Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 21, 2018


  • Mangler din mad næringsstoffer, fordi jorden er udpint?
 

UGENS CITAT

"Kritik er let, præstationer er svære."

— Winston Churchill. 


Mangler din mad næringsstoffer, fordi jorden er udpint?

Er jorden udpint, mangler kosten vitaminer og mineraler

Vi støder ofte på påstande om, at landbrugsjorden er næringsfattig, fordi moderne dyrkningsmetoder har udpint jorden.

Vi bliver fortalt, at denne udpining af jorden betyder, at grøntsager og andre dyrkede fødevarer indeholder alt for få næringsstoffer.

Flere eksperter og forskere har undersøgt og vurderet, om vore dages frugt og grønt indeholder færre næringsstoffer, end de gjorde tidligere. Jeg gennemgik to af de undersøgelser i artiklen: Mangler vegetabilske fødevarer vitaminer og mineraler, fordi jorden er udpint?

Den største, nyeste og grundigste videnskabelige gennemgang er fra 2017, og den konkluderer, at indholdet af mineraler i frugt, grøntsager og kornprodukter ikke er faldet, og at der ikke er hold i påstanden om færre mineraler i fødevarerne pga. udpint jord.

Som vi har været inde på flere gange tidligere i dette nyhedsbrev — blandt andet i artiklen: Er vitamintilskud nødvendige pga. næringsfattige fødevarer? — er det ganske enkelt en udokumenteret og forkert påstand, at vores fødevarer er næringsfattige pga. udpint jord.

Også Fødevarestyrelsen har vurderet analyser af fødevarernes næringsindhold, og konkluderer, at der gennem årene har været et stabilt indhold af mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) i fødevarer.

De skriver blandt andet: "Undertiden kommer det frem i medierne, at indholdet af vitaminer og mineraler i fødevarerne er blevet mindre, og at det skyldes, at jorden er blevet udpint af mange års intensivt landbrug, men der er ikke videnskabeligt bevis for den påstand.

Fødevarestyrelsens overvågningsprogram viser da også, at indholdet af vitaminer og mineraler i fødevarerne holder sig bemærkelsesværdigt stabilt. Der er ganske få systematiske forandringer til det bedre eller værre og kun af en begrænset størrelsesorden på 10-20 %. Der er således ingen tegn på udpining af jorden.

10-20 % kan måske lyde af meget, men sammenlignet med at indholdet af vitaminer og mineraler kan variere med 300-400 % mellem to sorter af samme frugt eller grønsag, spiller de 10-20 % ikke den store rolle."

Du kan læse mere om deres vurdering her.

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har løbende undersøgt danske fødevarers indhold af næringsstoffer, og de finder som sagt ikke belæg for påstanden om, at jorden er udpint, og fødevarernes indhold af vitaminer og mineraler derfor er faldende.

I artiklen: Æblers C-vitaminindhold stabilt gennem generationer, skriver de blandt andet, at en analyse fra DTU Fødevareinstituttet af det gennemsnitlige C-vitaminindhold i forskellige æbler på det danske marked gennem 75 år viser, at indholdet er stor set uændret over tid. Et Ingrid Marie æble i 1951 havde eksempelvis et C-vitaminindhold på 5,2 milligram mod 6,1 milligram i 2005.

Data om æblers C-vitaminindhold stammer fra 12 studier gennemført i perioden 1939-2016, hvor i alt 1.405 prøver er analyseret.

Det er klart, at nogle af de fødevarer, vi spiser i vore dage, kan indeholde færre næringsstoffer, end de gjorde tidligere -- på samme måde som nogle af de fødevarer, vi spiser nu, kan indeholde flere næringsstoffer, end de gjorde tidligere.

Det har ingen praktisk betydning. Og alt i alt er der ingen relevante forskelle på næringsindholdet i fødevarer.

Det er DINE VALG af fødevarer, som er afgørende for, om du får nok vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i din kost.

Supermarkedernes hylder er fyldt med dårlige og næringsfattige produkter, som du er bedst tjent med at undgå. Spiser du for mange af dem, får du problemer, blandt andet fordi du risikerer mangel på vigtige næringsstoffer. Når fødevareproducenter ødelægger maden, kan den blive næringsfattig og på andre måder usund.

Stort udvalg af næringsrige fødevarer

Paradoksalt nok vender argumentet om vore dages næringsfattige fødevarer tingene på hovedet.

Vi har nemlig aldrig haft så stort et udvalg af næringsrige fødevarer, som vi har nu.

Et stort antal butikker sikrer et enormt og lettilgængeligt udvalg af sunde frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, bælgfrugter og nødder. Vi er langt bedre stillet i vore dage end nogensinde tidligere i historien.

Selv om der også er skrækkelig mange næringsfattige skodprodukter i butikkerne, behøver du ikke at købe dem.

Du kan vælge fra et stort udvalg af sunde fødevarer, der indeholder lige så mange næringsstoffer, som de altid har gjort.

Det er langt fra sikkert, at din kost indeholder nok eller ideelle mængder af alle vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, men hvis din kost mangler næringsstoffer, er det ikke bondemandens eller jordens skyld. Det er dine valg af fødevarer, som afgør, hvor mange næringsstoffer, du får fra din kost.

Konklusion:

1) Jorden er ikke udpint.

2) Frugt, bær, tang, grøntsager, svampe, fuldkornsprodukter, bønner, linser, ærter, nødder og frø indeholder lige så mange gode næringsstoffer, som de altid har gjort.

3) Du kan vælge sunde og næringsrige fødevarer. Du kan vælge næringsfattig junkfood. Det er op til dig.

4) Tag kosttilskud, hvis du ikke får nok i den kost, du har valgt, eller hvis det af helbredsmæssige eller andre grunde er en fordel, men ikke på grund af falske påstande om, at dyrkede fødevarer mangler næringsstoffer. Det gør de ikke.

Et stort udvalg af lettilgængelige og næringsrige fødevarer hele året rundt betyder, at du lettere end nogensinde tidligere kan vælge en næringsrig kost.


 


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.