Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 38, 2009


 1. Bliver depression en ny epidemi — og er der en naturlig løsning?
 2. Usunde vaner går ud over tænkeevne og hukommelse
 3. Antioxidanter i pilleform forebygger ikke det metaboliske syndrom
 4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


”Se altid på, hvad du har tilbage. Se aldrig på, hvad du har tabt.”

— Robert Schuller


1) Bliver depression en ny epidemi – og er der en naturlig løsning?

Ifølge en artikel i Jyllands Posten 3-9-09 anslår WHO, at 450 millioner mennesker verden over i dag er ramt af psykisk sygdom som depression, og WHO forudser, at der i 2030 vil være flere mennesker med depression end af nogen anden sygdom.

Det er godt for firmaer, der sælger antidepressiv medicin. Men er der bedre og mere naturlige løsninger?

I 2003 skrev jeg et tillæg til bogen Hvordan Rask? med titlen Depressioner — er der en naturlig løsning? Dette tillæg er nu kraftigt revideret og kan hentes gratis som e-bog af alle, der har købt bøgerne Hvordan Rask? og Kunsten at ændre vaner (det er vigtigt, at du bruger anvisningerne i e-bogen sammen med anvisningerne i de to bøger!). Læs mere >>

Her lidt om de forbedringer i livsstil og livsvilkår, der kan hjælpe mange af de mennesker, der lider af nedtrykthed eller en depression ...

En naturlig løsning – kort fortalt ...

Lider du af modløshed, depressioner eller angst, bør du sørge for de bedst mulige livsbetingelser — og det inkluderer sund kost, venlige omgivelser, god søvn, frisk luft, motion mv., som beskrevet her og uddybet i bogen Hvordan Rask?

Her et ultrakort resumé:

 • Hvis du ofte eller vedvarende føler dig nedtrykt eller modløs, er det på høje tid, at du tager et kig på dit liv, og foretager de nødvendige ændringer.
 • Tager du medicin, så fokuser på at forbedre din livsstil og dine livsvilkår, og snak med lægen om at nedtrappe medicinen, så snart du begynder at få det bedre. Velzina eller et andet naturlægemiddel mod nedtrykthed kan eventuelt anvendes i en overgang fra antidepressiv medicin til ingen medicin. Snak med lægen om det.
 • Føler du dig nedtrykt eller deprimeret på grund af uheldige situationer i livet, er målet gradvist at komme væk fra at være et passivt offer for omstændighederne og få mere kontrol over de situationer i hverdagen, som går dig på eller gør dig trist. Det kan være lettere sagt end gjort, men med lidt hjælp fra en god terapeut eller psykolog, kan du sandsynligvis efterhånden lære at tackle selv svære situationer.
 • Forsøg at omgås positive mennesker. Omgiv dig med ting og mennesker, som du føler dig godt tilpas med. Gør hvad du kan for at undgå meget negative eller direkte undertrykkende mennesker. Forsøg selv at være positiv og opmuntrende overfor andre det meste af tiden.
 • Blot det at få kroppen i bedre balance rent ernæringsmæssigt, kan gøre en stor forskel. Spis hovedsageligt sunde vegetabilske fødevarer (frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, nødder, frø og bønner).
 • Suppler din kost med kosttilskud. Få evt. vejledning fra din læge eller en kostvejleder. Tag tilskud af Omega-3, Cal-mag og en god multivitamin.
 • Få en god søvnrytme, hvor du går tidligt i seng og står tidligt op. Indret din søvnrytme, så du sover, når det er mørkt, og er oppe, når det er lyst. Det vil sige at gå tidligt i seng og stå tidligt op. Sørg for god og nok søvn.
 • Snak med din læge om lysbehandling, hvis du især føler dig deprimeret i den mørke tid.
 • Luft grundigt ud mindst et par gange dagligt, og sørg for at vinduer er åbne, når vejret tillader det.
 • Gå en tur i frisk luft hver dag — og gerne ved stranden hvor luften både er frisk og rig på negative ioner fra havet. Dyrk regelmæssig udendørs motion og/eller involver dig i udendørs aktiviteter.
 • Dyrk al den motion du føler, du kan klare. Har du svært ved at tage dig sammen til motion, så begynd med det, du kan klare, og find gerne en motionspartner, som hjælper dig med at komme i gang og fortsætte motion.

En person der lider af depression, i det mindste hvis det er en svær depression, skal have hjælp og godt med støtte for at kunne gennemføre væsentlige ændringer i kost mv.

Det er derfor også vigtigt, at mennesker med en depression får den nødvendige hjælp fra en læge, psykolog eller anden sagkyndig — og ikke blot får ordineret medicin.

Kognitiv terapi og alternative metoder som EFT, Sedona metoden og meditation kan ofte hjælpe.

Søg kvalificeret hjælp samtidig med, at du i samråd med din psykolog eller anden sagkyndig også arbejder på at ændre og forbedre dine vaner og livsvilkår.
- - -
Jeg hører gerne kommentarer til ovennævnte og evt. erfaringer og tips fra læsere, der er blevet hjulpet ud af en depression.


2) Usunde vaner går ud over tænkeevne og hukommelse

Flere tidligere undersøgelser har opdaget en forbindelse mellem tænke- og hukommelsesevnen og usunde vaner som rygning, mangel på motion, helt at undgå alkohol og for lidt frugt og grønt i kosten.

I et nyt studie, hvor forskerne fulgte 5.123 voksne i en periode på 17 år, fandt de, at jo mere deltagerne havde disse vaner, jo større var risikoen for kognitive mangler.

Mænd og kvinder, der samlet set havde flest vs. færrest usunde vaner var næsten tre gange så tilbøjelige til at have ringere tænkeevne og to gange mere tilbøjelige til at have svækket hukommelse, sammenlignet med deltagere, der havde flest af de sunde vaner.

Kilde: Dr. Séverine Sabia m.fl. Health Behaviors From Early to Late Midlife as Predictors of Cognitive Function.
American Journal of Epidemiology 15. august 2009 170(4):428-437; doi:10.1093/aje/kwp161

Kommentar

Altså endnu et eksempel på, hvordan kost og livsstil påvirker den mentale sundhed. Læs mere om at ændre vaner her


3) Antioxidanter i pilleform forebygger ikke det metaboliske syndrom

(Det metaboliske syndrom er en forstyrrelse af forbrændingen af fedt og sukker, som øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes)

Mennesker, som ønsker at forebygge hjertesygdom og diabetes, er bedre tjent med at vælge fødevarer, der er rige på antioxidanter, i stedet for kosttilskud med antioxidanter.

Det viser et nyt studie.

Blandt 5.220 voksne havde tilskud af antioxidanter ingen virkning på risikoen for at udvikle metabolisk syndrom over en periode på 7,5 år.

Selv om studiet viste, at antioxidanter som kosttilskud ikke så ud til at have nogen virkning, viste det sig alligevel, at deltagere med relativt højt indhold af visse antioxidanter i blodet — især C-vitamin og betakaroten — havde mindre risiko for at udvikle det metaboliske syndrom end deltagere med lavt niveau af disse antioxidanter i blodet. Dette tyder på, at selv om antioxidanter som kosttilskud ikke mindsker risikoen for metabolisk syndrom, så kan fødevarer, der er rige på antioxidanter, være med til at forebygge metabolisk syndrom.

Omvendt viste det sig, at højt niveau af zink i blodet var forbundet med øger risiko for metabolisk syndrom. Forskerne mistænker, at det ikke er det høje niveau af zink som sådan, der øger risikoen, men at et højt niveau af zink hos nogle mennesker er tegn på høj indtagelse af kød, som er rig på zink.

Kilde: Dr. Sébastien Czernichow m.fl.
Effects of long-term antioxidant supplementation and association of serum antioxidant concentrations with risk of metabolic syndrome in adults.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 90, No. 2, 329-335, August 2009.
doi:10.3945/ajcn.2009.27635

Kommentar:

Det er sandsynligvis hverken C-vitamin, betakaroten eller zink, der betyder noget, men snarere at mennesker, der spiser meget frugt og grønt, og ikke for meget kød, har væsentlig mindre risiko for at udvikle metabolisk syndrom (og dermed lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes).

Læs evt. mere om sunde kostvaner.


4) Lidt af hvert

Naturmedicin på videnskabelig formel

Næste gennembrud i lægemiddelforskningen kan vise sig at komme fra en gammel kinesisk opskrift.
(Videnskab.dk 12-9-2009)

Farlig kombination slår 100.000 piger ihjel om året

Ifølge ny dansk forskning dør mere end 100.000 piger i ulande hvert år som følge af A-vitamintilskud kombineret med DTP-vaccine. Alligevel anbefaler WHO at give vitamintilskuddet og vaccinen samtidig
(Videnskab.dk 11-9-2009)

Mantraer kan skade folk med lavt selvværd

De mantraer, som selvhjælpsbøgerne råder dig til at repetere, for at du skal føle dig som en vidunderlig mand eller kvinde, kan gøre dig endnu mere nedtrykt.
(Videnskab.dk 9-9-2009)

Din bruser kan gøre dig syg

Ny amerikansk forskning viser, at du risikerer at blive syg af dit daglige brusebad pga. bakteriebelægning i brusehovedet.
(Berlingske.dk 15-9-2009)


”Forsøg at gøre godt, og du vil opdage, at lykken løber efter dig.”

— James Freeman Clarke


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.