Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 25, 2016


  • Alt med måde
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"Både tårer og sved er salt, men de giver forskelligt resultat. Tårer vil give dig sympati, sved vil give dig forandring.”

-- Jesse Jackson


Alt med måde

To undersøgelser har vist og bekræftet, at "alt med måde" i de fleste tilfælde er et tvivlsomt kostråd, selv om det er et af de mest brugte råd af læger, diætister og andre fagfolk, der vejleder i kost og livsstil.

Første undersøgelse:

Ved hjælp af data fra 6.814 deltagere vurderede forskerne, hvor mange forskellige fødevarer de enkelte deltagere spiste.

Forskerne ønskede at undersøge, i hvor stor udstrækning variation i kosten påvirkede ændringer i taljemål.

Taljeomkreds er en vigtig indikator for fedt omkring de indre organer og metabolisk sundhed.

Større variation i kosten var overraskende nok ikke forbundet med mere øget sundhed. Faktisk havde deltagerne med den største variation i kosten (de deltagere, som spiste flest forskellige fødevarer) 120 % større øgning af fedt omkring maven sammenlignet med de deltagere, der havde den laveste variation i kosten.

Efter en periode på ti år var højere kostkvalitet forbundet med en 25% lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

En større variation i kosten var faktisk forbundet med dårligere kostkvalitet -- altså mindre sunde fødevarer som frugt og grøntsager og mere usunde fødevarer som forarbejdet kød, desserter og sodavand -- hvilket sandsynligvis var forklaringen på, hvorfor mere variation i kosten var forbundet med øget taljemål.

"Amerikanere med de sundeste kostvaner spiser faktisk et relativt lille udvalg af sunde fødevarer," udtaler undersøgelsens leder Dariush Mozaffarian. "Disse resultater tyder på, at i vores moderne kost er det at spise "alt med måde" faktisk værre end at spise et mindre antal af sunde fødevarer."

Læs hele pressemeddelelses om undersøgelsen fra UTHealth, The University of Texas her

Kilde: Dariush Mozaffarian m.fl. Everything in Moderation - Dietary Diversity and Quality, Central Obesity and Risk of Diabetes. PLOS ONE. Published: October 30, 2015DOI: 10.1371/journal.pone.0141341

Anden undersøgelse:

En undersøgelse fra University of Georgia tyder på, at "alt med måde" ikke er et effektivt råd, når det gælder om at tabe sig fastholde vægten eller spise sundere, da der er meget stor forskel på, hvad vi lægger i begrebet "med måde".

Jo mere mennesker kan lide en fødevare, desto bredere og løsere er deres definitioner på mådehold, udtaler undersøgelsens ledende forfatter Michelle vanDellen, en assisterende professor i Franklin College of Arts and Sciences Institut for Psykologi.

"Mådehold er et relativt begreb," udtaler hun. "Når folk taler om at spise med måde, giver det dem ikke en klar og konkret måde til at guide deres adfærd".

"Både tynde og overvægtige mennesker har tendens til at betragte mådehold gennem deres egne briller, og de har tendens til at overdrive, hvad moderation er."

VanDellen udtaler videre: "Folk tænker på moderation som mindre end at overspise, så det tyder på et mindre forbrug. Men de tænker på det som mere, end hvad de burde spise. Så mådehold er mere tilgivende i forhold til det, de ønsker at spise ... Jo mere du kan lide en fødevarer, desto mere af det tror du, at du kan spise i moderate mængder."

Undersøgelsen bidrager til den voksende mængde litteratur, der tyder på, folk er dårlige til at vurdere mængden af mad, de spiser. Og med hensyn til den stigende forekomst af fedme, bemærker vanDellen en generel modreaktion mod slankekure.

VanDellen udtaler: "Folk siger nu: "Diæt virker ikke, du bør ikke gå på en diæt. Du skal bare leve efter reglen "alt med måde". Dette er en stadig mere populær antagelse. Der er hele sundhedsbevægelser orienteret omkring denne idé om mådehold."
"Men disse bevægelser antager, at folk faktisk er gode til at vurdere, hvad de spiser, og hvad der udgør en passende mængde," sagde vanDellen. "Det faktum, at disse bevægelser vinder i popularitet samtidig med, at vi er ved at lære, at mennesker ikke er gode til at vurdere begreber som moderation, antyder, at der er god grund til at være bekymret over den stigende forekomst af fedme."

Læs mere i pressemeddelelsen fra University of Georgia: Just a few more bites: Defining moderate eating varies by individual, study finds

Michelle R. vanDellen m.fl. How do people define moderation? Appetite, 2016; 101: 156 DOI: 10.1016/j.appet.2016.03.010

Kommentar:

Du kan jo heldigvis spise og drikke, som du har lyst til, men rent sundhedsmæssigt er det bedst og sjovest (i det mindste på længere sigt) at satse på at spise og drikke det, som gavner din krop og at undgå eller begrænse de fødevarer eller drikkevarer, som ikke gavner din krop.

Der kan være mange problemer forbundet med "alt med måde". Mere om det i næste uge.Lidt af hvert

Skal du lade vandet løbe, før du drikker det?
Mange lader vandet løbe i lang tid, før de tager et glas vand. Men er det egentlig nødvendigt – og er det ikke bare spild af vand? Læs om, hvorfor du skal lade vandet løbe, før du drikker det, og hvordan du kan spare på vandet.
Det er bestemt ikke noget pjat, hvis du lader vandet løbe, til det bliver koldt, før du drikker det.
Der er bakterier i alle levnedsmidler – også i vand. Disse bakterier får optimale forhold at udvikle sig i, hvis vandet er for varmt og samtidig står stille i vandrørene.
Læs mere på Jyllands-posten.dk

Evnen til at tilgive andre kan være godt for dit helbred
At være tilgivende over for både dig selv og andre kan nemlig beskytte mod stress og dets belastning af din psykiske velvære, konkluderer et nyt studie.
Læs mere på videnskab.dk

Derfor bør du ALTID vaske dit nye tøj, før du går med det
Det kan være en rigtig dårlig idé at springe direkte i det nye tøj, når man kommer hjem med det, siger ekspert.
Det meste tøj på butikkernes bøjler er behandlet med rigelige mængder kemi i produktionen.
Læs mere på sondagsavisen.dk

Læger vil have erstattet medicinen med varme hænder
Ældres forbrug af antipsykotiske lægemidler er helt hen i vejret, lyder det fra Lægeforeningen.
Læs mere på jyllands-posten.dk

Giv teenagedatteren masser af frugt
Teenagepiger, der spiser meget frugt, har en mindre risiko for senere i livet at udvikle brystkræft. Det viser en ny, stor amerikansk undersøgelse. Sørg for at frugtskålen er fyldt godt op med æbler, bananer og andre frugter, hvis du har teenagere i huset. En ny undersøgelse har nemlig fundet, at unge kvinder, der i 13-18 årsalderen spiser tre stykker frugt om dagen, sænker deres risiko for senere i livet at få brystkræft med 25 pct.
Læs mere på cancer.dk   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.