Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 36, 2012


  1. Æg giver åreforkalkning
  2. Mail: Mælk og kalk
  3. Mail: Ang. sunde og usunde sojaprodukter
  4. Mail: Hvordan kommer jeg væk fra at bruge Lithium
 

Verden er fuld mennesker, der ikke siden barndommen, har mødt en åben dør med et åbent sind.

— E. B. White


Æg giver åreforkalkning

Risikofaktorer for åreforkalkning inkluderer blandt andet rygning, højt kolesteroltal, højt blodtryk, diabetes, fedme, stress, dårlig kost og for lidt motion.

Forskerne fandt, at uafhængig af disse risici, steg forekomsten af plak i halspulsåren blandt deltagerne, efterhånden som de blev ældre, men stigningen var eksponentiel når det kom til folks rygevaner og indtagelse af æggeblommer.

Forskere har fundet flere beviser, der peger på, at æg kan være sundhedsskadelige. Og nu viser forskning ledet af Dr. David Spence fra Western University, Canada, at indtagelse af æggeblommer accelererer åreforkalkning i omtrent samme omfang som rygning.

1.231 personer med en gennemsnitlig alder på 61,5 deltog i undersøgelsen.

Ultralyd blev brugt til at måle plak i blodårerne, og deltagerne udfyldte spørgeskemaer med hensyn til deres livsstil og medicin, inkl. rygning og indtagelse af æggeblommer.

Forskerne fandt, at regelmæssig indtagelse af æggeblommer er omkring to tredjedele så slemt som at ryge, når det kommer til øget opbygning af plak i halspulsåren, hvilket øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald. Forskningen er offentliggjort online i tidsskriftet Atherosclerosis.

Undersøgelsen fandt, at de deltagere, der spiste tre eller flere æggeblommer om ugen havde betydeligt mere plak i blodårerne sammenlignet med dem, der spiste to eller færre æggeblommer om ugen.

Kilde: J. David Spence, David J.A. Jenkins, Jean Davignon.
Egg yolk consumption and carotid plaque
Atherosclerosis. online 31 July 2012. Abstract
Læs evt. mere om undersøgelsen på engelsk blandt andet her: cbc.ca, Western News, cbsnews,
eurekalert

Kommentar:

Som vi har været inde på tidligere er der god grund til at holde igen med æg.

Læs fx artiklen: Er æg sunde?

Ikke mindst mennesker, der er i risiko for hjertesygdom, åreforkalkning og diabetes, bør holde meget igen med æg.

Det vil blandt andet sige svært overvægtige. At nogle såkaldte slankeeksperter anbefaler store mængder protein — inkl. æg — betragter jeg som uansvarlige kostråd. Netop overvægtige bør holde sig fra at spise æg, eller kun inkludere lidt æg, når det er nødvendigt i udvalgte og ellers sunde retter.

Læs evt. også min holdning til proteinkure på www.proteinkur.dk


Mail: Mælk og kalk

Ang. artiklerne om mælk og kalkindhold, så er jeg kommet i tanke om gammel viden fra min tid på biopatuddannelsen, nemlig at kalk ikke bare er kalk. Og så gik jeg i gang med at lede på nettet og fandt denne tekst på www.komaelk.dk. Måske kan du bruge den:

Det er samtidig et paradoks, at man i f.eks. Kina og Japan stort set ikke kender til knogleskørhed, samtidig med at man næsten ikke indtager mejeriprodukter i disse lande. Måske hænger det sammen med, at komælk faktisk en ganske svag syre med pH-værdi på ca. 6,8. Kroppen vil til enhver tid forsøge at fastholde en neutral PH-værdi, og det eneste sted den kan hente neutraliserende base, er fra knoglerne.

En amerikansk undersøgelse hvor hele 77.761 kvindelige sygeplejersker deltog viste, at de der drak to eller flere glas mælk hver dag, havde 45 procent flere brud på hoften og 5 procent flere brud på underarmene, end dem som højest drak et glas mælk om ugen. Se undersøgelse som dokumenterer sammenhæng mellem mælk og knoglebrud

En anden stor amerikansk undersøgelse har vist, at mænd som drikker mere end to glas mælk dagligt, har 32 procent større risiko for prostatakræft, end mænd som drikker mindre end et halvt glas mælk dagligt. Forskerne mener, at årsagen til denne sammenhæng er, at kalken undertrykker et vigtigt hormon, som menes at være beskyttende mod prostatakræft. Se undersøgelse om mælk og prostatakræft

Kalk er ikke bare kalk. Der findes forskellige kalkforbindelser, bl.a. calciumcarbonat, calciumlactrat, calciumgluconat og calciumcitrat. Den type af kalk som mælk indeholder, er calciumlactat, og den har mennesker svært ved at optage. Kalk er basisk og den store mængde protein, som mælk indeholder, danner syre. Derfor er mælk en problematisk kilde til kalk. Mennesker har meget lettere ved, at optage calciumcitrat, men denne kalktype findes ikke i mælk. I knoglerne findes kalken primært i form af calciumfosfat og sekundært som calciumcarbonat. Læs evt. mere i afsnittet om kost.

Venlig hilsen
Charlotte Søderberg
cand.scient.

Kommentar:

Jeg ved ikke, hvilken form for calcium (hvilken forbindelse), der er bedst for os mennesker, og der er ikke enighed blandt producenter af kosttilskud. Under alle omstændigheder mener jeg, at kalk fra vegetabilske fødevarer er den mest sikre og bedste kilde.


Mail: Ang. sunde og usunde sojaprodukter

Traditionelle sojaprodukter så som sojamælk, sojayoghurt, sojafløde, sojabønner, tofu, tempeh, natto og miso er sunde i moderate mængder, hvilket vil sige omkring 5 % af ens kalorier.

Derimod er det sundhedsskadeligt at spise de kunstige, højtforarbejdede sojaprodukter som sojaburgers, sojabars, sojaproteinpulver, sojaost, sojapålæg samt diverse snedige køderstatninger af soja, sojastrimler, sojagranulat, Hälsans Kök (rehydreret sojaprotein, protein hydrolysat af soja) o.lign.

Den videnskabelige baggrund for disse anbefalinger kan ses her: http://www.plantemad.dk/soja_info.html

Hilsen Leif


Mail: Hvordan kommer jeg væk fra at bruge Lithium

Her en meget forkortet mailveksling med en læser om lithium, terapi og nedtrapning af medicin ...

Hej John Buhl.

Jeg har lige bestilt 2 af dine bøger. For flere år siden var jeg indlagt med en depression, jeg fik en væld af psykofarmica.

Jeg blev heldigvis reddet af min far, han har prøvet det samme som mig. Han kom aldrig hjem igen, men han stak af fra psyk afd. og blev hjulpet af en naturlæge i København. Det ligger helt tilbage til 1969, og de er stadigvæk ikke blevet klogere i dette system.

Jeg har bare et stort problem, jeg får Litium forebyggende, jeg har aldrig været Manio/depresiv.

Jeg har desværre været indlagt igen det var sidste år, jeg fik Eltroxin for mit stofskifte.

Bivirkninger angst, hjertebanken, svedtendens og forvirring. Men det kigger man bare ikke på, lægen gav mig igen medicin Zyprexa Frygtelig!!!! Men jeg fik chancen til at sige min mening. Da jeg kom hjem stoppede jeg med medicinen, jeg har fået Euthyrox i stedet for.

Jeg vil bare så gerne ud af Litium behandling, det er jo et meget giftigt stof. Det er også skyld i jeg har for lavt stofskifte i dag. Kan du hjælpe mig?

Jeg har hørt noget om at man kan få hjælp, så man selv kan danne det. Vi skal jo have det i kroppen. Håber du kan hjælpe mig, på forhånd tak.

MVH Else

Hej Else

Kroppen danner ikke selv litium, og jeg tvivler på, at du mangler det som sådan. Litium kan anvendes som medicin, da det har en række virkninger på psyken ... og en række bivirkninger!

Du skriver ikke noget om terapi. Jeg ved ikke, om det er fordi, du ikke går til terapi eller om det er fordi, din læge ikke har henvist dig.

Det er som regel en rigtig dårlig idé, blot at tage medicin uden en eller anden form for opfølgning hos en dygtig psykolog e.l.

Jeg ved ikke hvilken terapiform, der er mest velegnet for dig. Det bør du tage op med en læge, der evt. kan henvise dig. Der findes mange muligheder.

En af de metoder, der måske hjælper flest er kognitiv terapi. En psykolog, der anvender metoden, vil også kunne vejlede dig i, hvordan du på en forsvarlig og sikker måde kan nedtrappe lithium, når det er muligt.

Snak med lægen om dine muligheder.

Jeg foreslår, at du først og fremmest læser de bøger, du har købt, og følger anvisningerne. De ændringer, bekrevet i bøgerne, vil have gode muligheder for at hjælpe dig!

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John.

Jeg har været ved at læse lidt i dine bøger meget spændende:-)))

Jeg ved bare nogle ting i dag som gør mig både vred og ked af det, har man virkelig bare givet mig det GIFT i psykiatrien for at gøre mig afhængig af dette stof?

Mener du virkelig at jeg skal involvere min læge i at blive trappet ud af lithium?

Jeg har snakket med en alternativ behandler, han sagde det var blevet ulovligt at hjælpe med det her i Danmark. Jeg må nok sige at jeg er noget knust lige nu, jeg er bange for at jeg har sovet i svinget.

Jeg føler mig lidt fanget i det uhyggelige psykiatriske system.

Jeg kan ærgre mig gul og grøn over det jeg sagde i psykiatrien i 1994. Inden jeg blev udskrevet, sagde jeg til lægen at jeg ikke synes jeg havde det som jeg skulle have det. Så ringede han til Risskov for at høre hvad de kunne gøre for mig. Jeg har ALDRIG været Manio/depr. Da lægen kom og sagde jeg skulle prøve med Lithium blev jeg helt chokeret, og sagde til ham at jeg aldrig har været manio/depressiv. Så fik jeg svaret du får det forebyggende, jeg vidste jo ikke bedre dengang så jeg hoppede med på vognen ØV, ØV og atter ØV. Så jeg føler godt nok at jeg står helt alene med det hele i dag.

MVH Else

Hej Else

Du skal afgjort samarbejde med en læge i forbindelse med nedtrapning af lithium. Accepter nogle kompromiser. Skift evt. læge. Vent med at trappe ned, hvis din læge mener det er risikabelt, og sats i stedet på at forbedre søvn, motion, kost mv., som beskrevet i de bøger, du har købt. Læs evt. mere om nedtrapning af medicin

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John.

Jeg har lige læst i Ugeskrift for lægfolk, om en person der tog sagen i egen hånd. Jeg kunne godt tænke mig at høre om det stadigvæk går ham godt. Han stoppede bl.a. med Lithium som er mit største ønske lige nu.

Jeg har været hos lægen i dag, hun sagde til mig at hun ikke ville støtte mig i udtrapning af Lithium:-(((

Jeg stillede hende mange spørgsmål, jeg spurgte hende om hvorfor de ikke selv vil indtage psykofarmica, hun så helt forkert ud i ansigtet. Jeg har selv arbejdet på sygehus i over 35 år og har snakket med mange læger, sagde jeg til hende. Dette fik jeg ikke noget svar på.

Jeg har fået svar fra en alternativ behandler, han skrev til mig at det var ulovligt her i Danmark at hjælpe nogen ud af Lithium, passer det? Håber at høre noget positivt, jeg er ikke begyndt at læse i de bøger jeg har modtaget, håber snart jeg får tid til det.

MVH Else

Hej Else

Det bør kun være en læge, der hjælper dig med nedtrapning, når det er muligt.

En læge vil normalt ikke hjælpe, fordi du spørger om det, medmindre hun kan se, at du har fået det bedre, og mener det er ansvarligt, at nedtrappe medicinen.

Løsningen er at forbedre kost, livsstil mv. Når både du og lægen kan se/mærke en bedring er det tid til at overveje nedtrapning. Sådan fungerer det normalt.

Alternative behandlere må ikke hjælpe dig med nedtrapning, medmindre en læge er med på ideen. Det er også for risikabelt.

En psykolog eller anden fagperson kan evt. hjælpe dig som del af et forløb.

Prøv først og fremmest at arrangere en god snak med en læge, du har tillid til, og som vil hjælpe dig med et forløb, hvor du ændrer kost og livsstil — og hvor du på sigt kan trappe lithium ned.

Med venlig hilsen
John Buhl

PS: Mere om mulige naturlige løsninger på depressioner på www.depressioner.dk og i bogen Depressioner — er der en naturlig løsning?


Jeg står op om morgenen splittet mellem et ønske om at redde verden og et ønske om at nyde verden. Det gør det svært at planlægge min dag.

— E. B. White


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.