Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 40, 2010


 1. Mail: Lavere kolesteroltal med sundere kost
 2. Mail: Binyretræt?
 3. Mail: Salt
 4. Mail: Mail: Ødemer
 

Sindet er sit eget sted, og kan i sig selv lave en himmel ud af et helvede, og et helvede ud af en himmel.

— John Milton, poet


1) Mail: Lavere kolesteroltal med sundere kost

Mit kolesteroltal er desværre på 6,3, men det er IKKE pga. fed mad (det spiser jeg aldrig) og animalske fødevarer (spiser jeg meget sjældent). I stedet for mælk på havregryn bruger jeg økologisk havredrik.

Så hvad pokker det skyldes, kan jeg ikke gætte mig til.

Er der nogen negative "ting" vedr. Becel Procative og Monavie Pulse?

Og kan man ikke få plantesteroler blot ved at spise alm. vegetarisk kost?

Jeg er ikke meget for at bruge Proactive under pålæg (bvadr!), men hvis det kan hjælpe må jeg vel gå på kompromis. Men så hellere Becel Proactive drik, hvis det altså er noget værd.

Mvh Alice

Hej Alice

I langt de fleste tilfælde, når jeg hører om mennesker med højt kolesteroltal, der ikke kan få det ned med kosten, er det fordi de ikke 100 % følger mine anvisninger (sund veganerkost, nok motion).

Der kan dog være arvelige faktorer og andet, der kan "drille".

Men prøv først i nogle uger:

1) KUN veganerkost = INGEN kød, fjerkræ, æg, fisk, mejeriprodukter. Masser af grønsager!

2) INGEN raffinerede kulhydrater (sukker, hvidt mel), og ingen olie (en lille smule rapsolie eller hørfrøolie kan evt. anvendes, hvis du ikke kan undvære)

3) Så meget motion, du kan overkomme

Få derefter målt kolesteroltallet igen, og se om det ikke er bedre. Det tror jeg!

Med venlig hilsen
John Buhl

Kære John,

Kostændringen hjalp virkelig på mit kolesteroltal :-)

Tidligere måling: 6,4 — ny måling 5,6

LDL tidligere 4,0 — ny måling 3,5

Triglycerid tidligere 1,52 — ny måling 0,79

HDL var meget fin — husker ikke lige tallet.

Så jeg fortsætter med havregryn, hørfrøolie, nødder, mandler, frugt, grove grøntsager, fuldkornsbrød, fisk og grøn te. Sjældent æg, ost og mælk, aldrig hvidt brød, wienerbrød og slik (på nær mørk chokolade af og til) — og i det hele taget meget få "færdigproducerede" madvarer.

Heldigvis er det også den slags mad jeg bedst kan lide, så det er slet ikke noget afsavn.

Mvh
Alice


Mail: Binyretræt?

... og han fortalte, at jeg har en sygdom han sagde hed binyretræthed. Jeg købte en masse tabletter og skulle også have binyreceller fra dyr som kosttilskud (!?) ... (virker lidt for ulækkert). Nu er jeg blevet i tvivl, skulle også drikke vand med havsalt i hver morgen ... og salte min mad meget.

... og hvad mener du om så meget salt, når man lider af binyretræthed? Eller er det bedre først at snakke med min læge, for jeg har haft lidt forhøjet blodtryk og kom i tanke om at min læge tidligere sagde at jeg helst bør holde igen med salt.

Jeg er forvirret!?

Mvh
L.

Kære L

Det er klart bedst først at snakke med din læge!

Desværre sker det med mellemrum, at nye tvivlsomme eller misvisende diagnoser og kure bliver populære, og får mange til at følge en kostplan eller tage kosttilskud, som ikke gavner dem.

Ideen om, at ”binyretræthed” nærmest er en ny folkesygdom stammer mest fra bogen Binyretræthed af James L. Wilson. Bogen har undertitlen ”Ny banebrydende behandling af udbrændthed”.

Diagnosen og den måde, den stilles på, er (mildest talt) tvivlsom. Men fordi mange mennesker — ikke mindst pga. usund kost og livsstil — ofte føler sig mere eller mindre udbrændte, er det ikke alt for svært at bilde dem ind, at det skyldes ”binyretræthed”.

Bogen giver en lang række almindelige og fornuftige råd. Fx:

 • Afslapning
 • God søvn
 • Undgå stimulanser som koffeinholdige drikkevarer
 • Motion
 • Fornuftige kostråd i form af fiberrige kulhydrater, grønsager, nødder.

De mere kritisable råd er blandt andet:

 • Dårlige kostråd vedr. olie og fedt, animalsk protein, saltrig kost. I bogen står der blandt andet ”... hvis du føler trang til salt, så grib saltbøssen og brug den.”
 • Brug af melatonin og søvndyssende urter ved søvnproblemer.
 • Enorme doser af daglige vitaminer. Fx 2.000 – 4.000 mg askorbinsyre (C-vitamin). Ja helt op til 15-20 gram askorbinsyre dagligt. 800 i.e. E-vitamin dagligt. Meget store doser B-vitaminer.
 • En lang række stimulerende urter med påstande om at de virker helbredende på binyrerne.
 • Et specielt produkt — binyreekstrakt — fremstillet af binyrer fra dyr (indtaget som kosttilskud). Igen med påstande om, at det støtter og fornyer binyrerne. Binyreekstrakt er af gode grunde ikke lovligt at sælge som kosttilskud i Danmark. Det gavner ingenting at tage det.
 • Udover at komme godt med salt på maden anbefales det også dagligt at drikke et glas vand med ½ til 1 teskefuld salt.

Hvis du holder dig til de fornuftige råd, vil du opleve mere energi og velvære — altså fx grønsager, fiberrige fødevarer, motion, god søvn — og du vil nok også overvinde følelsen af udbrændthed.

Du bør klart holde dig fra de kritisable råd, beskrevet ovenfor.

Udbrændthed skyldes næsten altid for lidt søvn, for meget stress/frustration, for lidt motion og/eller usund kost.

Min anbefaling, hvis du føler dig udbrændt eller i en længere periode har manglet energi:

 1. Gå til læge og bliv undersøgt, for at udelukke alvorlig sygdom e.l. (få evt. også taget blodprøver for at se om du mangler D-vitamin, B12-vitamin, jern eller andet).
 2. Undgå stimulanser og alle stimulerende fødevarer og kosttilskud — og det inkluderer for meget salt (!), opkvikkende urter og såkaldte ”energiprodukter”.
 3. Sørg for god søvn, en god døgnrytme, nok søvn.
 4. Dyrk motion.
 5. Få styr på stress i dit liv.
 6. Sørg for en næringsrig kost uden raffinerede fødevarer — ikke for meget olie og sukker. Masser af grønsager. Ingen eller kun få animalske fødevarer. Tag relevante kosttilskud, hvis du ikke er helt dækket ind via kosten.
 7. Ud i den friske luft flere gange dagligt, sørg for grundig udluftning i dit hjem og på arbejdspladsen et par gange dagligt.

Læs mere på Hvordan Rask? siderne på Nomedica.

Med venlig hilsen
John Buhl


Og nu vi er ved emnet er nedenfor en relevant mailveksling med en alternativ behandler, jeg havde for noget tid siden (væsentlig forkortet og jeg har uddybet mit svar her) ...

Mail: Salt

Jeg følger som sædvanligt dine glimrende sider.

I den anledning, har jeg lyst til at sætte lidt mere fokus på det så udskældte salt!

Meget ofte hører vi at vi skal spare på, ja, - eller endog helt undlade salt. Vi hører ofte, om folk med forhøjet blodtryk eller ødemer i kroppen som bliver tilrådet saltfattig kost, eller endda får ordineret vanddrivende medicin.

Dette er ikke altid den helt korrekte "kur". Måske fordi alt for få "sundhedsfaglige" ved, at blodtryk, væskebalance og nyre/binyrefunktion hænger nøje sammen.

Visse mennesker, har behov for større mængder salt! Og drikker man tilstrækkeligt med rent vand skylles saltoverskuddet ud via urinen.

Visse mennesker "udskyder" mere salt igennem huden når de sveder eller igennem urinen. Hvilket faktisk kan føre til saltunderskud, som igen fører til bl.a. ødemer eller forhøjet blodtryk. Fordi kroppen prøver at kompenserer for den manglende salt ved at tilbageholde væske for at undgå yderligere tab af salt og endvidere tilbageholde væske for at få blodfylden op, eller sætte blodtrykket op for at kompensere for ubalancen. Sikke noget rod! Netop her fordi den anbefalede "kur" meget ofte netop, er den saltfattige kost, som så ofte fejlagtigt tilrådes! Hvilket kan få problemet til at accelererer.

Vi må heller ikke glemme at C-vitaminet her indgår i en symbiose. Binyrerne, elsker salt og C-vitamin! som er deres "benzin". ...

For genoprettelse af den naturlige balance, kan det være nødvendigt i en periode at indtage en lille halv teske salt omrørt i et stort glas vand hver morgen, samt indtage en DEPOT-tablet naturligt C-vitamin dagligt.

Jeg møder mange med problemer og forstyrrelser i natrium - kalium balancen ...

Med tilfældig kost, og misbrug af div. stimulanser til følge. f.eks. for meget kaffe, søde drikke, for meget sukker og alt for mange forarbejdede fødevarer uden reel næringsværdi. Alt dette samt et liv i overhalingsbanen, tapper enorme mængder af vitaminer og mineraler fra vore legemer, og sætter spidsbelastning på vort endokrine system. Herunder nyrer/binyrer. ...

Jeg møder mange mennesker, som søger råd hos mig om dit og dat. (Jeg er alternativ behandler, Kost og helsevejleder!) Så når jeg ind imellem vurderer symptomer med klientens kost og livsvane mønster, råder jeg ud fra disse. Altså sammen med klienten finde frem til balancen, som ofte er gået i stykker. Således ser jeg faktisk ret ofte folk som har rod i f.eks. saltbalancen.

... folk med langvarig stress eller sygdom har brug for ekstra C-vitamin! samt ved visse sygdomme er dette i høj grad også gældende for salt.

Jeg finder frem til om folk har rod i natrium/kalium – pumpen ved at lytte til personens livshistorie, livsstil, sygehistorier også fra fortiden, familieforhold osv., samt kostvaner, søvnmønster, nuværende psykiske tilstand. Jeg ser på hud, hår, negle, øjne, balance, vægt, type, og hvad der kan være tilstede af nuværende sygdomssymptomer! Eller andre besværligheder.

Bedste hilsner fra
Dina Østmar/Angels Medicin :)

Hej Dina

Ja, der findes mange alternativ meninger om, hvordan tingene hænger sammen, som ikke harmonerer med de almindelig kendte kostråd og anbefalinger.

Vi er ikke enige, og det er ikke muligt at vurdere om patienter mangler salt eller har rod i kalium-natrium balancen, som du beskriver.

Mangel på salt kan forekomme ved større væsketab — fx ved ekstrem svedproduktion, diarre og opkastning, og i andre meget sjældne tilfælde.

De fleste indtager for meget salt, hvilket kan medvirke til højt blodtryk og andre problemer med helbredet. Jeg finder det meget uheldigt, at du og flere andre alternative behandlere er begyndt at diagnosticere ”saltmangel” (eller ”binyretræthed”) ud fra symptomer, og derefter ordinerer mere salt som del af en løsning.

Salt stimulerer, og trang til salt betyder sjældent eller aldrig behov for salt. Som regel skyldes det træthed — hvor salt (på samme måde som andre stimulanser eller sukker) kan give et "pift".

De fleste mennesker indtager for meget salt, for mange animalske fødevarer og for mange raffinerede fødevarer — samtidig med, at de indtager for lidt frugt og grønsager. Et mere almindeligt problem er for lidt kalium (for få sunde vegetabilske fødevarer) og for meget salt i kosten.

Med venlig hilsen
John Buhl


Mail: Ødemer

Jeg tillader mig en kommentar til kvinden med ødemer (sidste uges nyhedsbrev) — overfølsomheden kan skyldes oplevelser i ens barndom.

Jeg har selv ved hjælp af terapi (periodevis suppleret med diæt) sluppet af med min overfølsomhed overfor mælk og kornprodukter.

Og en af mine symptomer var ødemer, hos mig var kornprodukterne skyld i dette — ikke specielt gluten, men alle kornprodukter.

Årsagen lå i barndommen, hvor mine grænser var blevet overskredet, på flere måder.

Blot et tip.

Vh
Winni


Vi er alle, lige nu, i gang med at leve det liv, vi har valgt.

— Peter McWilliams, forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.