Birkesød -- ikke så sundt endda
Jeg har solgt en del
Birkesød fra min
butik, men aldrig påstået at produktet var specielt sundt.
Faktisk har jeg tidligere udtalt min skepsis vedr. Birkesød, --
bl.a. her.
Nu da Politiken har skrevet en
kritisk artikel om Birkesød -- og rigtig mange er begyndt at bruge
Birkesød som en sukkererstatning -- er det vist på tide, at vi tager emnet
op igen.
”Birkesød” er et produktnavn for sødestoffet xylitol (E967), der
fremstilles af xylose, der blandt andet kan udvindes af birketræer.
Læs evt. definitionen på
xylitol her
Men, som nævnt i artiklen i Politiken, er det nærmest snyd, at kalde
xylitol for ”Birkesød” eller at give indtryk af, at det er et sundt
naturprodukt.
Det er det næppe.
De fleste oplysninger om Birkesød kommer direkte eller indirekte fra
Natur-Drogeriet, der markedsfører xylitol under navnet Birkesød.
I henhold til det datablad, jeg har modtaget fra firmaet om Birkesød,
bliver produktet fremstillet af cellulose fra birketræer og andre hårde
træer (altså at det oprindelige råmateriale der bruges til at
udvinde/fremstille xylitol blandt andet kommer fra birketræer).
Så langt så godt.
Men at råmaterialet -- før det gennemgår en rækker processer og bliver
til xylitol -- er hårde træer, gør ikke Birkesød til et mere naturligt
produkt end almindeligt hvidt sukker (der jo fx er fremstillet af sukkerrør
eller sukkerroer).
Det kan vel sammenlignes med, at kalde almindeligt hvidt sukker for
”RodfrugtSød” e.l., i et forsøg på at få hvidt sukker til at fremstå som et
naturprodukt.
Firmaets reklamesnak for produktet Birkesød her.
Også på helsenyt.dk (der nok også direkte eller indirekte skrives af
Natur-drogeriet) fremstår xylitol i flere artikler nærmest som et
vidunderprodukt.
Blandt andet her.
Jeg tror dog, at Natur-Drogeriet kan se problemet, og snart får revideret
deres hjemmesider, så vi får en mere sandfærdig beskrivelse af xylitol/Birkesød.
Fra de nuværende artikler på Natur-Drogeriets hjemmesider –- og bogen
”Kernesund Familie” -- spreder historierne om Birkesøds gode egenskaber sig
som ringe i vandet, og når du læser artikler om produktet på nettet får du
hurtigt det indtryk, at Birkesød er et sundt naturprodukt med en lang række
gode egenskaber.
Men lad os lige spise brød til her.
Det er tankevækkende, at der på mange hjemmesider gøres så meget for at
fremhæve de positive eller mulige positive egenskaber ved sødestoffet, mens
de mere tvivlsomme egenskaber ikke beskrives eller kun lige nævnes i
forbifarten.
Sødestoffet xylitol har visse fordele frem for det almindelige hvide
sukker, men det er usikkert og kan diskuteres hvor meget sundere det er. Det
er dog et muligt alternativ til almindeligt sukker og andre sødestoffer --
fx ved problemer med blodsukkeret.
Det er nok heller ikke så tosset at bruge xylitol i tyggegummi i stedet
for sukker.
Læs
evt. artikel på netdoktor.dk
Selv om der er 40 % færre kalorier i Birkesød er det ikke velegnet på en
slankekur. Birkesød indeholder stadig mange kalorier og stort set ingen
næringsstoffer (99,8 % af indholdet er kulhydrat som sukkerart).
Birkesød (xylitol) er et sukkeralkohol (som det fx også er tilfældet med
sødestofferne sorbitol og mannitol), og kan derfor give bivirkninger i form
af diarré eller luft i maven – især hos nogle mennesker.
Den amerikanske dyreværnsforening advarer mod, at store mængder xylitol
kan give alvorlige problemer for hunde, så det er nok ikke klogt at give din
hund (eller andre husdyr?) mad med xylitol. Læs evt.
artikel i Berlingske, hvor det er nævnt som et muligt problem.
Xylitol har i mange år har været brugt som sukkererstatning i forskellige
produkter som sukkerfrit tyggegummi, tyggevitaminer, tandpasta, industrielt
fremstillet bagværk mv. Men det er først på det seneste, at det er blevet
markedsført som et helseprodukt eller naturprodukt med mange gode
egenskaber.
Selv om råvaren, som xylitol fremstilles ud fra, kan være naturlig (fx
birketræer), er fremstillingsprocessen hverken naturlig eller skånsom.
Rent kemisk er Xylitol nært beslægtet med sukker, og Xylitol er efter min
mening ikke mere naturligt end almindeligt hvidt sukker.
Det er ikke sundt at indtage hverken sukker, xylitol eller andre
sødestoffer.
Brug så lidt sukker eller andre sødestoffer som muligt.
Brug Birkesød som en sukkererstatning og med måde, hvis du mener, det er
relevant for dig, men tro ikke på, at det gavner helbredet.
Det er ikke et helseprodukt. Det er ikke et næringsrigtigt produkt. Det
er højst en lidt sundere erstatning for almindeligt sukker.
Dermed ikke sagt, at Birkesød er et dårligt produkt. Jeg er sikker på, at
Natur-Drogeriet har et rent og fint produkt her -- et udmærket sødestof, der
har mange anvendelsesmuligheder som erstatning for det almindelige hvide
sukker.
Men vi vil have tilstrækkelige og seriøse oplysninger om produkter, tak! |