Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 38, 2006

  1. Vitaminkrigen fortsætter
  2. Fup eller fakta – hvad skal man tro om sund kost og ernæring?
  3. Mail: Irriteret tyktarm
  4. Grøn te forlænger måske livet
  5. Frugt og grønt til børn
  6. Mail: Spændingshovedpine
  7. Antidepressiv medicin under graviditeten kan påvirke babyen
  8. Læsertip

Kære læser

Har du et tip, et forslag, en opskrift, en historie eller andet, som du mener kan inspirere andre til at komme godt i gang med (eller fortsætte) en sund livsstil hører jeg gerne fra dig.

Indsend et helsetip eller en sund opskrift, som du gerne vil dele med os andre :-)

Du er også meget velkommen til at sende en mail, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, eller hvis der er bestemte emner, du ønsker, vi skal tage op.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Kærlighed er noget man giver og skal være dybt taknemmelig for at få igen."

 – Anne Strandvad


1) Vitaminkrigen fortsætter

Endnu et slag er blevet udkæmpet om vore kosttilskud.

Modstandere af kosttilskud siger, mere eller mindre, at det er spild af penge at tage mere end blot en dækkende vitamin-mineraltablet.

Fortalerne siger, mere eller mindre, at vi i vor moderne verden bør tage en del tilskud af vitaminer og andre kosttilskud, og vi klarer os dårligt uden.

Ifølge en rapport fra Motions- og Ernæringsrådets er der ikke belæg for, at tilskud af antioxidanter forebygger sygdomme
http://www.meraadet.dk/default.asp?id=1415

Det er også konklusionen i en artikel i Ugeskrift for læger

Lægerne Claus Hancke og Niels Hertz er uenige. De er overbeviste om at tilskud af antioxidanter mv. både er gavnlige og nødvendige, og argumenterer bl.a. for deres synspunkter her
http://www.vitalraadet.dk/index.php?id=17&backPID=17&tt_news=278

Godt hjulpet på vej af forudfattede meninger, en lidt underlig lovgivning og en del useriøs markedsføring af kosttilskud er forbrugerne i vildrede.

Nogle er fortørnede over, at føle sig narret af reklamer eller sælgere – andre er fortørnede over at eksperter nu påstår, at de vitaminer, der hjælper dem, ikke hjælper dem.

De fleste trækker nok lidt på skuldrene og fortsætter, som de hidtil har gjort. Hver anden dansker tager i hvert fald stadig daglige kosttilskud, og salget af helsekost og kosttilskud er stærkt stigende.
(FoodCulture nr. 28.06. Som pdf-fil her)

I sidste uge kritiserede speciallægerne Claus Hanche og Niels Hertz igen skarpt eksperternes rapport i artiklen her:
http://www.vitalraadet.dk/index.php?id=11&backPID=11&tt_news=279

Det sidste ord er givetvis ikke sagt i denne sag, men alle er dog enige om, at det fremmer sundheden at sikre et højt indtag af frugt og grønt.


2) Fup eller fakta – hvad skal man tro om sund kost og ernæring?

Stadig flere forhandlere af kosttilskud påstår, at netop deres produkter er den rette vej til et sundt og slankt liv fyldt med energi.

Fælles for en stor del af produkterne er, at de er meget dyre, uden dokumenteret effekt, og i nogen tilfælde ikke overholder dansk lovgivning på området.

De søger at skabe tvivl om den almindeligt anerkendte forskning for derved at øge troværdigheden af deres egne budskaber og få disse til at fremstå som sande og uafhængige.

http://www.altomkost.dk/Presse/Presse/Nyheder/Arkiv/2006/fup_eller_fakta.htm

Kommentar:

Lad være med at købe tvivlsomme produkter fra udlandet, som ikke kan godkendes herhjemme. Lad være med at falde for fantasifulde beretninger om mirakelprodukter

Der er god grund til at sikre nok vitaminer, mineraler og alt muligt andet, kroppen har brug for, via kosten og evt. som kosttilskud.

Sund kost og livsstil er dog langt vigtige for din sundhed end dine valg af kosttilskud o.l. http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm

Mere om sund kost:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm

Mere om kosttilskud:
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm


”En professionel er en person som kan gøre sit bedste på et tidspunkt, hvor han ikke specielt har lyst til det.”

– Alistair Cooke, studievært


3) Mail: Irriteret tyktarm

Hej John.

Jeg har længe selv tænkt på at skrive til dig vedrørende irriteret tyktarm og tager derfor tråden op, nu emnet er oppe.

Jeg er 24 år og lider også af irriteret tyktarm og kender til de mange handikaps der følger med denne tilstand. Jeg har i flere år forsøgt at udelukke stort set alt, hvad jeg kunne have mistanke om, fremkaldte denne mavesmerte og højlydte rumlen hver eneste dag fra ca. 13-tiden.

Jeg har på skift undgået gluten, laktose, sukker, kød, bønner, nødder, kaffe, te, forskellige frugter og rå grøntsager. Men lige meget har det hjulpet.

Problemet jeg ønsker din mening om er som følger:
Jeg forsøger at leve sundt og tabe mig lidt. Derfor spiser jeg - efter dine foreskrifter - mange grøntsager, bælgfrugter, frugt osv. Problemet er bare, at jeg har meget svært ved at blive mæt af denne lette kost og derfor må spise ret store portioner for at opnå mæthed i mere end en time ad gangen. Jeg ønsker ikke at lade hele min hverdag styre af mad, og vil derfor gerne undgå at skulle ud i køkkenet hver time og spise lidt mere.

Disse store portioner og de mange grøntsager og bælgfrugter giver mig store maveproblemer med både mange smerter og meget luft i tarmene. Faktisk er det bedste for min fordøjelse at spise de ting, som du anbefaler man holder sig fra af hensyn til både vægt og sundhed: nemlig kød og andre mere kaloriemættede fødevarer, da dette mætter på en anden måde og derfor ikke kræver så store mængder.

Jeg har tidligere lidt af bulimi i ca. 4 år (hvilket nok også har medvirket til mine fordøjelsesproblemer) og har samtidig et ønske om at slippe trangen til og vanen med at proppe mig for at opnå mæthedsfornemmelse.

Mit spørgsmål er altså:

Hvordan vil du foreslå, jeg sammensætter en dagskost, som er både sund og kaloriefattig, men som ikke har alt for stor massefylde i forhold til den mæthed, der opnås? Og som ikke indeholder alt for mange rå fødevarer, da dette er ret hård kost for mine tarme.

Jeg håber meget, at høre fra dig, da jeg er ret frustreret over min situation.

Med venlig hilsen
M.

Hej M.

Store portioner mad er afgjort en rigtig dårlig idé ved irriteret tyktarm (og alle andre mave-tarmproblemer).

Når din mave er ved at være tom – når der ikke længere er ret meget for din mave/tarme at arbejde med, begynder din mave/tarm at rumle, gøre ondt, trække sig sammen mv.

Disse symptomer tyder du som sult.

Du tror, du er sulten. Du spiser. Du bliver overvægtig. Din mave og dine tarme får aldrig ro til at hele.

Mange forveksler en nagende, ubehagelig eller krampagtig fornemmelse i maven med sult. Men det er normalt en rigtig dårlig idé at spise for at holde ubehagelige symptomer på afstand.

Det er både en dårlig løsning at proppe din mave overfuld med sunde fødevarer eller spise mindre af noget usundt (som det tager længere tid at fordøje).

Din situation er ikke let, og jeg har heller ikke en let løsning.

Det gælder først og fremmest om at spise små mængder sund mad til dine måltider. Find de sunde fødevarer, du har det bedst med. Tyg din mad meget grundigt.

Begynd at lære hvornår du er ægte sulten, og hvornår du føler du bliver nødt til at spise for at lindre på smerter i maven e.l.

Det er almindeligt – især for mennesker med mave-tarm problemer – at forveksle kvaler i maveregionen med sult, men ægte sult (et naturligt behov for næringsstoffer) er ikke forbundet med ubehagelige eller smertefulde symptomer. Ægte sult giver heller ikke symptomer som fx svaghed eller hovedpine.

Ved ægte sult, vil en fornemmelse af komfort og velvære, følge et moderat måltid. Du vil føle dig fint tilpas uden at være "proppet".

Falsk sult opstår pga. irritation i fordøjelseskanalen, som et resultat af usunde kostvaner, stimulanser, medicin eller af andre grunde. Når tarmene ikke er beskæftiget med at fordøje, optage eller transportere den mad, du spiser, vil kroppen forsøge at iværksætte en ekstraordinær udrensnings- og helbredelsesproces, og den irritation det medfører i maveregionen forveksles med sult.

Hvis der er ubehag eller smerte forbundet med "sult", bør man normalt vente med at spise, indtil ubehaget er stilnet af eller har fortaget sig helt.

Hvis “sulten” er "uudholdelig" kan du spiser en lille smule eller evt. prøve at drikke et glas vand (ikke for koldt). Men det bedste er normalt at afholde sig fra al mad og tage den med ro, indtil de ubehagelige symptomer er forsvundet.

Undgå så vidt muligt stress og undgå især at spise, hvis du er stresset eller følelsesmæssig ude af balance.

Undgå mad eller drikke, som forværrer symptomerne. Kaffe, slik, tyggegummi, alkohol eller sodavand kan hos nogle mennesker irritere tarmene.

Undgå mad og stærke krydderier, der giver luftudvikling.

Fysisk aktivitet og motion er vigtig, fordi det modvirker forstoppelse. Det er også vigtigt, at du lader tarmluft slippe ud, og lader være med at udsætte toiletbesøg.

Jeg kan naturligvis ikke kende alt til netop lige din situation, men ovenstående er generelle råd, som hjælper de fleste med irriteret tyktarm. Snak evt. med din læge om det. Gennemfør gerne radikale ændringer i samarbejde med din læge.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Grøn te forlænger måske livet

En undersøgelse har vist, at voksne der drak grøn te over en 11-årig periode var mindre tilbøjelige til at dø af hjerte-kar-sygdom eller af andre årsager – undtagen cancer – end de mennesker, der ikke så ofte drak grøn te.

Mænd reducerede deres risiko for at dø med 12 %, kvinder med 23 %, hvis de drak mindst fem kopper grøn te dagligt.
(Journal of the American Medical Association, september 13, 2006).

Læs mere om levealder her:
http://www.nomedica.dk/levealder.htm

Det er uvist, om virkning skyldes, at den grønne te har erstattet andre drikkevarer, der er skadelig for helbredet (fx sodavand eller øl), eller om det er den grønne te i sig selv, der giver virkningen. Grøn te indeholder nogle plantestoffer, som du også får ved at spise frugt og grønt.


5) Frugt og grønt til børn

En af måderne til at få børn til at spise mere frugt og grønt er, at sørge for at det er nemt for børnene at spise.

Undersøgelser viser nemlig at børn spiser mere frugt og grønt, hvis det er udskåret og hvis det står fremme.

Giv ikke op, hvis børnene ikke spiser det udskårne frugt og grønt de første par gange. Børn skal smage ny mad mange gange før de begynder at kunne lide det.

http://www.altomkost.dk/Presse/Presse/Nyheder/frugt_og_groent_i_ulvetimen.htm

Kommentar:

Det gælder ikke kun børn!

Når du ønsker at ændre vaner, er det vigtigt at gøre det let/lettere at leve sundere (og mere besværligt at leve usundt).
http://www.nomedica.dk/vaner.htm

Gør det let for dig selv at spise sundt. Køb rigelig sund mad. Lad være med at bringe det usunde ind i dit hjem. Lad en stor frugtskål stå fremme. Køb de mest lækre frugter og grøntsager.


6) Mail: Spændingshovedpine

Hej John.

Jeg har længe modtaget dit gode nyhedsbrev.

Denne gang kan jeg ikke lade være med at komme med en lille kommentar.

Du skriver om de gode øvelser mod spændingshovedpine og anbefaler en fysioterapeut. Det er helt fint, men afspændingspædagoger kan altså også en masse godt på dette område!

Jeg er selv afspændingspædagog og arrangerer en masse holdundervisning her i området, hvor jeg bor.

Hvis du ikke ved så meget om afspændingspædagoger kan jeg anbefale Danske Afspændingspædagogers hjemmeside www.dap.dk og vores her i byen www.brugkroppen.dk 

Tak for alt det gode og interessante, du sender ud!

Hilsen
Berit Elleholm


7) Antidepressiv medicin under graviditeten kan påvirke babyen

Babyer født af mødre som tog den slags antidepressiv medicin, der også kaldes ”lykkepiller” eller SSRI, ser ud til at have øget risiko for lav fødselsvægt og øget risiko for at udvikle åndedrætslidelser.

Forskerne opdagede, at der var betydelig øget risiko for åndedrætslidelser (13,9 % vs. 7,8 %) og længere hospitalsophold for spædbørn født af deprimerede mødre på antidepressiv medicin (SSRI) sammenlignet med de babyer, der blev født af ubehandlede deprimerede mødre.

Kilde: Tim F. Oberlander; William Warburton; Shaila Misri; Jaafar Aghajanian; Clyde Hertzman
Neonatal Outcomes After Prenatal Exposure to Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Antidepressants and Maternal Depression Using Population-Based Linked Health Data
Archives of General Psychiatry. 2006;63:898-906.

Mere om depressioner:
http://www.nomedica.dk/depressioner.htm


"At have øje for blomster tyder på et godt sind."

– H.C. Andersen


8) Læsertip

Opskrift på vegansk nøddepostej:

Følgende blandes sammen:
1 dl. sesamfrø kværnet i kaffekværnen
170 g hasselnøddekerner findelt i køkkenmaskinen
100 g broccoli findelt i køkkenmaskinen
100 g løg findelt i køkkenmaskinen
1/2 halv revet squash
1 revet gulerod
1/2 dl bulgur kogt
1 dl. hvedekim
1/2-1dl sojamælk
1 spsk tamari
salt, peber, estragon

Bages i smurt form med et drys sesamfrø på toppen v. 200 grader i ca. 40 min.

Venlig hilsen
Hanne

Indsend også dit tip eller en god opskrift!


Intet i dette nyhedsbrev er et forsøg på at holde dig fra nødvendig lægebehandling. Nedtrapning af medicin eller behandling bør ske i samråd med en kvalificeret læge. Vælger du at ophøre med lægeordineret behandling eller medicin, uden din læges samtykke, bærer du selv det fulde ansvar.


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.