Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 39, 2015


Beskyt dig selv mod knogleskørhed – medicin er ikke løsningen!

 

 

Vær tålmodig med alt, men vær især tålmodig med dig selv.

St. Francis de Sales (1567-1622)


Beskyt dig selv mod knogleskørhed – medicin er ikke løsningen!

Oversat af Robert Svendsen og Louise Rindel Gudbergsen.

Fra artiklen Protect Yourself Against Osteoporosis - Drugs Don't Do It! af Joel Fuhrman

---

Osteoporose er tydeligvis et stort problem i vores moderne verden. For eksempel er en kvindes chance for at få et osteoporose-relateret knoglebrud i dag 10 gange større end at blive diagnosticeret med brystkræft og 5 gange mere sandsynligt end at få et hjerteanfald. Hvis det er din hensigt at blive mindst 85 år, er din risiko for at få et hoftebrud omkring 30 procent. Hvis du er kvinde, og ikke allerede har tænkt på, hvordan du kan beskytte dine knogler, skal du begynde nu!

Problemet i dag er, at vi over de sidste 30 år er blevet forledt til at tro, at medicin er løsningen på enhver lidelse. I realiteten er det vores kost og livsstil, der er afgørende for vores generelle sundhed, ikke medicin. I forhold til osteoporose er de bisfosfonater, som almindeligvis ordineres mod osteoporose ikke så effektive, som vi er blevet forledt til at tro, og som mere og mere forskningsdata viser er langtidsrisikoen ved disse typer medicin større, end tidligere antaget.

Bisfosfonater

Optinate (risedronat)
Boniva (Ibandronat)
Didronel (Etidornate)
Fosamax (Alendronat)
Reclast (zoledronsyre)

Bivirkninger af bisfosfonater

- Mavesmerter
- Atrieflimren
- Knoglesmerter
- Spiserørskatar (funktionel dyspepsi)
- Kræft i spiserøret
- Hovedpine
- Uregelmæssig hjerterytme
- Muskelkramper
- Muskelsmerter
- Betændelse i slimhinden i spiserøret (refluks)
- Mavesår
- Maveproblemer
- Hævede ankler og fødder
- Sammenfald af knoglestrukturen i kæben (Osteonekrose)

Eftersom motion og en fornuftig kost har større effekt end medicin, giver det kun mening for folk at overveje medicin, hvis de har en meget svær osteoporose eller har lidt af et osteoporose-relateret knoglebrud.

Osteopeni - når T-score er mellem -1 og -2.5.

Osteopeni taler man om, når mineraltætheden i knoglen er lavere end normalt, men ikke alvorlig nok til at få betegnelsen osteoporose. Dette er ikke en sygdom, men blot et mål for knoglestyrken, der angiver en standardafvigelse fra det normale gennemsnit for en 30-årig. Det betyder ikke, at personen har et medicinsk problem. Medicin er endnu mere uhensigtsmæssig, når en person får diagnosen osteopeni, men alligevel er det dette fund, der udgør hovedparten af recepterne på sådanne medikamenter. Hvis du har osteopeni og dit tab i knogletæthed ikke er så alvorlig, kan bisfosfonat medicin som Fosamax faktisk være skadelig, da disse medikamenter kan øge risikoen for at pådrage sig et knoglebrud.

John Abramson, MD, ved det kliniske fakultet på Harvard Medical School, undersøgte nøje de rå data i osteoporose-forsøgene, og rapporterede resultaterne hos patienter med osteopeni, som ikke blev rapporteret i den offentliggjorte artikel. Han diskuterede disse resultater i sin bog, Overdosed America, og påpegede, at risikoen for hoftebrud i ovennævnte forsøg faktisk var værre for kvinder med osteopeni, som blev behandlet med bisfosfonater.(1) Risikoen for hoftebrud steg med 84 procent og risikoen for håndledsbrud steg med 50 procent. Disse medikamenter (og andre) er bare ikke så effektive, som folk tror. Medicinske studier, betalt af medicinalfirmaerne og derefter skrevet af folk på medicinalvirksomhedens lønningsliste, er ikke upartisk videnskab.

En knogle består af et ydre kompakt lag, kaldet den kortikale del, og en indre svampelignende struktur, kaldet den trabekulære del af knoglen. Når knoglen først har mistet sine trabekulære broer, kan lægemidler ikke genopbygge dem. Opbygningen af knoglemassen ved brug af et lægemiddel vil primært fortykke den kortikale del af knoglen. Det kan måske se bedre ud på en DEXA-scanning, men det har virkelig ringe effekt på knoglernes evne til at modstå brud. Endvidere har DEXA-scanninger aldrig været grundigt undersøgt for at se, om de med stærk overbevisning kan forudsige et hoftebrud. En persons træningstilstand og smidighed er langt vigtigere til at forudsige en sådan risiko. Vigtigst er det, at alene træning kan styrke og beskytte hele knoglens grundstruktur, både den kortikale såvel som den trabekulære del. Kroppen er skabt til bevægelse og til at blive brugt på en energisk måde. Når du motionerer energisk, beskytter du ikke alene dit skelet, men reducerer samtidig din risiko for at udvikle hjertesygdomme, slagtilfælde, diabetes og demens.

Forebyggelse af osteoporose-relaterede frakturer

Ni ud af ti hoftebrud sker ved fald, og en persons risiko for fald tilskrives snarere muskelstyrke og balancefærdigheder end knoglemassens pointtal.(2) Vi ved, at størrelsen og styrken af muskler og knogler falder med alderen. Vi ved, at visse faktorer kan fremskynde eller bremse denne tilbagegang. En knogles styrke og struktur er over tid direkte proportionel med den muskelstyrke, som bevæger denne knogle. Ligesom muskler opbygges ved regelmæssig motion, vil også knoglens styrke og massefylde forøges, samtidig med musklerne. Knogler reagerer på stress, ligesom muskler, ved at blive større og stærkere, og ligesom muskler svækkes knogler og vil bogstaveligt talt skrumpe, hvis de ikke bruges.

Det er afgørende at dyrke motion og navnlig at træne ryggen og benene. Faktisk er muskelstyrken en ganske nøjagtig måde at kunne forudsige, hvordan knoglestyrken er, og det at øge sin muskelstyrke har vist sig at være den mest effektive måde at styrke knoglerne og derved beskytte mod osteoporose-relaterede frakturer.(3) Sammenlignet med motion, er medicin relativt ineffektiv.

Primære årsager til hoftebrud

 • Dårlig ernæring
 • Stillesiddende livsstil
 • Muskelsvaghed
 • Bivirkninger fra receptpligtig medicin
 • Svigtende syn
 • Rygning
 • D-vitamin mangel

Den bedste mad for knogler: Frugt og grønt

Millioner af kvinder er fejlagtigt blevet forledt til at tro, at der er en sammenhæng mellem osteoporose og utilstrækkelig indtagelse af mælkeprodukter. Knoglesundhed er meget mere end blot calcium. Grøntsager, bønner, frugter og nødder er rige kilder til calcium, kalium, vitamin K, magnesium og vegetabilsk protein samt de fytokemikalier og mikronæringsstoffer, der vinder anerkendelse som betydningsfulde for knoglestyrken. Calcium er en vigtig komponent, men som det er med protein, har vi ikke brug for lige så meget, som de fleste mennesker tror. Det nuværende anbefalede daglige indtag af calcium i USA på 1200-1500 milligram til kvinder efter overgangsalderen er et forsøg på at kompensere for de negative effekter af den amerikanske standardkost, som skaber et stort tab af calcium i urinen, da de fleste mennesker indtager meget natrium, koffein og animalsk protein.

I modsætning til den gængse opfattelse behøver du ikke mælkeprodukter for at få tilstrækkeligt calcium. Alle naturlige fødevarer indeholder calcium. Når du spiser en sund kost, rig på naturlige fødevarer som grøntsager, bønner, nødder og frø, er det umuligt ikke at få tilstrækkelig calcium. Faktisk har tilførslen af flere naturlige vegetabilske fødevarer til kosten vist sig at have en kraftig effekt på at forbedre knogletætheden og knoglesundheden. Frugt og grøntsager giver stærkere knogler. Forskerne fandt, at de, der spiser mest frugt og grønt, har større knogletæthed.(4) Disse forskere konkluderede, at frugt og grønt ikke alene er rige på kalium, magnesium, calcium og andre næringsstoffer som er afgørende for knoglesundheden, men fordi de er basiske, og ikke producerer syre, forårsager de ikke tab af calcium gennem urinen. Grønne grøntsager har især en stærk effekt på at reducere hoftebrud, for de ikke alene er rige på calcium, men også på andre næringsstoffer såsom vitamin K, som er afgørende for knoglesundheden.(5)

Uforarbejdede, naturlige fødeemner indeholder altså calcium, og grønne grøntsager har særligt høje niveauer. Faktisk indeholder 120 g dampet rosenkål eller grønkål omtrent samme mængde calcium som en kop mælk.
Tag et kig på nogle naturlige fødevarer og deres tilnærmede calciumniveauer.

Bok Choy, (kinesisk grønsag) 2 kopper 300 mg
Broccoli, 2 kopper 150 mg
Rosenkål, 2 kopper 600 mg
Calcium-beriget appelsinjuice (240g) 300 mg
Garbanzo bønner, 1 kop 150 mg
Grønkål, 2 kopper 350 mg
Mælk, 1 kop 300 mg
Appelsin (en) 60 mg
Romainesalat, 4 kopper 150 mg
Sesamfrø, ¼ kop 350 mg
Sojabønner, 1 kop 175 mg
Spinat, 2 kopper 500 mg
Sød kartoffel, 2 kopper 150 mg
Tahin (sesamfrø pasta) 2 spsk 300 mg
Tofu, 1 kop 150 mg
Tahin (sesamfrø pasta) 2 spsk 350 mg

Grønne grøntsager har desuden en calcium absorptionsgrad på over 50 procent, sammenlignet med omkring 32 procent for mælk.(6) Og da animalsk protein forårsager calciumudskillelse i urinen, er fastholdelsen af calcium fra grøntsager højere i forhold til mælkeprodukter. Alle grønne grøntsager er rige på calcium.

Den amerikanske "kylling og pasta" kost-stil er markant lav på calcium, så at tilføre mælkeprodukter som calciumkilde til denne mineralfattige kost giver umiddelbart mening – det er helt sikkert bedre end ingen calcium i kosten. Det er imidlertid meget mere end blot calcium, der er mangel på. Den eneste grund til at komælk anses for så vigtig en kilde til calcium er, fordi den amerikanske kost er baseret på animalske produkter, raffinerede kornprodukter og sukker, som alle er fattige på calcium.

Det er indlysende, at når kalorierne hovedsageligt kommer fra olie, sukker, mel og animalsk protein, i stedet for fra uraffinerede vegetabilske fødevarer som disse, kan det synes, at uden mælkeprodukter vil kosten være for lav på calcium. Men medicinske undersøgelser bekræfter, at indtaget af komælk ikke giver stærkere knogler, og blot at holde sig til mælken uden at indtage tilstrækkelig med grønt faktisk kan forværre knoglesundheden. Når der indtages flere grøntsager, får du ekstra calcium og et overflødighedshorn af fytokemikalier, som ikke findes i mælkeprodukter. Undersøgelser har vist, at personer, der drikker et glas mælk eller mindre om ugen, ikke har større risiko for at brække en hofte eller underarm end dem, der drikker to eller flere glas om ugen.(7) Det blev også bemærket, at et højt total calciumindtag og forbrug af mælk ikke giver nogen beskyttelse mod osteoporotiske knoglebrud.

Andre meget vigtige emner

D-vitaminmangel

D-vitamin er solens vitamin, men da de fleste mennesker arbejder indendørs, har de fleste amerikanere suboptimale niveauer af dette vigtige vitamin. Nyer forskning bekræfter, at de fleste amerikanere har D-vitamin mangel. Denne mangel forekom selv blandt et flertal af forsøgspersonerne, som allerede tog en multivitamin dagligt med et standardindhold på 400 IE vitamin D. Flere og flere sundhedsmyndigheder anbefaler, at man indtager mellem 800-1200 IE D-vitamin ud over de nuværende 400 i en multivitamin. Den måde du med sikkerhed kan vide, om du får den rigtige mængde D-vitamin, eller om forholdet mellem det du får fra solen og dit D-vitamin indtag er passende, er at få undersøgt dit blod for 25-hydroxy-D-vitamin. De fleste kvinder tager en stor mængde calcium, som anbefales af myndighederne og deres læge, men utilstrækkelige mængder af D-vitamin.

Vitamin A kosttilskud

I høje doser er vitamin A (retinol) forbundet med fødselsskader, og nyere forskning tyder på, at den mængde, der forårsager risikoen, er meget lavere end tidligere antaget. Hvis A-vitamin er giftigt for en gravid person og potentielt skadeligt for en baby i vækst, kan det heller ikke være godt for os resten af tiden. Forskning har påvist, at det er forbundet med tab af calcium i urinen og osteoporose. For eksempel fandt et vigtigt studie, at patienter med et vitamin A indtag omkring 1,5 mg havde dobbelt så hyppigt hoftefrakturer sammenlignet med dem, der havde et indtag omkring 0,5 mg.(8) For hver stigning på 1 mg vitamin A steg hyppigheden af hoftefrakturer med 68 procent. De fleste multivitaminer indeholder ca. 5000 IE vitamin A, som svarer til 1,5 mg. Det betyder, at hvis du holder dig indenfor de gældende anbefalinger, som er forældede, og du får dit vitamin A fra kosttilskud, kan det være at du svækker dine knogler. I stedet kan kroppen helt naturligt selvfabrikere vitamin A når du indtager beta-caroten og andre carotenoider gennem naturlige fødevarer. Grøntsager indeholder beta-caroten og andre carotenoider (ikke vitamin A) og fører ikke til overdreven vitamin A dannelse eller forårsager tab af calcium. Det er også blevet dokumenteret, at vitamin A kosttilskud forkorter levetiden.(9) Indtag ikke vitaminer, der indeholder vitamin A.

Hvor meget calcium er der brug for?

Regeringens rådgivende paneler gennemgik flere calciumbalancestudier med henblik på at finde det punkt, hvor den indtagede mængde calcium svarer til mængden af calcium, der udskilles. Anbefalingen af et rimeligt eller tilstrækkeligt indtag af calcium er omkring 550 mg / dag. For at sikre, at 95 procent af befolkningen får denne mængde calcium, anbefaler National Academy of Science følgende:(10)

 • 1.000 mg / dag for dem i alderen 19-50
 • 1.200 mg / dag til dem på 50 år eller derover
 • 1.000 mg / dag til gravide eller ammende voksne kvinder

Det råd de fleste mennesker får med hensyn til, hvor meget calcium, der bør indtages, forudsætter, at den person, som tager et tilskud, ikke får calcium gennem kosten, og tilskuddet vil typisk bidrage med 1000 mg calcium eller mere dagligt. At tage et calciumtilskud på 1000 mg eller mere er sandsynligvis for højt. Det er vigtigt, at størstedelen af dit calciumindtag kommer fra sunde fødevarer, rige på mikronæringsstoffer og ikke gennem kosttilskud.

I en gennemagang af flere studier, som undersøgte calciumindtag i forhold til knogletæthed, fremgik det, at calciumtilskud alene ikke forebygger osteoporose. Tilsvarende vil et højdosis calciumtilskud ikke modvirke eller reducere sværhedsgraden af osteoporose mere end et lavdosis tilskud. En langtidsanalyse, der forløb over 18-år viste, at 600 mg calcium var lige så effektivt som 1200 mg til at forebygge osteoporose, så længe der var tilstrækkeligt D-vitamin til stede. Lave serum D-vitamin værdier var mest forbundet med en øget risiko for knoglebrud.(11) Derudover viste undersøgelsen, at vi ikke har brug for så meget calcium, når vores kostvaner ikke fremmer et overdrevent calciumtab i urinen.

Trods debatten om mælk og osteoporose og hvor meget calcium, der er ideelt, står en ting klart: tilstrækkelig calcium er vigtig for at nedsætte risikoen for osteoporose. Og når kvinder supplerer deres kost med ekstra calcium, mindskes risikoen for hoftebrud. En kombination mellem et tilskud af 800 IE D-vitamin og calcium har vist sig at reducere både knogletab og hoftebrud.

Calcium bør ikke indtages i store doser, og jeg anbefaler, at hvis der tages tilskud med calcium, bør det være omkring 400-600 mg og ikke 1000-2000 mg. Afslutningsvis kan det siges, at en beskeden øgning af calciumindtaget i form af tilskud er passende for de fleste mennesker, men rigtig mad bør levere en god procentdel af dit calciumindtag for at opnå den rette balance af støttende næringsstoffer for at maksimere knoglesundheden. Anbefalinger, som kan opmuntre til at det samlede calciumindtag (kosten plus et tilskud) nærmer sig eller overstiger 2.000 mg / dag, synes mere tilbøjelige til at fremkalde bivirkninger og bør undgås.

Løsningen

 1. Spis en kost rig på næringsstoffer. Min kostløsning er delikat beskrevet i min bog Eat For Health. Det er obligatorisk læsning for alle, der ønsker at nedsætte deres risiko for sygdom eller at behandle en medicinsk tilstand med kosten.
 2. Foretag den rette type osteoporose-bekæmpende træning. Svømning og cykling vil ikke gøre det. De bedste knogleopbyggende øvelser, designet til at styrke muskler og knogler og til at forbedre balancen, hvorved risikoen for fald reduceres, vises i min DVD - Osteoporose Protection For Life.
 3. Tag de rigtige kosttilskud. Min Gentle Care Formula er en multivitamin / mineral, der ikke indeholder vitamin A og ingen isoleret betakaroten, som begge er blevet forbundet med øget sundhedsrisiko og øget dødelighed i nyere medicinske studier.(12) Gentle Care Formula indeholder også en dyr og effektiv form af K-vitamin (K2), som er mere effektiv til at fremme knoglestyrken end K1. Min Osteo-Sun er mit D-vitamin / calcium / magnesium kosttilskud med en højere dosis af D-vitamin og en lavere dosis af calcium sammenlignet med de fleste andre Vit D / calcium / magnesium præparater. Ved at kombinere Gentle Care med 800 IE D og Osteo-Sun får kvinder den rette mængde mikronæringsstoffer, ikke for meget og ikke for lidt, til at beskytte deres knogler, uden risiko for at overdosere gennem en nidkær brug af supplerende ingredienser, som har negative effekter.

Osteoposose-beskyttelse hele livet

I Osteoporosis Protection for Life har jeg benyttet en uddybende fremgangsmåde, ved at kombinere kostvejledning, kosttilskud og specielle øvelser, der giver et bud på, hvordan man får væsentlige forbedringer, som overgår medicinske effekter på osteopeni og osteoporose. Jeg ønsker at give folk den information, de har brug for, til at sætte en effektiv plan i værk. Derfor lavede jeg en DVD for at videregive mine råd og for at vise de bedste øvelser til effektivt at opbygge muskelstyrken og knoglemassen. Det tager kun et par minutter om dagen eller femten minutter to gange om ugen at køre øvelserne igennem.

En vest med vægte er også en støtte i kampen mod osteoporose

I årevis har jeg rådgivet kvinder om at motionere iført en vest med vægte i. Veste med vægte kan man bære i timevis hver dag og er den mest effektive recept en læge kan ordinere til at forebygge og behandle osteoporose.(13) Problemet har tidligere været at finde de bedste veste, designet til kvinder, og som har vægtene i de rette positioner, højt på torsoen og afbalanceret således, at ryggen holdes ret. Vægten bør primært fornemmes over skuldrene for at stimulere knoglevæksten i rygsøjlen.

Det er tilrådeligt at starte med blot 3-4 kg i vesten og gradvist øge vægten til ti procent af din kropsvægt. Bær vesten i et par timer hver dag, hvis det er muligt, ikke kun under træningen, men i løbet af dine daglige huslige aktiviteter, især i forbindelse med indkøb, madlavning og rengøring. At være iført en vest med vægte har samtidig andre fordele, såsom at forbrænde flere kalorier, øge kernestyrken og forbedre balanceevnen. Den bør ikke anvendes, hvis en person har en udtalt knoglesygdom eller strukturelle rygproblemer.

Referencer
1. Abramson J. Overdosed America. Harper 2004; 215.
2. Ueki S, Kasai T, Takato J et al. Production of a fall prevention exercise program considering suggestions from community-dwelling elderly. Nippon Koshu Eisei Zasshi. 2006;53(2):112-121.
3. Rubin C, Turner AS, Muller R, et al. Quantity and quality of trabecular bone in the femur are enhanced by a strongly anabolic, noninvasive mechanical intervention. J Bone Min Res 2002;17:349-357.
4. Tucker KL, Hannan MT, Chen H, et al. Potassium, magnesium, and fruit and vegetable intakes are associated with greater mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr 1999;69(4):727-736.
New SA, Robins SP, Campbell MK, et al. Dietary influences on bone mass and bone metabolism: further evidence of a positive link between fruit and vegetable consumption and bone health? Am J Clin Nutr 2000;71(1):142-151.
5. Feskanich D, Weber P, Willett WC, et al. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr 1999;69(1):74-79.
6. Weaver CM, Plawecki KL. Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr 1994;59(suppl):1238S-1241S.
7.Feskanich D, Willet WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health 1997;87:992-997.
8. Melhus H, Michaelson K, Kindmark A, et al. Excessive dietary intake of vitamin A is associated with reduced bone mineral density and increased risk of hip fracture. Ann Intern Med 1998;129(10):770-778.
9. Bjelakovic G, Nikolava D, Gluud LL, et al. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patient with various diseases. Cochrane Database Syst Rev 2008;16(2):CD00776.
10. Optimal Calcium Intake. NIH Consensus Statement Online 1994 June 6-8; 12(4):1-31
11. Feskanich D; Willett WC; Colditz GA. Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women. Am J Clin Nutr 2003 Feb;77(2):504-11.
12. Bjelakovic G, Nikolava D, Gluud LL, et al. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patient with various diseases. Cochrane Database Syst Rev 2008;16(2):CD00776.
13. Greendale GA, Salem GJ, Young JT, et al. A randomized trial of weighted vest use in ambulatory older adults: strength, performance, and quality of life outcomes. J Am Geriatr Soc 2000 48(3):305-11. Greendale, GA, Hirsh SH, Hahn TJ. The effect of a weighted vest on perceived health status and bone density in older persons. Qual Life Res 1993 2(2):141-52. Shaw JM, Snow CM. Weighted vest exercise improves indices of fall risk in older women. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 1998 53(1):M53-8. Long-term exercise using weighted vests prevents hip bone loss in postmenopausal women. J Gerontol A Bio Sci Med 2000;55(9):M489-91.

---

Mine bemærkninger:

 • De kosttilskud, som Joel Fuhrman anbefaler, er hans egne, og kan købes via hans hjemmeside. Du kan dog let finde lignende og lige så gode kosttilskud i Danmark.
 • Jeg er næsten men ikke 100 % enig med Joel Fuhrman i alt, han skriver i denne artikel.
 • Du bør altid rådføre dig med din læge vedr. medicinsk behandling ved sygdomme og undlade at eksperimentere på egen hånd.
 • Fuhrman skriver, at de fleste multivitaminer indeholder ca. 5000 IE A-vitamin (svarer til 1,5 mg eller 1.500 mikrogram). I Danmark indeholder de fleste multivitaminer 800 mikrogram (altså ca. halvt så meget som er almindeligt i USA). Der er ikke umiddelbart dokumentation for, at A-vitamin indenfor de danske anbefalinger giver de problemer, nævnt i artiklen. Men eftersom din kost sandsynligvis allerede indeholder nok A-vitamin, er det bedst enten at undgå tilskud med A-vitamin eller vælge kosttilskud, der indeholder mindre end 800 mcg dagligt.
 • Læs evt. også om emnet i artiklen: Stærke knogler ... hele livet.

   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.