Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 50, 2012


  1. Homøopatiske midler — virker de?
 

Den eneste ting, der forstyrrer min læring, er min uddannelse.

— Albert Einstein


Homøopatiske midler — virker de?

Homøopatiske lægemidler er en kategori af præparater, der hverken er "rigtige" lægemidler, naturlægemidler eller kosttilskud.

Det er aktive stoffer, der er så fortyndet, at der ikke er noget af det oprindelige stof tilbage — eller kun forsvindende lidt.

Homøopatiske midler er derfor meget sikre at indtage. Du kan så til gengæld nok heller ikke forvente nogen virkning bortset fra en såkaldt placebo-effekt (at midlerne virker, fordi du tror, de virker).

Lidt om homøopati

Ordet homøopati er dannet af to græske ord, homios og pathos. De betyder lige (homios) og lidelse (pathos).

Princippet er, at lige skal helbredes med lige. Det vil sige at et stof, der fremkalder bestemte symptomer hos en rask person, vil fjerne de samme symptomer hos en syg person.

Dette er et interessant og sandsynligvis undervurderet princip.

Lige helbreder lige

I modsætning til traditionel medicin forsøger homøopatien ikke at bekæmpe symptomer eller sygdomme. Men at skabe de samme symptomer, som sygdommen allerede giver.

Det lyder paradoksalt, men ideen er, at to ens eller næsten ens symptomer har en tendens til at ophæve hinanden, hvis de forekommer på samme tid.

Indtagelse af væksten Ipecaucuanha (Brækrod) fremkalder fx vedvarende opkastninger. Hvis man derimod giver lidt af væksten til en syg person, der allerede kaster op, ophører opkastningerne. Dette er “lige helbreder lige”.

Potensering

Potensering foregår ved, at en beholder fyldes med 1 del af det ufortyndede stof og 9 dele vand eller mælkesukker. Derefter rystes denne blanding kraftigt (potensering). Af den væske, man nu har opnået (D 1), anvendes 1 del som tilsættes 9 dele vand eller mælkesukker og omrystes på ny. På denne måde fortsætter man, indtil den ønskede "potens" (fortynding) er opnået.

D 1 = 1/10 af midlet (resten er vand, mælkesukker eller anden fortyndingssubstans).
D 2 = 1/100
D 3 = 1/1000
D 4 = 1/10.000
D 5 = 1/100.000
D 6 = 1/1000.000 (der er blot en milliontedel af det virksomme stof i præparatet)
D 12 = 1/1.000.000.000.000 (altså 12 nuller dvs. en milliardtedel)
D 30 = 1/1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000
D 200 = 1/1.000.000.000 osv.; i alt 200 nuller!

De mest almindelige potenser er D6, D12, D30 og D200, men nogle homøopater bruger endnu højere potenser.

Ved potenseringer, der overstiger D 24, findes der ingen molekyler tilbage af den oprindelige substans.
Hahneman mente, at kraften i en substans ikke lå i materialet, men i dets mønster, og jo mere man fjernede materialet, desto større blev mønsterets kraft.

Ved D6 er eventuelle giftige virkninger af et stof væk. Et homøopatisk middel som fx hvidt arsenik D6 (Arsenicum album D6), giver ingen forgiftningssymptomer hos patienten, hvorimod patienten får svage forgiftningssymptomer ved potens D5.

Den første regel — at et stof, der fremkalder bestemte symptomer hos en rask person, vil fjerne de samme symptomer hos en syg person — er efter min mening interessant. Den anden regel om, at fortynde midlerne (potensere), har gives os en række homøopatiske midler, som nok er uden reel virkning.

Udvælgelse af midler

Når homøopaten skal finde et middel til en patient, forsøger han så nøjagtigt som muligt at finde et middel, som i ufortyndet form giver de samme symptomer, som patienten lider af.

Eftersom det er umuligt at lide af to helt ens symptomer på samme tid er tendensen den, at de vil gøre sygdomsforløbet mindre problematisk.

Opgaven for homøopaten er altså at finde det middel, som ville give patientens symptomer, hvis indtaget af en rask person (i ufortyndet form), og derefter dosere midlet i en homøopatisk fortynding, som ikke giver alvorlige bivirkninger (i Danmark er der ingen risiko for bivirkninger, da alle midler er stærkt fortyndet — D6 eller mere).

En homøopat eller anden alternativ behandler, der praktiserer homøopati, ser det som din opgave at få et så klart billede af personens symptomer som muligt, så han kan ordinere det eller de præparater, som har et symptombillede, der er mest lig med patientens.

En person, der let får infektioner, har de fleste af sine symptomer i venstre side af kroppen, bl.a. ondt i halsen; lider af hovedpine, som bliver værre i solen, og har hedeture, ville sandsynligvis få ordineret lachesis D 30. Lachesis er en meget brugt slangegift indenfor homøopatien, som bl.a. ville give ovennævnte symptomer, hvis indtaget ufortyndet af en rask person.

Der er foretaget flere forsøg med homøopatien for at afgøre, om metoden virker. Resultaterne er ikke entydige, men langt de fleste undersøgelser tyder på, at homøopatiske midler ikke virker, ud over en placebo-effekt (at midlerne kun virker, fordi patienten tror på dem). Det er aldrig blevet bevist, at homøopatiske lægemidler faktisk virker.

Selv om det ikke er muligt via videnskabelig undersøgelser at dokumentere en virkning fra homøopatiske midler, er det alligevel fuldt lovligt at sælge dem. Det skyldes især, at de er uskadelige og uden bivirkninger. Hvis du føler dig hjulpet af et eller flere homøopatiske midler, kan du altså med sindsro fortsætte, uden at være nervøs for eventuelle bivirkninger.

Det er ikke tilladt at reklamere med, at de kan helbrede eller lindre sygdomme, og etiketterne skal bære teksten:

Homøopatisk lægemiddel uden godkendte terapeutiske indikationer.

Men selv om producenter ikke må fortælle hvilke sygdomme, de mener deres homøopatiske midler virker imod, er mange af præparaterne sammensat med det formål at lindre eller helbrede bestemte sygdomme — og det er naturligvis også derfor, kunder køber dem.

Mere om emnet i senere nyhedsbreve. Jeg hører gerne din mening.


Ud af rod, find enkelhed.

— Albert Einstein


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.