Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Fedtenergiprocent

Der er generel enighed blandt eksperterne om, at højst 30 % af de kalorier, du indtager, bør komme fra fedt.

Kalorier kan komme fra enten kulhydrater, proteiner eller fedt.

1 gram kulhydrat = 4 kalorier

1 gram protein = 4 kalorier

1 gram fedt = 9 kalorier

Ikke nok med at fedt indeholder over dobbelt så mange kalorier per gram, en fedtkalorie mætter også mindre end en protein- eller kulhydratkalorie.

Fedtmåling i kosten

Fedtprocenten angiver, hvor meget fedt der er i den pågældende vare per 100 g af varen.

Fedtenergiprocenten angiver, hvor stor en procentdel af varens samlede energi (kalorier), der kommer fra fedt.

I de senere år er det blevet populært at udregne fedtenergiprocenten i fødevarer, og holde sig under 30 % kalorier fra fedt.

Det er nu langt fra det eneste, du behøver at gøre for at tabe dig, men lad os se på, hvordan du udregner fedtenergiprocenten…

Fedtformlen

Du kan selv regne ud, hvor mange fedtkalorier en vare indeholder.

Lad os tage et eksempel:

En vare indeholder 180 kcal og 14 gram fedt per 100 gram.

Eftersom 1 gram fedt = 9 kcal, så er 14 g fedt = 126 kcal fra fedt (14 x 9).

Det vil sige at 126 ud af de 180 kcal kommer fra fedt. Det er 70 % (126 : 180 = 0,7 eller 70 %). 70% af kalorierne kommer altså fra fedt. De resterende kalorier kommer fra varens indhold af proteiner eller kulhydrater.

Eller sagt på en anden måde:

14 x 9 : 180 x 100 = 70%

Nyt eksempel: Varen indeholder per 100 gram: 240 kcal. og 8 gram fedt (foruden protein, kulhydrat m.v.), så er fedtformlen: 

8 x 9 : 240 x 100 = 30% fedtkalorier.

Hvis der på varen er nævnt kJ /kilojoule i stedet for kcal, bruger du blot det samme regnestykke, men x 38 per g fedt i stedet for x 9.

Gram fedt i varen (per 100 g) x 38 : Kilojoule i varen (per 100 g) x 100.

Eksempel:

Mild Cheasy ost fra MD Food reklamerer med en lav fedtprocent på kun 13 %. De skriver, at den kan nydes med god samvittighed. Det kan den sikkert også, men de 13 % fedtindhold bliver til 51 %, når du i stedet udregner fedtenergiprocenten:

Energi: 970 KJ
Protein: 29 g
Kulhydrat 1 g
Fedt 13 g

Altså: 13 x 38 : 970 x 100 = 51%

Du kan let blive narret af deklarationer som "light", "fedtfattigt" eller "kun 3% fedt" osv.

Regn selv fedtenergiprocenten ud. Og du vil snart opdage, at "kun 5% fedt" let bliver til 30-40 i fedtenergiprocent.

Hvis du øver dig i at regne fedtenergiprocenten ud, når du køber ind, vil du snart være i stand til hurtigt at se hvilke fødevarer, der har en høj eller lav fedtenergiprocent, uden at du behøver at regne det præcist ud hver gang.

Den ideelle fedtenergiprocent

Kroppen har brug for en vis mængde fedt – især for nogle bestemte livsvigtige fedtstoffer (såkaldte essentielle fedtsyrer - så der er en grænse for, hvor langt du kan gå ned i dit fedtindtag, uden at få problemer.

Indtager du for få af de gavnlige fedtstoffer, kan kroppen begynde at hige efter fedtrige fødevarer, og du risikerer at få store problemer med at holde dig fra de fedtrige fødevarer.

På en almindelig men nogenlunde sund kost risikerer du at opleve en stærk trang til fedtholdig mad, hvis du kommer ned under 15-20 i fedtenergiprocent.

Det er en af grundene til, at mange på strenge slankekure pludselig "går bersærk" og uhæmmet fylder sig med fedtholdige fødevarer - for derefter at ærgre sig over "manglende selvkontrol" og igen gå på en streng diæt.

Spiser du meget sundt, kan du komme helt ned omkring 10 % uden det giver problemer.

Frem for at udregne fedtenergiprocenten kan du tælle hvor mange gram fedt, du ca. indtager dagligt. Og det er lettere at tælle gram fedt, end at udregne fedtenergiprocenter.

Indtager du et sted mellem 30 og 50 gram fedt, vil fedtenergiprocenten ligge mellem 15 og 25, afhængig af hvor mange kalorier, du indtager.

Som regel er begge dele dog unødvendigt, når du følger programmet i bogen "Sikker Slank i 7 trin". Læs mere her.

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.