Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 50, 2007


1) Mail: Kød og protein

2) Mail: Kød, jern og mælk

3) Mail: Højt kolesteroltal -- statiner eller andre løsninger?

4) Lidt af hvert


Kære læser

Jeg har modtaget flere mails med spørgsmål om højt kolesteroltal og statiner (medicin mod højt kolesteroltal).

Det er muligt, at jeg ikke tidligere har gjort HELT klart, HVOR vigtigt det er at gennemføre omfattende kostændringer for at få styr på et kolesteroltal, der er ved at løbe løbskt.

Vi tager derfor lige emnet op en gang til. Jeg hører gerne dine spørgsmål og kommentarer om dette eller andre emner.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Du er aldrig for gammel til at blive yngre.”

-- Mae West, 1893-1980, amerikansk skuespiller


1) Mail: Kød og protein

Kære John.

Jeg har undertiden nogle heftige diskussioner med en bachelor i sundhed og ernæring, der ganske rigtigt hævder, at vi skal spise varieret.

Hun hævder tillige, at det er nødvendigt at spise kød for at dække vores behov for protein. Det foranlediger mig til at spørge: hvor stort er vores daglige behov for protein gennem kosten?

Venlig hilsen
Simone

Kære Simone

Selv fra officiel side har man nu i længere tid været klar over, at du let kan dække dit proteinbehov uden at spise kød.

De officielle anbefalinger er 10-20 % af energi fra protein

Mindre kan givetvis gøre det. Men selv en veganerkost, helt uden animalske fødevarer, ligger indenfor 10-20 %.

Med venlig hilsen
John Buhl


2) Mail: Kød, jern og mælk

Jeg har læst diverse danske aviser som fortæller, at rødt kød kan give tarmkræft. Imidlertid skriver f.eks. BT også, at kød samtidigt er vigtigt på grund af jern. Kan du anbefale hvilke grønsager som kan give det jerntilskud som en vegetar skal have.

Fødevaredirektoratet skriver på Internettet:
"mælkefedtet hører til de mest usunde typer af fedtstof" - Mejeriforeningen skriver: "fedtstoffet i mejeriprodukter har den ernæringsmæssigt set mest uhensigtsmæssige fedtsyresammensætning".

Men Fødevaredirektoratet skriver også at mejeriprodukter bidrager med en del vigtige vitaminer og mineraler - dog uden at de på deres side skrive hvad det er for vitaminer og mineraler.

Kan du informere om hvilke grønsager en vegetar må indtage for at kunne erstatte de vitaminer og mineraler som findes i mejeriprodukter?

På forhånd tak
Erik

Hej Erik

Vegetarer, der spiser sunde vegetabilske fødevarer, mangler ikke jern. Det er i hvert fald meget sjældent.

En vegetarkost er rig på bl.a. C-vitamin fra de store mængder frugt og grønt, og C-vitamin hjælper med at optage jern.

Mælk og mejeriprodukter hæmmer optagelsen af jern, så hvis du både spiser masser af frugt og grønt og holder dig fra mejeriprodukter, er jern ikke et problem.

Ja, rødt kød er en kilde til jern, den såkaldte hem-jern, der netop er mistænkt for at være en af grundene til at kød medvirker til kræft og hjertekarsygdomme. Så lad endelige være med at spise kød før jernets skyld!

Du får let de vitaminer og mineraler, der findes i mælk, på anden måde. Det er mest mælkens indhold af kalk, der gør mange mennesker nervøse for, at de kommer til at mangle kalk, hvis de ikke drikker mælk.

Du skal blot sørge for at få kalk fra andre fødevarer eller kosttilskud i stedet for mælk, når du undgår mejeriprodukter. Hvis du samtidig undgår de usunde fødevarer, der tærer på kroppens kalkreserver (fx kød!) er behovet for kalk naturligvis også mindre.

Du kan checke alle fødevarer, og hvad de indeholder, samt hvilke fødevarer, der indeholder de enkelte næringsstoffer i databasen her: http://www.foodcomp.dk/fvdb_search.asp

I forhold til kalorieindhold indeholder frugt og grøntsager flere næringsstoffer end mælk. http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm 

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Højt kolesteroltal -- statiner eller andre løsninger?

Jeg har modtaget flere mails med spørgsmål om højt kolesteroltal og statiner (medicin mod højt kolesteroltal).

Et udpluk:

I ugeskrift nr. 45 var der en mail:

Hej John.

Jeg har fået konstateret for højt kolesteroltal. Jeg passer i forvejen på med at spise animalsk fedtstof, er ikke overvægtig og motionerer mindst 1 time om dagen. Jeg vil meget nødigt tage medicin, der indeholder statiner, jeg har hørt så meget negativt om det. Kan du anbefale et alternativ indenfor naturmedicin?

Venlig hilsen
Marianne

Hej Marianne

I de fleste tilfælde er den bedste kur mod højt kolesteroltal en sund og varieret, fedtfattig, veganerkost!

Den kan endog være MEGET effektiv og i løbet af kort tid.

Mere om sund kost her.

Mere om kolesterol og hjerte-kredsløbssygdomme i denne bog (som desværre kun er på engelsk, men kan du læse engelsk kan jeg varmt anbefale, at du læser den)

Med venlig hilsen
John Buhl

Det fik en anden læser til at skrive (ugeskrift 46):

Hej John

Fra dit sidste nyhedsbrev læste jeg om højt kolesteroltal.

Jeg kan anbefale naturmidlet Guarmin. Jeg blev selv mega syg af statiner og dette middel virker og er godkendt af lægemiddelstyrelsen.

Det er nogle små kugler man tager en skefuld i vand lige inden man spiser tre gange dagligt.

Håber det er en hjælp.

De bedste hilsner,
Kirsten

Hej Kirsten

Det er korrekt. Guarmin indeholder en form for kostfibre, der findes i guar-bønner (men også i andre bønner).

Det er dog endnu bedre, at få alle kostfibre -- og alle andre vigtige stoffer -- fra kosten. Men godt, at Guarmin hjælper dig.

Med venlig hilsen
John Buhl

Det fik flere læsere til at kommentere det med statiner:

Hej

Jeg læste lige brevet fra "Kirsten", omkring kolesterol.

Jeg ville gerne høre nærmere omkring, hvordan hun og evt. andre reagere på statiner.

Jeg selv har været på statiner flere gange og bliver også totalt tosset i hovedet og det endte med at jeg fik epileptiske kramper.

Jeg ved at mange læger under ingen omstændigheder godtager disse symptomer og finder grund til det i andre årsager. Men jeg ved at min stressfølelse forstærkes rigtig meget af statiner og at jeg aldrig før eller efter statinerne har haft kramper.

Hvor meget interessere du dig for bivirkningerne med statiner? Jeg vil meget gerne høre mere.

Venlig hilsen
E ..

Hej E..

Det var dog uhyggelige (mulige) bivirkninger af statiner!

Du skal under alle omstændigheder fortælle din læge om bivirkningerne. Og din læge SKAL rapportere om de mulige bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Det gør læger desværre ikke altid, men du bør sikre dig, at han faktisk indberetter dine bivirkninger.

Hvis din læge skønner, at det ikke er bivirkninger fra statiner, kan du tage sagen i egen hånd, og selv indberette bivirkningerne.

Læs mere her

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John

Jeg tager ikke statiner nu, men forsøger igen at få nedsat mit kolesterol med lægehjælp i forventning om at få ordentlig hjælp denne gang.

Jeg kan tilføje at min søster også har været på statiner men fik meget forhøjet blodtryk af dem og derfor også stoppede.

Der er mange problemer med det middel, og jeg forstår ikke at det stadig bliver så meget brugt, især da jeg fik mit tal halveret med 5 milligram og absolut skulle op på det firdobbelte.

Jeg får stress af statinerne, en uro i min hjerne som åbenbart andre også har beskrevet, det endte for mig i nogle meget forvirrede dage og til slut en krampe der resulterede i en uges hospitalsophold uden et resultat. INGEN på hospitalet ville høre om, at det var/kunne være statinerne, for det havde de ikke hørt om før.

Det er nu 4 år siden og jeg har det godt men er bange for at skulle på statiner igen og står lige nu for at skulle vælge mellem pest eller kolera. Jeg er klar over det med spisningen og har været hos diætist og der er intet at udsætte på min kost.

Jeg vil gerne se på de tekster du har medsendt, tak!

Jeg kæmper videre men jeg ved også at min værste fjende er stress.

Med venlig hilsen
E..

Og en anden læser skrev:

Hej John,

Jeg har læst et brev fra Kirsten – 23. november, Ugeskrift for lægfolk. Hun skrev at hun er blevet mega syg af statiner. Min mand har for højt kolesterol tal og han tager statiner.

Hvordan kan man blive syg af dem?

Hvad påvirker de negativt?

Lægerne siger som regel, at man ikke kan få kolesteroltallet ned ved hjælp af kosten og motion, i hvert fald ikke meget.

Hvad siger du til det?

Mange tak
Magdalene

Kære Magdalene ... og andre med spørgsmål om kolesteroltal (og medicin mod højt kolesteroltal).

Det er korrekt, at de fleste læger og diætister ikke tror, du kan gøre ret meget ved kolesteroltallet med kostændringer, og andre ændringer i din livsstil.

Det er for så vidt rigtigt nok, hvis din læge/diætist anbefaler moderate ændringer (fx at fjerne de mest kolesterolrige fødevarer, ikke spise for meget fedt og dyrke mere motion).

Netop fordi læger/diætister ikke kender til og ikke har erfaring med de OMFATTENDE ændringer, der ofte er påkrævet, tror de ikke på, at det kan påvirke kolesteroltallet særlig meget, at ændre på kosten.

DET KAN DET.

Ikke nok med, at de fleste kan få kolesteroltallet ned med kostændringer, det kan endda gå hurtigt!

Da jeg havde klinik, og tit bl.a. målte patienters kolesteroltal før og efter kostomlægninger, sænkede omfattende kostændringer stort set altid kolesteroltallet ned til det normale (faktisk ofte lidt under det, der betragtes som normalt, hvilket kun er en fordel).
Løsningen er simpel, men langt fra den kost, de fleste danskere spiser, hvilket desværre let får den til at virke uoverkommelig for mange af de mennesker, der har behov for så radikale ændringer:

SUND, FEDTFATTIG, VEGANERKOST.

SUND = masser af frugt og grønt, fuldkornsprodukter, bælgfrugter. Meget råkost. Næringsrig.

FEDTFATTIG = et absolut minimum af fedt og olie. Det er vigtigt også at undgå eller stærkt begrænse de vegetabilske olier, som mange fejlagtigt tror er sunde for kredsløbet -- fx olivenolie mv.

VEGANERKOST = ingen fødevarer fra dyr. Ingen kød, fjerkræ, æg, fisk, skaldyr, mælk eller mælkeprodukter. Kun sunde vegetabilske fødevarer.

Andre faktorer som god søvn og nok motion kan også have en positiv indvirkning på kolesteroltallet. Kosten er vigtigst.

Uanset, om du bliver nødt til at tage medicin i en periode eller ej, gør du alt, hvad du kan, for at ændre kost og livsstil, så du på en naturlig måde kan få dit kolesteroltal ned.

Får du allerede statiner eller anden medicin, er det MEGET vigtigt, at du gennemfører omfattende forbedringer i kosten i samråd med din læge!

Den slags kostændringer kan resultere i dramatiske forbedringer på forholdsvis kort tid, og det er meget uheldigt, hvis du fx bliver ved med at tage medicin der får dit blodtryk, blodsukker eller kolesteroltal ned, hvis kosten allerede har klaret problemet!

Medicinsk behandling skal løbende justeres, så du ikke pludselig får alt for meget medicin eller medicin for noget der ikke længere er et problem.

Med venlig hilsen
John Buhl


Mail: Udtalelse om What the Bleep

Hej John.

Modtog filmen i dag og var meget spændt så jeg satte mig til at se den med det samme.

Den relaterer absolut til ”The secret”.

Dog synes jeg den er noget "tungere" at forstå end ”The secret”.

Havde den været i bogform ville der være mange steder jeg lige skulle læse en gang til.

Synes den er fantastisk, men er helt bevidst om at jo flere gange man ser den jo mere får man ud af den og jo flere ting "falder" på plads.

Det er uden tvivl en film som skal ses nogle gange for at få det fulde udbytte af den og samtidig også en film som inspirerer til at man ikke kan vente med at se den igen.

Mange hilsner
Susanne F. Nielsen.

Kommentar

Jeg hører også gerne fra andre, der enten har set What the Bleep eller The Secret.

Hvad mener du om disse film?

Har du erfaringer med at anvende disse film -- eller deres budskab -- i dit liv?


Ekstramaterialer til filmen What the Bleep do we (k)now?! / Verden på hovedet er nu også oversat til dansk!

Normalt er ekstramaterialer til en film – altså interviews med skuespillere, filmproducenter mv. – ikke oversat på en dvd.

Det er derfor heller ikke tilfældet med filmen ”What the Bleep do we (k)now!? / Verden på hovedet.

Men netop med denne film er der mange, der gerne vil forstå hvad skuespillere og filmproducenter siger i de ca. 45 min ekstramaterialer, der findes på dvd’en efter selve filmen.

Vi har derfor fået dette ekstramateriale oversat til dansk!

Du kan dog ikke se disse ekstra oversættelser som undertekster på selve filmen. Men du kan få dem tilsendt gratis via e-mail (som en vedhæftet pdf-fil, når du køber filmen på Helseonline.dk.

Selve filmen er naturligvis med danske undertekster.

Køb film og filen med ekstra materialer oversat til dansk her >>


4) Lidt af hvert

Honning bedre end hostesaft

En skefuld boghvedehonning er mere effektiv mod børns hoste end hostesaft. Det er det opsigtsvækkende resultat af en amerikansk undersøgelse fra Pennsylvania Universitet.
Berlingske 4-12-2007

For mange genstande øger risikoen for tarmkræft

Alkohol øger risikoen for tarmkræft allerede ved få genstande dagligt. Og drikker man mere end, hvad der svarer til tre genstande om dagen, stiger risikoen med hele 26 pct.
cancer.dk 7-12-2007
 

Unge piger spiser for mange piller

En ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet viser, at ikke mindre end 58 procent af alle 15-årige piger bruger lægemidler mod hovedpine i løbet af en almindelig måned. 38 procent tager smertestillende medicin mod mavepine.
Politiken 9-12-2007

Kortvarig intensiv motion er effektiv

En stor amerikansk undersøgelse viser nu, at en halv times moderat motion om dagen kan erstattes af 20 minutters højintensiv motion tre gange om ugen, hvor du får pulsen helt op og sved på panden.

Både motion tre gange 20 minutter om ugen med høj intensitet, og 30 minutter let daglig motion nedsættes risikoen for at dø for tidligt med 30 procent.
Berlingske 10-12-2007
Jyllands Posten 10-12-2007


”Fremtiden påvirker nutiden lige så meget som fortiden.”

-- Friedrich Nietzsche, 1844-1900, tysk filosof


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.