Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2010


  1. Gåture forbedrer sundhed og velvære
  2. Fem minutters daglig motion i det grønne gavner mental sundhed
  3. Sov nok, lev længere
  4. Mail: Kolloid sølv
  5. Mail: Vegetabilske olier/Omega-3
  6. Mail: Hvorfor er jeg forårstræt?
 

Nogle mennesker siger, at drømme ikke får dig nogen steder i livet. Men jeg siger, at du ikke kan komme nogen steder i livet uden at drømme.
— Rose Zadra


1) Gåture forbedrer sundhed og velvære

I en periode på 16 uger deltog 35 moderat overvægtige og ellers stillesiddende kvinder i en undersøgelse, hvor de gik 45 minutter et par gange om ugen. Det var nok til at forbedre både fysisk og mental velvære hos kvinderne.

Det viste sig også, at gåture kan lindre på symptomer i overgangsalderen.

Kvinder før overgangsalderen tabte i gennemsnit ca. to kilo i perioden. Kvinder i overgangsalderen tabte ca. 700 gram.

Kilde: Pascale Mauriège m.fl.
Impact of walking on eating behaviors and quality of life of premenopausal and early postmenopausal obese women
Menopause. April 2010
doi: 10.1097/gme.0b013e3181d12361

Kommentar:

Selv om der er tale om en lille undersøgelse, der skal tages med et vist forbehold, tyder resultatet af undersøgelsen på, at regelmæssige gåture, som alle let kan gøre til en vane, kan være nok til at give vægttab samt forbedre sundhed og velvære.


2) Fem minutters daglig motion i det grønne gavner mental sundhed

Blot fem minutters udendørs motion om dagen kan forbedre den mentale sundhed. Det viser en undersøgelse fra University of Essex.

Mange undersøgelser har vist, at udendørs motion kan mindske risikoen for psykiske sygdomme og give en følelse af velvære, men indtil nu har ingen vidst, hvor lang tid man skal motionerer i det grønne for at opleve positive virkninger.

Forskerne kiggede på data fra 1.252 personer i forskellige aldre, køn og mental sundhedstilstand taget fra 10 eksisterende undersøgelser i Storbritannien.

Forskerne analyserede aktiviteter som vandreture, havearbejde, cykling, fiskeri, sejlads, ridning og landbrug. De fandt, at den største sundhedsmæssige ændringer forekom blandt unge og psykisk syge, selv om mennesker i alle aldre og samfundsgrupper oplevede fordele.

Så lidt som fem minutter af en "grøn aktivitet" — som fx at gå, havearbejde eller cykle — kan give både humør og selvværd et løft.

Motion i alle former for naturlige omgivelser var gavnlige, herunder i byens parker, men grønne områder med vand synes at have størst positiv virkning.

Kilde: Jo Barton and Jules Pretty
What is the Best Dose of Nature and Green Exercise for Improving Mental Health? A Multi-Study Analysis
Environmental Science & Technology, March 25, 2010.
DOI: 10.1021/es903183r


3) Sov nok, lev længere

Der er stigende dokumentation for at både for lidt og for meget søvn går ud over helbredet.

Engelske og italienske forskere har sammenlignet 16 forskellige undersøgelser af søvnens betydning for dødeligheden. Tilsammen omfatter undersøgelserne 1.382.999 mænd og kvinder. Konklusionen på undersøgelsen var klar:

Mindre end seks timers søvn i døgnet gav 12 procent større sandsynlighed for at dø over en periode på 25 år i forhold til dem, der sover mellem seks og otte timer i døgnet.

Forskerne fandt også en overdødelighed hos folk, der sover mere end ni timer i døgnet. Det mener de dog skyldes, at disse folk i forvejen er syge og derfor sover meget.

videnskab.dk 5.5.2010

Kilde: Francesco P. Cappuccio m.fl.
SLEEP DURATION AND MORTALITY
Sleep Duration and All-Cause Mortality: A Systematic Review and
Meta-Analysis of Prospective Studies
SLEEP volume 44, issue 5, pages 585-592

Læs eventuelt mere om levealder på Nomedica


4) Mail: Kolloid sølv

Der er nogen der siger at kolloid sølv ikke er sundt. Er det rigtigt? ... har taget det i et år.

Hilsen Mona

Hej Mona

Det er også min mening, at det ikke kan være sundt at indtage. Jeg har dog ikke sat mig grundigt ind i evt. mulige bivirkninger, men blot læst, hvordan producenter og forhandlere på overbevisende måde fortæller, at det er sundt og ikke har bivirkninger. Det tror de fleste vist på.

Det er ikke godkendt som kosttilskud eller naturlægemiddel, men nogle køber kolloid sølv hjem fra udlandet via Internettet eller det bliver solgt som en såkaldt teknisk vare, der fx kan anvendes til fremstilling af creme og rengøringsmidler. Kunderne spiser det dog alligevel i forvisning om, at der er uskadeligt (det er det måske også) og i håb om, at det forbedrer helbredet (det gør det nok ikke).

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: Vegetabilske olier/Omega-3

Jeg forstår ikke dit svar angående olier. Olivenolie er den olie der indeholder mest omega 9 ca. 82 %, og 8 % omega 6, men rapsolien indeholder ca. 24 % omega 6 ifølge Anette Harbech Olesens bog: "Det er ikke lige fedt."

Dog indeholder den ikke omega 3, som der er ca. 10 % af i rapsen. Omega 6 tåler ikke opvarmning så vidt jeg er orienteret. Er det de 10 % omega 3 der får dig til at anbefale raps?

Vh
Winni

Hej Winni

Jeg håber, at det var tydeligt fra nyhedsbrevet, at mit svar omhandlede forholdet mellem omega-3 og omega-6.

Næringsindhold i de to olier — inkl. indhold af henholdsvis omega-3 og omega-6 kan du se her: Olivenolie. Rapsolie.

Altså væsentlig bedre forhold mellem omega-3 og omega-6 i rapsolie.

Vegetabilsk olie bør ikke opvarmes for meget eller for længe, men både rapsolie og olivenolie kan opvarmes. Mere om det her.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Mail: Hvorfor er jeg forårstræt?

Hvert forår er jeg meget træt. Jeg har fundet ud af, at jeg mangler jern i denne periode (da det hjælper på trætheden at indtage Kräuterblut). Da jeg ved som alternativ behandler, at det er leveren der arbejder højest i denne periode og at det kan skyldes at min lever er overbelastet, er grunden til jeg mangler jern, kunne jeg godt tænke mig at spørge dig om følgende: Kan man få forhøjet blodtryk af at mangle jern?

Kan du give mig en god opskrift på at få leveren renset for ophobning af småsten osv., da det måske kan være årsagen til jernmangel i denne periode? (NB. Jeg hverken drikker eller ryger). Jeg kan slet ikke tåle at drikke, bliver skidt tilpas (tyder vel også på en leverubalance, hvad det så kan skyldes).

Formiddagen er værst for mig — jeg skal helst spise noget kl. 10.00 ellers ryster jeg — så blodsukkeret/ jern og forhøjet BT hører måske også sammen? Hvad mener du?

Jeg vil være dig meget taknemlig hvis du vil svare mig på dette for mig generende problem.

Jeg startede sidste år om foråret med BT-medicin, og det er jo symptombehandling — det kunne være rart at behandle årsagen til mit problem.

Tror du, jern, blodsukker, forhøjet BT hænger sammen?

Håber at høre fra dig.

Hilsen
M.M. Alternativ behandler

Hej M...

Nej, jeg tror ikke, at jern, højt blodtryk, lavt blodsukker, sten/affaldsstoffer i leveren hænger sammen med din træthed og de symptomer, du oplever.

Lige først: At Kräuterblut hjælper på din træthed er ikke bevis på, at du mangler jern.

Det tager tid at genopbygge kroppen depoter af jern ved jernmangel, så man kan derfor som regel ikke mærke en hurtig bedring.

Kräuterblut indeholder forskellige urter, frugtkoncentrater og sødestoffer (honning, glukose, fruktosesirup), alt sammen noget, der kan give et "kick" eller fornemmelse af energi, som IKKE betyder at du manglede jern — og nu får mere energi, fordi du får jern.

Det er naturligvis muligt, at du mangler jern, og det forklarer din træthed, men brug ikke virkningen af produktet som bevis på, at din forårstræthed skyldtes jernmangel. Få eventuelt taget en blodprøve hos lægen.

Højt blottryk er ikke en af mangelsymptomerne på jernmangel.

Jeg har ikke hørt at der kan findes småsten mv. i leveren, der kan fjernes med en opskrift af en slags.

At du begynder at ryste, hvis du ikke spiser noget kl. 10:00 betyder måske, at blodsukkeret er meget lavt på det tidspunkt, men det er ikke sikkert, at det er forklaringen. Hvis det er slemt, bør du gå til din læge og blive undersøgt for at tjekke/udelukke andre muligheder. Eftersom du er alternativ behandler kan du evt. selv skaffe udstyr til at måle dit blodsukker og prøve at måle dit blodsukker på forskellige tidspunkter, og se om der er en tydelig sammenhæng mellem dine symptomer og blodsukkeret (det er der nemlig langt fra altid). At blodsukkeret er lidt lavere, når man er sulten, bør ikke i sig selv give meget ubehagelige symptomer.

Højt blodtryk er ofte meget let af få ned med omfattende kostændringer (samt evt. forbedringer i motions- og søvnvaner). Læs evt. mere her.

I mange tilfælde vil en så simpel ændring som at undgå alt salt (eller næsten alt salt) være nok til at blodtrykket falder (det er ikke nok at mindske saltforbruget, som ofte bliver anbefalet).

Eftersom du er meget træt er det nok også værd at gøre ekstra meget ud af dine søvnvaner. Måske sover du for lidt. Måske er din døgnrytme ikke god. Læs evt. artikel om emnet på videnskab.dk

Med venlig hilsen
John Buhl


Angående at bekymre sig om, hvad andre mennesker måske tænker — glem det. De er ikke interesseret i dig. De har for travlt med at bekymre sig om, hvad du og andre tænker om dem.

— Michael le Boeuf


www.vegetarbladet.dk l www.slankeklub.dk l l www.kalorietabel.dk l www.slankenyt.dk

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.