Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 27, 2012


  1. Sojabønner mod kræft?
  2. Mailveksling vedr. højt blodtryk
  3. Mail: En mulig hjælp ved depressioner
 

Jeg har set og mødt engle iført forklædning som almindelige mennesker, der lever almindelige liv.

— Tracy Chapman


Sojabønner mod kræft?

Ny undersøgelse viser, at sojaprodukter beskytter kvinder, der har haft brystkræft, mod tilbagefald.

Soja indeholder såkaldte isoflavoner. Isoflavoner er en type planteøstrogener, som ligner det østrogen, mennesker producerer. Det kan både opføre sig som det østrogen, kroppen fremstiller (men i meget mindre grad), eller det kan delvist blokere for virkningen af kroppens østrogen.

Sojaisoflavoner har anti-østrogen og anti-cancer egenskaber, men altså også østrogen-lignende egenskaber, hvilket har givet anledning til bekymring om, hvorvidt patienter, der har eller har haft brystkræft bør holde sig fra soja.

Ny forskning fra Vanderbilt University viser, at kvinder, der har haft brystkræft, trygt kan indtage sojaprodukter. Endda sandsynligvis med fordel.

Forskerne analyserede tre undersøgelser af sammenhængen mellem sojaindtagelse og brystkræft blandt amerikanske og kinesiske kvinder.

Analysen omfattede 9514 kvinder, der havde overlevet brystkræft mellem 1991 og 2006 fra to amerikanske og en kinesisk undersøgelse.

Sojaindtagelsen virkede beskyttende på både amerikanske og kinesiske kvinder, og var også beskyttende hos kvinder der fik brystkræftlægemidlet tamoxifen.

Efter en gennemsnitlig opfølgning på 7,4 år viste det sig, at indtagelse af soja isoflavoner var forbundet med signifikant lavere tilbagefald hos kvinder, der havde haft brystkræft. Og det var tilfældet hos både kinesiske og amerikanske kvinder.

De kvinder der indtog mest soja var 25 procent mindre tilbøjelige til at opleve et tilbagefald efter brystkræft, og havde 17 procent mindre risiko for at dø af brystkræft sammenlignet med dem, der indtog mindst soja.

De havde også 13 procent mindre risiko for at dø i perioder (uanset årsag). Den lavere risiko for at dø af brystkræft var næsten statistisk signifikant, og den mindre risiko for igen af få brystkræft var statistisk signifikant.

Kilde: Sarah J Nechuta m.fl. Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women. Am J Clin Nutr 2012 96: 123-132; First published online May 30, 2012. doi:10.3945/ajcn.112.035972. Abstract

Kommentar:

I stedet for at være bange for, om soja evt. har en negativ indvirkninger på risikoen for brystkræft, får soja måske snart en plads i solen som del af en kost, der kan være med til at forebygge brystkræft og forhindre tilbagefald efter kræftbehandling.

Vi får se!

Undersøgelsen er meget relevant, da en del kvinder er nervøse for at spise sojabønner eller for meget af de kød- eller mælkeerstatninger, der er fremstillet af soja. Ikke mindst på grund af visse dybt useriøse artikler på nettet om, hvor skadelig soja er (næsten altid på hjemmesider, der bruger det som et argument for at spise kød, i stedet for soja og køderstatninger fremstillet af soja).

Faktum er, at soja (lige som andre bælgfrugter) er sunde og til fulde kan erstatte kød og andre animalske fødevarer -- hvis det er det, man ønsker. Det er dog ikke nødvendigt at spise soja eller køderstatninger for at få nok protein, fordi du fravælger kød.

Kvinder, der bruger eller ønsker at bruge kosttilskud med koncentrerede sojaekstrakter mod fx hedeture, bør tale med deres læge om det først. Det samme gælder naturligvis kvinder, der er under kræftbehandling.

Læs evt. mere om planteøstrogener på cancer.dk


Mailveksling vedr. højt blodtryk

(lidt forkortet)

... Jeg spurgte om calcium magnesium præparatet, fordi jeg har læst at det er godt for dem der har et lidt for højt blodtryk. Er det korrekt, at dette præparat kan hjælpe?

Jeg har et lidt for højt blodtryk. Hvordan kan man få det ned?

Er det min kost, der er noget i vejen med, eller er det mineraler man mangler?

Jeg er journalist og er presset i visse situationer. Deadlines, og alt det der. Og jeg er også en type, der bekymrer mig om lidt for meget. Alt det ved jeg godt.

Men jeg ønsker bare så inderligt ikke at tage medicin for et for højt blodtryk. Men at gøre noget selv.

VH H.

Hej H.

Du bør kun tage kalk/magnesium, hvis du mangler de mineraler. Tvivlsomt det vil hjælpe mod højt blodtryk.

Mit bedste bud

Det er næsten altid muligt rimeligt hurtigt at normalisere et forhøjet blodtryk. Hvad der er vigtigst og virker bedst afhænger meget af årsagen.

To muligheder. Dit blodtryk er højt pga. noget midlertidigt eller noget, du “let” kan klare fx:
* for meget stress
* for meget sukker, salt, stimulanser
* for lidt eller for dårlig søvn.

Hvis det er tilfældet vil du hurtigt få et normalt blodtryk igen ved fx at undgå salt, koffein, slik mv., og sørge for god og nok søvn.

Hvis et forhøjet blodtryk skyldes noget mere kronisk – fx åreforkalkning – kræver det mere omfattende ændringer og tålmodighed.

Hvis du vil prøve noget, der måske/sandsynligvis vil være nok (uden jeg jo kender din situation i detaljer) kan du:
* Droppe alle stimulanser og fødevarer, der indeholder stimulanser (kaffe, cola, chokolade, salt, sukker, lakrids). Du bliver træt og har det af h. til i et par dage. Derefter meget bedre!
* Undgå salt eller brug kun en anelse i maden
* Sov nok. God søvnrytme (helst tidligt i seng, tidligt på)
* Motion
* Mindre animalsk, mere grønt.

Med venlig hilsen
John Buhl

...
Hej

Du gav mig nogle gode råd her forleden ang. for højt blodtryk. Det har allerede hjulpet. Savner meget min kaffe. Men drikker det som sagt ikke.

Een ting jeg gerne vil vide:

For meget fedt i blodet. Hvordan kan man fjerne det fedt, som allerede er i blodet?

Hvad kan man gøre for at undgå, at der kommer mere fedt i blodet?

Jeg har i et stykke tid næsten undgået olivenolie, - i hvert fald sparet på det i madlavningen.

Og jeg er begyndt at tabe mig. Det har også gjort underværker med hensyn til det høje blodtryk.
Og så er der salt. Jeg spiser det slet ikke, kun lidt økologisk Soya.

Det har også hjulpet gevaldigt. (men svært at få maden til at smage godt)

Hvorfor hjælper det på for højt blodtryk, når man taber sig?

VH H.

Hej H.

Flot klaret :-)

Du kan godt regne med at der ikke længere er for meget fedt, der flyder rundt i blodet.

Hvis du mener det fedt, der igennem årene (måske) allerede har sat sig som del af “åreforkalkning” kan det også langsomt forsvinde. Det tager tid og kræver nok, at du holder dig til en sund veganerkost uden eller næsten uden sukker og olie.

Det er ikke sikkert, at det er dit vægttab, der har hjulpet på blodtrykket. Det kan lige så godt være og er sandsynligvis mest dine andre ændringer. Men vægttab hjælper også, da der skal mindre tryk på for at få blodet rundt i en mindre krop.

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej lige igen

Ja, jeg mente både det fedt, som er nu, og som igennem årene har sat sig.

Kan man ved at ændre sin kost til vegetarmad, og uden ret meget olie, få det helt fjernet. Jeg ved godt, at det ikke kun tager en uge. Men jeg er meget opsat på at prøve.

VH H.

Hvad angår fedt i blodet er det sukker og olie (ved for meget kolesterol skal animalske fødevarer også helst undgås).

Det er jo ikke sikkert du har (ret meget) åreforkalkning. Kommer jo meget an på dine tidligere kostvaner mv. og din alder.

Ja, det er som regel muligt at få åreforkalkning væk igen. Det kan tage ½ år eller (meget) længere afhængigt af, hvor slemt det er og andre faktorer.

Tror, du kan finde foredrag eller artikler om det her

Med venlig hilsen
John Buhl

Mit blodtryk er nu helt normalt. Hvilket vil sige, at det er kommet ned hurtigt.

Jeg var holdt op med at bruge salt, men brugte så i stedet for meget soya. Jeg har heller ikke indtaget sukker eller kaffe. Det har tilsyneladende hjulpet mega meget.

Vh. H.


Mail: En mulig hjælp ved depressioner

Efter sidste uges mail om depressioner (nyhedsbrevet uge 26) modtog jeg nedenstående fra Camilla til Betinna, som jeg har fået lov til at bringe her i nyhedsbrevet ...

Kære Betinna.

Jeg vil varmt anbefale dig at prøve hypnose/hypnoterapi. Det er en fantastisk behagelig behandlingsform, som mange mennesker kender til på afstand - men desværre ofte glemmer, når den egentlig kunne være brugbar og til stor hjælp for dem. Du kan evt. læse mere om hypnose/hypnoterapi f.eks. på nettet, inden du beslutter dig, hvis du er en af dem, der mest kender hypnose fra show eller film - som ofte giver et noget anderledes og knap så værdifuldt billede af hypnose, som terapiformen egentlig fortjener.

Selvfølgelig er det også vigtigt med en sund kost og gode motionsvaner først og fremmest! - men hypnoterapi vil være et godt supplement i dit tilfælde, tror jeg.

Jeg ønsker dig alt godt!

Knus og tanker
Camilla Fantoni


Hvis man er heldig, kan en enkelt fantasi forvandle en million realiteter.

— Maya Angelou


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.