Antioxidanter
Livet igennem udkæmpes en kamp imellem frie radikaler og de
beskyttende antioxidanter. Dannelse af frie radikaler er en uundgåelig
konsekvens af iltning (oxidation). Antioxidanter fjerner eller
neutraliserer disse frie radikaler. Ilt er afgørende for vores
overlevelse, og blot få minutters iltmangel er dødelig, fordi ilt kræves
i cellernes energistofskifte. Men ilt kan også være skadelig. Det
skyldes, at ilt er et meget reaktivt stof. Det kan danne kemiske stoffer
af typen frie radikaler.
Antioxidanter er stoffer, som kan neutralisere frie radikaler og
hermed modvirke skader på celler og væv. Og måske også forebygge
sygdomme. Antioxidanter er en række stoffer, som vi må sørge for at få
ind sammen med kosten eller som kosttilskud. En antioxidant fungerer
på én af to måder
- Forhindrer dannelsen af frie radikaler
- Hæmmer de frie radikaler, hvis de allerede er dannet
Antioxidanter forekommer naturligt i sunde fødevarer, men bliver
i stor udstrækning fjernet, når fødevarerne raffineres eller
tilberedes.
De sundeste fødevarer er samtidig de bedste kilder til
antioxidanter, nemlig friske frugter og grøntsager, bælgfrugter, frø
og nødder. Også fuldkornsprodukter og fisk indeholder antioxidanter.
Spørgsmålet er så, om du får nok antioxidanter.
Svaret er sandsynligvis nej. De fleste mennesker spiser en kost,
der er fattig på antioxidanter. Samtidig øger fx usund mad og
miljøgifte behovet for antioxidanter.
Hvor mange antioxidanter din krop har behov for er bestemt af den
mængde skadelige indflydelse den udsættes for.
Du kan ikke udrydde de frie radikaler. De er en naturlig del af
livet, men du kan sikre dig imod, at de får overtaget.
Det bedste forsvar imod de frie radikaler, og en god måde at
sikre sundheden på, er:
- Undgå så vidt muligt de ting, som øger dannelsen af frie
radikaler. Det er fx alkohol, tobak, miljøforurening, medicin,
stimulanser og opvarmet fedt. Også solens lys, radioaktiv
stråling, varmepåvirkning, hård motion og betændelsesreaktioner
danner frie radikaler
- Spis rigelige mængder af friske frugter og grøntsager.
Inkluder også bælgfrugter, nødder og fuldkornsprodukter i
kosten. Læs mere
om sund kost her
- Begræns eller undgå stegning i fedt
|