Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 47, 2009


  1. Et godt immunforsvar er den bedste beskyttelse
  2. Fisk beskytter ikke danske kvinder mod brystkræft
  3. Bedre humør med fedtfattig kost
  4. Mail: Leddegigt
  5. Lidt af hvert
 


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"De største konflikter er ikke mellem to mennesker, men mellem en person og ham selv."
— Garth Brooks, sanger


1) Et godt immunforsvar er den bedste beskyttelse

Mange har spurgt, hvad jeg mener om svineinfluenzaen, om det er klogt at blive vaccineret, hvordan man forebygger osv.

Der er flere steder især en rimelig hektisk diskussion om, hvorvidt det er klogt eller uklogt at lade sig vaccinere.

Der er naturligvis, som altid, risiko for bivirkninger ved vacciner og medicin. Spørgsmålet er om fordelene opvejer risikoen ved ikke at blive vaccineret.

Jeg har ikke sat mig grundigt ind i, hvor farlig/ufarlig vaccinen evt. er — i forhold til omkostninger og risiko ved ikke at blive vaccineret (det er også sandsynligt, at ingen rigtig ved det endnu). Jeg ved heller ikke, i hvor høj grad vi bliver manipuleret af en industri, der tjener rigtig mange penge på frygten for mikrober og sygdomme.

Heller ikke vores sundhedspersonale er enige — og langt fra alle læger og sygeplejersker ønsker at blive vaccineret.

Der er nok ganske god grund til at være skeptisk overfor vaccinen, selv om den givetvis vil gavne udvalgte befolkningsgrupper.

I Norge sættes H1N1-vaccinen i forbindelse med alvorlige bivirkninger, men Lægemiddelstyrelsen mener dog ikke, at der er grund til panik. Berlingske 14-11-2009

Dagbladet Information har bragt en serie interessante artikler med relation til H1N1-vaccinen.

I artiklerne omtaler de blandt andet, at WHO’s (verdenssundhedsorganisationens)beslutning om at kalde svineinfluenzaen en pandemi i stor udstrækning har medvirket til, at vaccine-producerende medicinalvirksomheder har fået ordrer for mere end 55 milliarder kroner på verdensplan.

Det er efterfølgende kommet frem, at WHO’s rådgivere er betalt af de selv samme firmaer, som har tjent milliarder på vacciner!

Mange af de tilsyneladende uvildige forskere, som WHO benytter sig af, er altså betalt af de firmaer, der producerer vaccinerne.

Ifølge Information er lederen af lægemiddelkommissionen, Wolf Dieter Ludwig, i den tyske lægeforening ikke i tvivl om, hvad der er sket. Nemlig at myndighederne er faldet for en kampagne fra medicinalvirksomhederne, som går ud på at tjene penge på en ikke-eksisterende trussel.

Det må også undre, at WHO for nylig pludselig ændrede definition af en pandemi på deres hjemmeside. Nu kan stort alle influenzaer kaldes for pandemier, mener kritikere. Dermed vil medicinalindustrien også fremover kunne tjene milliarder på vaccine til relativt ufarlige sygdomme.

Læs evt. artiklerne i Information: Information 17-11-2009Information 16-11-2009, Information 15-11-2009, Information 15-11-2009

Sundhedsstyrelsen side om svineinfluenza/Influenza A (H1N1)

Har svineinfluenza noget at gøre med svin?

Forfatteren Jonathan Safran Foer påstår, at svineinfluenza faktisk har at gøre med svin, fordi den angiveligt opstod på en svinefarm i USA ....

Det, Jonathan Safran Foer snakker om her, er nok, at videnskabsfolk tidligere har sporet virussen tilbage til en svinefarm i USA helt tilbage i 1998. Eksperterne advarede allerede dengang, at virussen på et tidspunkt kunne udvikle sig, inficere mennesker og måske starte en global epidemi.
Læs evt. en artikel om emnet, findes her >> (på engelsk)

At intensiv opdræt af svin — især på svinefarme/svinefabrikker — ikke er uden potentielle problemer for mennesker, får vi også en ide om i en artikel i videnskab.dk fra maj i år, hvor det nævnes at svin kan fungere som en slags mellemvært mellem fuglen og mennesket. Eftersom svineopdræt er intensiveret kraftigt over hele verden de seneste år, frygter nogle virologer, at flere former for fugleinfluenza vil blive kanaliseret over til os af den vej.
Videnskab.dk 20-5-2009

Uanset om du vælger eller fravælger influenzavaccinen er det i høj grad smart at tilvejebringe gode betingelser for et stærkt immunforsvar.

Langt de fleste virus og bakterier har nemlig ikke en chance, når de står overfor et immunforsvar, der er klar til at tage udfordringen op. Selv farlige og potentielt sygdomsfremkaldende bakterier og virus kommer normalt hurtigt til kort.

Læs mere om kroppens immunsystem her >>


2) Fisk beskytter ikke danske kvinder mod brystkræft

En høj indtagelse af fisk beskytter ikke mod brystkræft. Det viser en dansk undersøgelse af niveauet af fiskeolie i kvinders fedtvæv, offentliggjort i Cancer Causes Control.

Forskerne analyserede fedtprøver fra ballerne fra cirka 1600 kvinder, der blev taget midt i 1990’erne, og de fandt altså ingen sammenhæng mellem fiskeindtagelse og brystkræft.

Kilde: Marine n-3 polyunsaturated fatty acids in adipose tissue and breast cancer risk: a case–cohort study from Denmark
Petra M. Witt, Jeppe H. Christensen, Erik B. Schmidt, Claus Dethlefsen, Anne Tjønneland, Kim Overvad and Marianne Ewertz
Cancer Causes and Control, Volume 20, Number 9 / November, 2009

Læs mere på dansk på cancer.dk

Læs også forige uges nyhedsbrev: Tvivl om fisk

Kommentar:

Fisk og fiskeprodukter er lidt af et tveægget sværd. På den ene side indeholder fisk gavnlige næringsstoffer. På den anden side er fisk mere eller mindre forurenet.

En kost, der helt eller næsten helt består af vegetabilske fødevarer, uden for meget omega-6 fra vegetabilske olier, vil indeholde nok omega-3 for langt de fleste mennesker.

Gå over til en kost fri for eller næsten fri for olie og fedtstoffer i madlavningen. Vælg i stedet hovedsageligt eller kun at få næringsstofferne fra hele fødevarer — altså ikke fra stærkt raffinerede fødevarer som sukker og olie.

Tommelfingerregler for de fleste:

  • Spis mindre mættet fedt (den fedt, der især findes i kød, fjerkræ, æg, mejeriprodukter, kokosolie og palmeolie).
  • Spis mindre omega-6 ved at undgå eller begrænse indtagelsen af olie.
  • Indtag mere omega-3 ved at inkludere nødder og frø i din kost, vælge fuldkornsprodukter og spise meget grønt.

Spiser du som de fleste — hvor kosten indeholder alt for meget kød og mættet fedt — vil du givetvis have gavn af at erstatte en del af kødet med fisk eller tage tilskud af omega 3.


3) Bedre humør med fedtfattig kost

En fedtfattig diæt ser ud til at forbedre humøret mere end en kulhydratfattig diæt. Det viser en australsk undersøgelse.

Forskere fik 106 overvægtige og fede voksne til at følge enten en meget kulhydratfattig men fedtrig diæt eller en kulhydratrig men fedtfattig diæt i et år.

Forskerne vurderede med mellemrum ændringer i vægten, humøret og velværet.

Efter et år havde de alle i gennemsnit tabt 13,7 kg — uanset hvilken af de to diæter, de fulgte.

Efter de første otte uger viste tests at begge grupper oplevede en forbedring i humøret. Men det var kun dem, der fulgte en fedtfattig diæt, der fortsatte med at være i bedre humør.

Generelt set viste det sig, at humøret faldt igen hos dem, der fik en fedtrig kost (selv om de havde tabt sig lige så meget).

Kilde: Grant D. Brinkworth m.fl.
Long-term Effects of a Very Low-Carbohydrate Diet and a Low-Fat Diet on Mood and Cognitive Function.
Archives of Internal Medicine, 9. november 2009;169(20):1873-1880.

Kommentar:

Der er mange grunde til at holde sig fra kulhydratfattige diæter. De sunde kulhydrater — som findes i frugt, grønsager, fuldkorn og bælgfrugter — gavner sundhed og velvære.


4) Mail: Leddegigt

En af vores gode venner har netop fået diagnosen leddegigt — og med sig fik han herefter adskillige recepter — primært på binyrebarkmedicin.

Han tog sagen i egen hånd og gik på kartoffel/hvidløgskur — det har han nu været i snart en måned. Hævelserne er faldet, smerterne er der stadig — og nu starter han snart på den ordinerede medicin.

Den voldsomme kostomlægning er bare for meget, hvis lidt piller kan afhjælpe problemet.

Hvad er dit råd?

Mvh Lise

Hej Lise

Ja, det er jo lettere at tage piller. Suk!

Hvis han vil være rask — og ikke blot dulme symptomer, samtidig med at sygdommen nok egentlig forværres, klares det med omfattende kostændringer. Han har ingen andre fornuftige valg.

God artikel her (på engelsk):
http://www.pcrm.org/health/prevmed/arthritis.html

Voldsomme kostomlægninger er IKKE for meget. Men det er voldsom leddegigt!

Han skal for alt i verden i gang med en fornuftig kost nu, før det bliver værre.

Når først han HAR vænnet sig til den nye kost, er den fantastisk. Det er "kun" omlægningen, der er svær. Læs evt. mere om at ændre vaner http://www.nomedica.dk/vaner.htm

Med venlig hilsen
John Buhl


Kunsten at ændre vaner & Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre omfattende forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme.

Bemærk: Når du køber disse to bøger sammen, får du også adgang til to e-bøger: Depressioner — er der en naturlig løsning? og Ung Længere.

Online pris i alt kun kr. 289,00

Læs mere her >>


5) Lidt af hvert

Sådan overlever du hospitalsopholdet

Hospitalet kan være et minefelt af bakterier, kaos og fejlmedicinering. BT beskriver fire gode råd, så du kan styre uden om farerne, der lurer på hospitalerne. BT 13-11-2009

Rystede forskere: Medicinalgigant afsløret i fusk

Verdens største lægemiddelproducent Pfizer har holdt dårlige forsøgsresultater hemmelige og markedsført stoffet Gabapentin til ikke-godkendte formål. Eksperter er rystede og kræver nu en stramning af lovgivningen.
Ingeniøren 18-11-2009

Bilos skader dna i fostre

Ny dansk forskning leverer verdens første bevis for, at børn får skader på deres dna, allerede mens de ligger i moderens mave. Alt tyder på, at synderen er luftforurening fra biler. Dna-skaderne er særligt udtalte, når familien bor inden for en radius af 100 meter fra en befærdet vej. Sådan lyder den alarmerende melding fra et hold forskere fra Københavns Universitet.
Videnskab.dk 16-11-2009

Mobilen påvirker din hjerne

En ny svensk undersøgelse viser, at mobilens mikrobølger har en effekt på hjernen. Om det er godt eller skidt, siger undersøgelsen dog ikke noget om.
Videnskab.dk 13-11-2009

Teenage-fedme øger risikoen for sklerose

Svært overvægtige teenagepiger har dobbelt så stor risiko for at udvikle multipel sklerose senere i livet, viser en amerikansk undersøgelse.
Videnskab.dk 10-11-2009

Varme fødder forhindrer forkølelse

Holde fødderne varme. En britisk undersøgelse har vist, at der er en sammenhæng mellem kuldepåvirkning og forkølelse. Kolde fødder fordobler risikoen for, at du bliver forkølet. Det skriver avisen 24timer 20-9-2009


Tilsidesæt ikke det, som er nært, selv om du sigter på det, der er fjernt.

— Euripides


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.