Fedtenergiprocent
Der er generel enighed blandt eksperterne
om, at højst 30 % af de kalorier, du indtager, bør komme fra fedt.
Kalorier kan komme fra enten kulhydrater, proteiner eller
fedt.
1 gram kulhydrat = 4 kalorier
1 gram protein = 4 kalorier
1 gram fedt = 9 kalorier
Ikke nok med at fedt indeholder over dobbelt så mange
kalorier per gram, en fedtkalorie mætter også mindre end en protein- eller
kulhydratkalorie.
Fedtmåling i kosten
Fedtprocenten angiver, hvor meget fedt der er i den
pågældende vare per 100 g af varen.
Fedtenergiprocenten angiver, hvor stor en procentdel af
varens samlede energi (kalorier), der kommer fra fedt.
I de senere år er det blevet populært at udregne
fedtenergiprocenten i fødevarer, og holde sig under 30 % kalorier fra fedt.
Det er nu langt fra det eneste, du behøver at gøre for
at tabe dig, men lad os se på, hvordan du udregner fedtenergiprocenten
Fedtformlen
Du kan selv regne ud, hvor mange fedtkalorier en vare
indeholder.
Lad os tage et eksempel:
En vare indeholder 180 kcal og 14 gram fedt per 100 gram.
Eftersom 1 gram fedt = 9 kcal, så er 14 g fedt = 126
kcal fra fedt (14 x 9).
Det vil sige at 126 ud af de 180 kcal kommer fra fedt.
Det er 70 % (126 : 180 = 0,7 eller 70 %). 70% af kalorierne kommer altså fra fedt. De
resterende kalorier kommer fra varens indhold af proteiner eller kulhydrater.
Eller sagt på en anden måde:
14 x 9 : 180 x 100 = 70%
Nyt eksempel: Varen indeholder per 100 gram: 240
kcal. og 8 gram fedt (foruden protein, kulhydrat m.v.), så er fedtformlen:
8 x 9 : 240 x 100 = 30% fedtkalorier.
Hvis der på varen er nævnt kJ /kilojoule i stedet for
kcal, bruger du blot det samme regnestykke, men x 38 per g fedt i stedet for x 9.
Gram fedt i varen (per 100 g) x 38 : Kilojoule i varen
(per 100 g) x 100.
Eksempel:
Mild Cheasy ost fra MD Food reklamerer med en lav
fedtprocent på kun 13 %. De skriver, at den kan nydes med god samvittighed. Det kan den
sikkert også, men de 13 % fedtindhold bliver til 51 %, når du i stedet udregner
fedtenergiprocenten:
Energi: 970 KJ
Protein: 29 g
Kulhydrat 1 g
Fedt 13 g
Altså: 13 x 38 : 970 x 100 = 51%
Du kan let blive narret af deklarationer som
"light", "fedtfattigt" eller "kun 3% fedt" osv.
Regn selv fedtenergiprocenten ud. Og du vil snart opdage,
at "kun 5% fedt" let bliver til 30-40 i fedtenergiprocent.
Hvis du øver dig i at regne fedtenergiprocenten ud, når
du køber ind, vil du snart være i stand til hurtigt at se hvilke fødevarer, der har en
høj eller lav fedtenergiprocent, uden at du behøver at regne det præcist ud hver
gang.
Den ideelle fedtenergiprocent
Kroppen har brug for en vis mængde fedt især for
nogle bestemte livsvigtige fedtstoffer (såkaldte essentielle fedtsyrer - så der er en
grænse for, hvor langt du kan gå ned i dit fedtindtag, uden at få problemer.
Indtager du for få af de gavnlige fedtstoffer, kan
kroppen begynde at hige efter fedtrige fødevarer, og du risikerer at få store problemer
med at holde dig fra de fedtrige fødevarer.
På en almindelig men nogenlunde sund kost risikerer du
at opleve en stærk trang til fedtholdig mad, hvis du kommer ned under 15-20 i
fedtenergiprocent.
Det er en af grundene til, at mange på strenge
slankekure pludselig "går bersærk" og uhæmmet fylder sig med fedtholdige
fødevarer - for derefter at ærgre sig over "manglende selvkontrol" og igen
gå på en streng diæt.
Spiser du meget sundt, kan du komme helt ned omkring 10 %
uden det giver problemer.
Frem for at udregne fedtenergiprocenten kan du tælle
hvor mange gram fedt, du ca. indtager dagligt. Og det er lettere at tælle gram fedt, end at udregne
fedtenergiprocenter.
Indtager du et sted mellem 30 og 50 gram fedt, vil
fedtenergiprocenten ligge mellem 15 og 25, afhængig af hvor mange kalorier, du indtager.
Som regel er begge dele dog unødvendigt, når du
følger programmet i bogen "Sikker Slank i 7 trin".
Læs mere her.
|