Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 42, 2015


 • Ekstra calcium til ældre styrker sandsynligvis ikke deres knogler
 

Nogle mennesker opgiver deres plan, når de næsten har nået målet;
mens andre tværtimod opnå en sejr ved i sidste øjeblik at udøve en mere energisk indsats end tidligere.

-- Polybius.


Ekstra calcium til ældre styrker sandsynligvis ikke deres knogler

Der har længe været begrundet mistanke, og nu har to omfattende studier vist, at indtagelse af ekstra calcium sandsynligvis hverken forbedrer knoglernes sundhed af betydning eller forebygger knoglebrud.

Øget indtag af calcium fra kosten eller som kosttilskud bør sandsynligvis ikke være en generel anbefaling, som en metode til at forebygge knoglebrud hos ældre.

Det konkluderer to undersøgelser offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift BMJ.

Det anbefales normalt, at ældre mænd og kvinder indtager mindst 1000-1200 mg calcium dagligt for at forbedre knogletætheden og derved forebygger knoglebrud, og mange ældre mennesker følger disse anbefalinger ved at drikke mælk og/eller tage kalktilskud.

Den danske fødevarestyrelse anbefaler, at ældre over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed tager et dagligt tilskud på 20 mikrogram (800 IU) D-vitamin og 800-1000 milligram calcium for at forebygge fald og knoglebrud -- og det gælder, uanset om de drikker mælk eller spiser mælkeprodukter og uden, at der tages hensyn til, hvor meget calcium kosten ellers indeholder.

Et team af forskere i New Zealand satte sig for at undersøge, om der var dokumentation for at ekstra kalk i kosten eller som kosttilskud rent faktisk forbedrer knoglernes sundhed og forebygger knoglebrud.

I den første undersøgelse gennemgik forskerne 59 tidligere undersøgelser vedr. kalk og knogler. De fandt, at øget indtagelse af calcium fra kosten eller som kosttilskud, kun gav så små stigninger (1-2%) i knoglemineraltæthed, at det sandsynligvis ikke ville føre til en relevant reduktion i risikoen for knoglebrud.

I en anden analyse gennemgik forskerne 40 studier, der undersøgte forsøgspersonernes madvaner. I disse undersøgelser fandt forskerne ingen sammenhæng mellem, hvor meget kalk personerne indtog, og deres risiko for knoglebrud.

Indtagelsen af mere calcium syntes hverken at øge eller sænke risikoen for knoglebrud. I 26 randomiserede, kontrollerede forsøg kunne forskerne dog se en lille reduktion i folks risiko for knoglebrud med kalktilskud, men de advarer om, at beviserne var "svage og inkonsekvente."

Kliniske forsøg med kalktilskud ved doser på 1000 mg dagligt, kan muligvis give bivirkninger, herunder kardiovaskulære hændelser, nyresten og indlæggelser med akutte mavesymptomer.
Derfor bliver ældre mennesker nogle gange opfordret til at forbedre knoglesundhed ved at øge deres calcium indtag gennem fødevarer (de anbefales ofte store mængder mælk og mælkeprodukter) snarere end ved at tage kosttilskud med kalk.

Denne rådgivning om, at få mere kalk i kosten eller som kosttilskud, er baseret på den opfattelse og anbefaling, at ældre mennesker helst skal have mere end 1200 mg calcium dagligt for at forhindrer knoglebrud.

Talrige kohortestudier har imidlertid vurderet forholdet mellem kostens indhold af calcium -- samt indtagelse af mælk eller mejeriprodukter -- og risiko for fraktur, og de fleste undersøgelser finder ingen sammenhæng.

Mere calcium i kosten kan give en lille øget knoglemineraltæthed (BMD) (stigning på 0,6-1,8%) i løbet af et til to år. Mere calcium fra kosttilskud øgede BMD i tilsvarende grad (med 0,7-1,8%).

I de randomiserede, kontrollerede forsøg gav kalktilskud en stigning i BMD det første år, men der var efterfølgende ingen yderligere stigninger.

Problemet er:

 • at stigning i knoglemineraltæthed (BMD) kun forekommer i det første års tid med ekstra meget kalk og derefter ingen yderligere stigning fra ekstra kalk i kosten eller som kosttilskud
 • at stigningen er så lille, at det sandsynligvis ikke gør nogen nævneværdig forskel og derfor ikke vil resultere i færre knoglebrud.

Det er også interessant, at høje doser calcium ikke giver øget knogletæthed. Der er ingen forskel i ændringer i BMD om ældre indtager mere eller mindre end 1000 mg calcium dagligt, mere eller mindre end 500 mg calcium dagligt eller, om deltagerne i undersøgelser fra starten fik mere eller mindre end 800 mg calcium dagligt i kosten, før de øgede deres indtagelse af calcium.

Resultaterne er i overensstemmelse med resultater fra en tidligere metaanalyse af 15 randomiserede, kontrollerede forsøg med ekstra kalk, som viste en stigning i BMD på 1,6-2,0% i løbet af to til fire år.

Kilder:

 • Pressemeddelelse om undersøgelserne: Increasing calcium intake unlikely to boost bone health or prevent fractures, say experts
 • William Leung, Vicky Tai, Sonja Bastin, Greg D Gamble, Andrew Grey, Ian R Reid
  Calcium intake and risk of fracture: systematic review
  BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4580 (Published 29 September 2015)
  BMJ 2015;351:h4580
 • Vicky Tai, William Leung, Andrew Grey, Ian R Reid, Mark J Bolland.
  Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis
  BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4183 (Published 29 September 2015)
  BMJ 2015;351:h4183
 • Karl Michaëlsson. Editorial: Calcium supplements do not prevent fractures. BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4825 (Published 29 September 2015)
  BMJ 2015;351:h4825
 • Fødevarestyrelsen anbefalinger vedr. ældres indtagelse af kalk og D-vitamin kan læses i artiklen: D-vitaminer og calcium

Kommentar:

Vi kan konkludere, at calcium på ingen måde er et mirakelmiddel til at styrke knoglerne -- hverken hvis den ekstra calcium kommer fra kosten eller fra kosttilskud.

Personer, der får for lidt calcium, skal naturligvis sørge for at øge indtagelsen af calcium i kosten og/eller evt. supplere kosten med tilskud af calcium, men får du omkring eller tæt på de (i Danmark) anbefalede 800 mg dagligt, får du nok

Særligt udsatte personer -- fx gamle, personer som optager calcium dårligt og personer med knogleskørhed -- bør satse på, at få 1000 mg eller mere dagligt (eller følge lægens anvisninger).

Hvis du vælger kosttilskud med calcium, så vælg et tilskud, der indeholder alle de vigtigste næringsstoffer for knoglerne ikke kun calcium -- altså også K2-vitamin, D3-vitamin og magnesium. Mit umiddelbare bud på det bedst kosttilskud til knoglerne er OsteoRemin fra Biosym. Tag blot en kapsel 1-2 gange dagligt, medmindre din læge mener, at du har brug for mere.

Sats på at få nok calcium og alle andre vigtige næringsstoffer for knoglerne uden at overdrive og ikke kun calcium.

Hvis du fravælger kød, alkohol, kun indtager lidt salt og spiser mange grøntsager og får nok D-vitamin, kan du sandsynligvis klare dig med mindre end de anbefalede 800 mg dagligt og måske en del mindre.

Det er fx værd at bemærke, at befolkninger i Asien og Afrika, som indtager mindre calcium (og som normalt fravælger mælk og mejeriprodukter) har lavere forekomst af knogleskørhed, end vi oplever her i landet.

I nogle lande eller områder i andre lande -- fx i Indien, Japan og Peru -- får befolkningen endda langt mindre calcium, end vi gør, og i nogle tilfælde helt ned til ca. 300 mg dagligt. Alligevel har de en lavere forekomst af knogleskørhed og knoglebrud, end det er tilfældet i Danmark, hvor vi får 800 mg eller mere dagligt.

Det er sandsynligvis blandt andet deres mindre indtag af kød og andre animalske fødevarer, en mere plantebaseret kost, væsentlig mere fysisk aktivitet og mere udendørs liv med mere solskin, der giver dem stærkere knogler.

Alt tyder på, at det ikke er mangel på calcium (og slet ikke mangel på mælk), der svækker vores knogler, men nok mere vores vestlige kost og livsstil.

Med andre ord må det være noget andet i vores livsstil, der svækker vores knogler end kalkmangel eller "mangel på mælk".

Flere undersøgelser viser øget forekomst af alvorlige sygdomme ved høj indtagelse af mælk og mejeriprodukter (øget risiko ved indtagelse over ca. et glas mælk dagligt). Og der er andre grunde til at fravælge mælk som kilde til calcium.

Men, hvis du fravælger mælk og mejeriprodukter i din kost, er det naturligvis vigtigt, at du får nok calcium og andre næringsstoffer, som mælk indeholder, på anden måde.

Calcium er ikke kun nødvendig for knogler og tænder, men også for blandt andet normal muskel- og nervefunktion. Faktisk har calcium betydning for de fleste af kroppens funktioner. Det er derfor klart vigtigt, at du får NOK calcium i kosten. Men, som det også er tilfældet med andre næringsstoffer, så hjælper det ikke at indtage mere, hvis du allerede får nok.

Calcium er et vigtigt mineral for knoglerne, men det samme gælder andre næringsstoffer. Det er alt for simpelt at tænke på stærke knogler, som noget du opnår ved at drikke mælk eller tage kalktilskud.

Det vigtigste er, at din livsstil er knoglevenlig og ikke blot, at du indtager nok calcium.

Læs også om calcium, knogler og knogleskørhed på Nomedica

Læs også artiklen: Beskyt dig selv mod knogleskørhed – medicin er ikke løsningen!

Filmklip med dr. Michael Klaper om mælk:


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.