Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 50, 2013
-
Afhængig af sukker?
-
Mild depression forbundet med komplikationer ved diabetes
-
Mail: Skal jeg faste?
|
|
|
Sejre vindes
ikke i kilometer men centimeter. Vind lidt nu, fasthold din position og
vind lidt igen senere.
— Louis
L'Amour
Afhængig af sukker?
En Coop analyse har vist, at:
43 % af voksne danskere synes, at de spiser for meget slik eller søde
sager. I 2011 var det 36 %.
67 % har som voksen skåret i slikforbruget – 45 procent af dem
begyndte efterfølgende at spise mere slik og søde sager igen.
Af dem, der spiser slik, synes 37 %, at de har svært ved at
kontrollere deres forbrug af slik og søde sager.
I 2011 var det 23 %.
Mere
om analysen her
Når fødevareproducenter tilsætter fedt og sukker til deres produkter
i det rigtige forhold, virker produkterne mere fristende, og du kommer
let til at indtage for mange kalorier uden at opnå ret meget mæthed.
Et langt større problem er dog, at kombinationen af fedt og sukker
(og evt. salt) stimulerer hjernens belønningscenter så meget, at den
afhængighed, der kan opstå, kan være lige så stærk som afhængighed af
narkotika.
I et dyreforsøg fandt forskerne fx, at Oreo kiks var lige så
vanedannende som kokain. Forskerne undersøgte også nydelsescentret i
rotters hjerner og opdagede, at Oreos aktiverede flere nerveceller
(neuroner) end kokain eller morfin.
Læs artiklen:
Oreos as addictive as cocaine: How to kick your addiction
Fødevarer med en del sukker, fedt og/eller salt bliver ofte
fremstillet med det formål at få dig til at ønske at købe dem igen og
igen. Det klarer producenterne bedst ved at tilsætte ingredienser, der
påvirker kemien i din hjerne.
Den rette mængde og kombination af sukker, fedt og salt sammen med
smagsstoffer og andre små tricks, kan gøre nogle produkter næsten
uimodståelige.
Det er godt for producenterne og rigtig skidt for kunderne.
Læs også artiklen:
Hvorfor er det så
svært at spise sundt?
Sukker kan skabe afhængighed
Ved hjælp af avancerede hjernescanninger har forskere opdaget, af det
især er sukker, der aktiverer hjernens belønningscenter.
Læs evt. artiklen:
Relative ability of fat and sugar tastes to activate reward, gustatory,
and somatosensory regions.
Det er altså især et overforbrug af sukker og søde sager, der kan
udvikle sig til en direkte afhængighed — i det mindste hos nogle
mennesker.
Læs også artiklen:
Madafhængighed
Nogle mennesker har vænnet sig til at spise så meget sukker, at de
reelt er blevet afhængige, og har en næsten ekstrem trang til sukker og
alt, der smager sødt.
Der er forskel på at have lyst til noget sødt af og til — som er helt
naturligt — og på at være direkte afhængig af store mængder søde sager.
Tegn på afhængighed
Her er nogle af tegnene på, at du har udviklet en egentlig
afhængighed, som det er værd at tage alvorlig og slippe fri af:
- Du tænker næsten konstant på søde sager.
- Du har forsøgt at stoppe eller væsentlig mindske dit forbrug,
men kan ikke. Du kan måske undvære sukker i en kort periode, men
begynder hurtigt igen at tænke på eller få stærk trang til noget
sødt.
- Du har kunstfærdigt overtalt dig selv til, at det ikke er
skadeligt, at det gælder om "at nyde livet" (ved at spise sødt)
eller, at du jo "fortjener det" e.l.
- Du bruger regelmæssigt søde sager som en slags kur mod følelser
eller symptomer, du helst ikke vil føle eller opleve.
- Du føler dig utilpas og irritabel, hvis du ikke kan få fat på
noget sødt eller nok af det — og du oplever evt. andre abstinenser.
Som det er tilfældet med andre former for afhængighed, er det ikke
altid, at den afhængige er bevidst om det, eller opfatter vanen som en
reel afhængighed.
Det er lettere sagt end gjort, at gøre noget effektivt ved en
afhængighed, men det første trin er at blive bevidst om den. Og det kan
du gøre, hvis altså du er afhængig.
Her i julen er næppe det bedste tidspunkt at forsøge at komme ud af
en sukkerafhængighed -- men du kan det meste af tiden vælge noget sødt,
der samtidig er sundt.
Rent sundhedsmæssigt gør det en stor forskel, hvilke søde sager, du
vælger, når du har trang til noget sødt.
Frugt i stedet for andet sødt
Frugt indeholder en del sukker, men også kostfibre, som forhindrer at
sukkeret kommer for hurtigt over i blodet.
Rent ernæringsmæssigt er frugt meget bedre end sukker, slik mv.,
fordi du også får en lang række gavnlige næringsstoffer og sunde
plantestoffer med i købet.
Brug så vidt muligt frugt som mellemmåltider, desserter og hyggemad i
stedet for sukker og slik.
Det bliver måske til meget frugt i løbet af dagen, men det gør ikke
noget. Du får både tilfredsstillet din søde tand og masser af gavnlige
stoffer, når du vælger frugt.
Vælg god chokolade
Hvis du bare skal have noget sødt og lækkert, så vælg lidt mørk
chokolade (mere end 70% kakao) frem for bolsjer eller andet slik, der er
proppet med sukker.
Chokolade er fremstillet af kakaobønnen, som indeholder en del
gavnlige stoffer, der bl.a. sættes i forbindelse med mindre risiko for
hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og type 2-diabetes.
Nyd det
Uanset hvad, du spiser, så spis langsomt og nyd det! Det hjælper med
at tilfredsstille hjernens behov for nydelse fra mindre mængder. Spis fx
chokoladen i små stykker og lad hvert stykke smelte i munden imens du
nyder smagen.
Motion mod sukkertrang
Motion øger hjernens indhold af serotonin, på samme måde som sukker
gør.
Serotonin er et signalstof i hjernen. Det har bl.a. betydning for dit
humør, døgnrytme, søvn og sexlyst. Motion øger hjernens indhold af
serotonin. Det samme gør sukker.
Efter du har spist for meget sødt og/eller fedt, flyder overskuddet
af sukker og fedt rundt i blodet.
Det er ikke godt.
En enkel løsning er at gå en tur efter, du har:
- spist for meget sukker
- spist for meget fedt
- generelt har spist lidt for meget mad til et måltid
En gåtur på 20-30 min vil hjælpe kroppen med at fjerne overskydende
sukker og fedt fra blodet.
Ikke mindst her i juletiden vil gåture efter måltider gøre godt.
Mild depression forbundet med komplikationer ved diabetes
Selv milde anfald af depression kan forværre de sundhedsmæssige
komplikationer, der ofte er forbundet med type 2-diabetes.
Canadiske forskere fulgte 1.064 patienter i fem år og fandt, at de
patienter, der oplevede flere episoder af mild depression var næsten tre
gange mere tilbøjelige til at have større handicap, såsom reduceret
mobilitet, dårlig egenomsorg og dårligere livskvalitet.
Kilde: Norbert Schmitz m.fl. Recurrent subthreshold depression in
type 2 diabetes: an important risk factor for poor health outcomes.
Diabetes Care. Published online before print November 6, 2013, doi:
10.2337/dc13-1832
Læs evt. mere om depressioner og mulige naturlige løsninger på
depressioner.dk
Mail: Skal jeg faste?
Jeg har læst om faste ... både en 1-dags kur og faste to dage om uden
... hvad siger du til det? Er det værd at købe de bøger? Kan det ikke
være farligt at faste? Jeg vejer for meget og skal tabe mig og tror
måske at faste vil hjælpe. Din mening om det?
VH
Lone N.
Hej Lone
Jeg går ikke nødvendigvis ind for faste, som beskrevet i de bøger,
men det er glimrende, at der kommer mere fokus på faste!
Læs og prøv bare, hvis du har lyst :-)
Men faste er ikke i sig selv en god eller holdbar løsning på
vægtproblemer.
Det er ikke farligt at faste. Kun mennesker, der lider af bestemte
sygdomme eller får medicin skal passe på (de skal snakke med lægen
først).
Min interesse i og erfaring med faste har mest været i mit arbejde
med alvorligt syge mennesker, hvor en eller anden form for veganerkost
suppleret med vandfaste ofte kan gøre underværker.
Jeg skrev lidt om de forskellige måder at faste på i artiklen:
Fastekure
Med venlig hilsen
John Buhl
Hvert trin er
en sejr.
— Lao Tseu