Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 32, 2016


  • Er kostrådene baseret på videnskab?
  • Regelmæssig indtagelse af nødder modvirker inflammation
 

UGENS CITAT

“En løgn kan rejse en halv gang rundt om jorden, mens sandheden stadigt er ved at tage sko på.”

— Mark Twain


Er kostrådene baseret på videnskab?

Spørger vi Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, er der ingen slinger i valsen: De officielle kostråd er baseret på videnskab.

Fødevarestyrelsen skriver fx, at kostrådene "bygger på solid forskning".

Men er det nu også hele sandheden?

Når vi kigger kostrådene lidt grundigere efter i sømmene, begynder vi at undre os over nogle af rådene -- og især, hvorfor kostrådene ikke konsekvent beskriver de bedste kostråd.

Lad os først tage en lille tur til USA, før vi fortsætter snakken om de danske kostråd ...

I et brev til JAMA (the Journal of the American Medical Association) skrev Randall Stafford (MD, ph.d., professor i medicin ved Stanford Prevention Research Center) for nylig, at de amerikanske kostråd fejler i at formulere de sundhedsmæssige og klimamæssige fordele ved en kost med et lavt indhold af kød.

Som han påpeger viser undersøgelser, at vegetarer og veganere har lavere forekomst af hjertesygdomme og kræft, og at de estimerede drivhusgasemissioner fra en vegetarisk kost kun er den halve af den, forårsaget af en kødbaseret kost.

Han kritiserer kostrådene for ikke at anbefale, at vi spiser mindre kød og for ikke at nævne, at plantbaserede kilder til protein som linser og nødder, er et bedre valg end kød.

Ifølge denne artikel udtaler professoren blandt andet: "Folk, der spiser kød har generelt dårligere helbred, navnlig med hensyn til hjertesygdomme, slagtilfælde og kræft. Omvendt viser kliniske forsøg, at mennesker, der mest spiser planter, har bedre helbred. Og beviserne går videre end blot at antyde en sammenhæng -- men viser, at plantebaserede kostplaner direkte forårsager et bedre helbred."

---

Tilbage til de danske kostråd.

Hvor i de danske kostråd finder vi fx beskrevet de fordele, der er ved at vælge plantebaserede kilder til protein frem for kød?

De officielle danske kostråd er også på andre områder lidt mystiske.

Fødevarestyrelsen skriver: "De officielle kostråd bygger på solid forskning, hvor der er fundet en sammenhæng mellem mad og sundhed". (Blandt andet på side 4 i publikationen om de 10 kostråd).

Vi får unægtelig det indtryk -- både fra denne og andre lignende udtalelser -- at kostrådene formidler den mest relevante (og videnskabelig velfunderede) viden om, hvordan vi bedst spiser sundt.

Ifølge Fødevarestyrelsen er kostrådene baseret på videnskab. Vi kan altså med sindsro regne med, at disse kostråd er de bedste kostråd, vi kan følge, indenfor rammerne af den videnskab, der eksisterer om kost og sundhed.

Men vi bliver snydt, gør vi.

Som det fremgår af en udtalelse (indrømmelse?) fra Trine Enevold Grønlund, projektleder for kostrådene i Fødevarestyrelsen, i et interview i Foodculture den 30. november 2015: "Vi laver kostrådene ud fra, hvordan den danske befolknings mad normalt er sammensat, mens man i eksempelvis Japan laver vejledningen efter, hvordan de spiser der. Og vi ved fra analyser, at danskerne ofte spiser en eller anden form for kød til deres måltider. På baggrund af det er det vores opgave at rådgive danskerne, så man indenfor en dansk kost kan leve sundest muligt. Og for danskerne vil det med al sandsynlighed ikke give mening, hvis man sagde, at røde kødtyper skulle udgå helt af kosten."

Faktisk synes jeg, at det er fint, at Fødevarestyrelsen inkluderer rødt kød i kostrådene. Når kødet er så stor en del af danskernes kost, er det fair nok, at det har sin plads. Det er fx fint at skrive, hvilke former for kød, der er sundere end andre; hvordan vi kan undgå eller mindske de langsigtede risici forbundet med at spise kød og forarbejdet kød; hvorfor vi helt bør gå udenom forarbejdet kød; hvordan vi med fordel kan mindske indtagelsen; beskrive de gode alternativer til kød; forklare hvordan bælgfrugter i undersøgelser har vist mange sundhedsmæssige fordele sammenlignet med kød osv.

Det er fint, at kostrådene inkluderer råd om, hvordan man bedst inkluderer kød, hvis man vælger at spise det.

På samme måde som kostrådene naturligvis bør indeholde råd om, hvordan du let og med fordel kan undvære kødet, hvis du ønsker det.

Men hov ... vent lidt ... hvad var det egentlig, Grønlund udtalte til Foodculture?

Siger hun, at kostrådene er lavet ud fra, hvad vi normalt spiser -- at opgaven er, at rådgive danskerne, så de kan spise så sundt som muligt indenfor rammerne af det, de plejer at spise?

Hvad!?

Enten bygge kostrådene på solid forskning, som Fødevarestyrelsen påstår, eller også gør de ikke.

Hvis madkultur spiller en rolle i udarbejdelse af de officielle kostråd, skal det klart og tydeligt nævnes, at vores madkultur indgår som en faktor i formuleringen af kostrådene.

Baggrunden for de officielle kostråd kunne lyde noget i retning af: "De officielle kostråd er et forsøg på at få forskning i sund kost til at passe med det, vi plejer at spise i Danmark -- de er altså delvist baseret på madkultur og delvist på videnskab".

Det kan sikkert formuleres bedre, men pointen er, at befolkningen skal have klar besked.

Vi drukner allerede i vildledning og misforståelser om kost, og kostens indflydelse på vores sundhed -- lige fra kostguruer, der ved det hele efter et par weekendkurser eller et medlemskab af en Facebookgruppe, til eksperter med en lang uddannelse, der har tætte bånd til fødevareproducenter -- så det er særlig vigtigt, at myndighederne er meget præcise i deres formuleringer og formidling.

Jeg er enig med diætist Maria Felding, som på Facebook foreslår, at vi hiver madkultur ud af ligningen, og baserer de officielle kostråd på evidens.

Lidt mere om emnet i næste uge.



Regelmæssig indtagelse af nødder modvirker inflammation

Fem eller flere portioner af nødder om ugen, eller at erstatte animalsk protein med nødder, er forbundet med en sundere profil af inflammatoriske biomarkører.

I en undersøgelse af mere end 5.013 mennesker, har forskere fundet, at større indtag af nødder var forbundet med lavere niveauer af biomarkører for inflammation. Denne konstatering kan hjælpe med at forklare de sundhedsmæssige fordele ved nødder.

Kilde: Z. Yu, Y. Bao m.fl. Associations between nut consumption and inflammatory biomarkers. American Journal of Clinical Nutrition, 2016; DOI: 10.3945/ajcn.116.134205. Online July 27 2016.

Kommentar:

Øget inflammation -- også i form af en kronisk lav grad af inflammation i kroppen -- er blevet sat i forbindelse med en lang række sygdomme.

Både af denne og måske andre grunde, er det sundt at inkludere en lille smule nødder i din daglige kost.

Det er især sundt at lade lidt nødder erstatte en del eller noget af de animalske fødevarer i kosten.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.