage D-vitamin som kosttilskud eller at spise fødevarer, der er tilsat D-vitamin, for at forebygge eller helbrede bestemte sygdomme, når blodprøver viser et lidt lavere niveau end normalt.

Her en kritisk gennemgang af problemet med D-vitamin fra Dr. McDougall

Om han har helt ret ved jeg ikke, men artiklen sætter fokus på, at der er meget, vi ikke ved, og vi skal være varsom med at overdrive med tilskud af D-vitamin.

Du skriver ikke, hvilken sygdom, du har fået, som du og lægen forsøger at klare med ekstra D-vitamin, men der er stor sandsynlighed for, at de rette ændringer i kost og livsstil vil have langt bedre virkning.

Hvis du ikke mangler D-vitamin — hvilket jeg tvivler på, du gør — hjælper det ikke, og kan måske være skadeligt, at tage store doser ekstra D-vitamin.

Kroppen har brug for nok D-vitamin. Mere end nok gavner sandsynligvis ingenting, og måske tværtimod.

Med venlig hilsen
John Buhl


Brug de talenter du har: skovene ville være meget stille, hvis ingen fugle sang undtagen dem, der sang bedst.

— Henry van Dyke


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.