Høj indtagelse af raffinerede kulhydrater både i
mad og drikkevarer kan ikke alene gøre dig træt, uoplagt og irritabel, men også
medvirke til overvægt.
Har du let ved at blive træt og irritabel, samtidig med
at du har stærk trang til noget sødt, er dit blodsukker muligvis ikke særlig stabilt.
Når blodsukkeret daler, oplever du det som sult eller
som trang til noget sødt.
Den mængde sukker, du har i blodet, skal helst være
nogenlunde stabil. Det sørger forskellige mekanismer i kroppen for. Er blodsukkeret
højere end normalt (f.eks. efter et måltid) producerer bugspytkirtlen ekstra insulin som
nedsætter blodsukkeret ved at åbne nogle kanaler i cellerne, så sukkeret kan strømme
ind i dem. Er blodsukkeret kommet for langt ned øges din appetit måske især din
trang til søde sager eller fedtrige fødevarer og du spiser, hvorefter
blodsukkeret kommer op igen.
Når du spiser fornuftige måltider fordelt over dagen
(spiser når du er sulten og stopper når du er mæt), svinger blodsukkeret ikke så
meget. Spiser du derimod få store måltider, kan mængden af sukker i blodet stige så
meget, at kroppen reagerer kraftigt for at få blodsukkeret ned på et normalt niveau.
Imellem måltiderne bruger kroppen af sit lager af sukker
for at producere energi i cellerne - der tilføres sukker til blodet i de perioder, hvor
blodsukkeret er på vej ned.
Denne balance af sukker i blodet styres af flere
hormoner. De vigtigste er insulin, som sænker blodsukkeret, og glukagon, der
får blodsukkeret til at stige.
Tilbage til
start
Når du spiser kulhydrater øges insulinproduktionen. Det
er helt naturligt og nødvendigt, for at kroppen kan udnytte sukkeret som brændstof. Men
der er stor forskel på kulhydrater. Spiser du hurtigt nedbrydelige kulhydrater (f.eks.
raffinerede kulhydrater som sukker og hvidt mel), øges insulinproduktionen kraftigt, så
den ekstra mængde insulin i blodet hurtigt kan få blodsukkeret ned på et normalt niveau
igen.
Den meget store mængde insulin får let blodsukkeret til
at gå for langt ned, især hos nogle mennesker. Og det lave blodsukker stimulerer din
sultfornemmelse og øger din trang til sukker og fedt.
Et andet problem ved høj insulinkoncentration i blodet
er, at det stopper din fedtforbrænding, og kroppen vil i stedet oplagre fedt.
Tilbage til
start
Kroppen fortæller dig, hvad den har brug for. Er du
søvnig, har den brug for søvn, er den tørstig er det vand, den mangler, og er
blodsukkeret lavt, får du trang til noget sødt.
Din smag for søde sager er naturlig og medfødt. Vore
forfædre levede af frugter, bær, grøntsager og andre uraffinerede fødevarer. Det gav
kroppen de næringsstoffer, den havde brug for, og pga. fødevarernes høje indhold af
fibre, vitaminer mv. gav selv søde bær og frugter ikke problemer med blodsukkeret.
I vore dage har vi raffineret ("forfinet")
kulhydraterne, så der ofte kun er sukkeret tilbage (eller et andet fødemiddel som alt
for hurtigt omdannes til sukker under fordøjelsen - f.eks. hvidt mel).
Vitaminer, mineraler, fytokemikalier og fibre er fjernet.
Og især de manglende fibre øger risikoen for et ustabilt blodsukker.
Når du indtager rent sukker, fødevarer med højt
indhold af sukker, eller fødevarer som hurtigt omdannes til sukker under fordøjelsen,
stiger blodsukkeret ekstremt hurtigt for derefter at falde til et lavt niveau. Hos nogle
mennesker falder blodsukkeret til et så lavt niveau, at det resulterer i meget
ubehagelige symptomer.
Samtidig opleves ofte en stærk trang til søde sager
eller alkohol. Også sult kort tid efter et måltid eller utilpashed i forbindelse med
sult er almindelig ved problemer med blodsukkeret.
Tilbage til
start
Symptomer på lavt blodsukker optræder ofte 3-4 timer
efter et måltid. De omfatter:
- Svaghedsfornemmelse
- Hjertebanken
- Sitren eller rysten
- Uro eller en slags uforklarlig "indre uro"
- Sveden
- Bleghed
- Sult
- Koncentrationsbesvær
- Irritation
- Træthed
I alvorligere tilfælde endog synsforstyrrelser, kramper
og koma.
Andre symptomer, som nogle læger og især alternative
behandlere mener kan være forårsaget af lavt blodsukker, er f.eks.:
- Svimmelhed.
- Hovedpine.
- Fordøjelsesproblemer.
- Allergier.
- Svampeinfektioner.
Nogle af de symptomer, der evt. opstår ved lavt
blodsukker, kan let forveksles med "mentale forstyrrelser" og fejlbehandling er
ikke ualmindelig. Symptomer som helt eller delvist kan opstå pga. lavt blodsukker
omfatter angst, panik, depression, irritation, tvangsforestillinger, tudeture, glemsomhed, forvirring, søvnløshed, mareridt eller aggression.
Der findes mange grader af lavt blodsukker. Nogle
mennesker oplever midlertidige forstyrrelser i blodsukkeret, når de spiser sukker eller
søde sager, andre føler de har problemer med blodsukkeret næsten uanset, hvad de
spiser.
Tilbage til
start
Har du mistanke om, at du lider af lavt blodsukker så
vær først opmærksom på, om dine symptomer optræder 3-4 timer efter, du har spist, og
om de forsvinder efter indtagelse af sukker. Er det tilfældet, kan du foretage de
ændringer i kosten, som er foreslået nedenfor. Men er symptomerne alvorlige, hvis du
føler dig syg eller hvis kostændringer ikke hjælper eller kun hjælper lidt, skal du
søge læge.
Din læge bør bl.a. måle dit blodsukker. Det er
vigtigt, at dit blodsukker måles på et tidspunkt, hvor du oplever symptomerne (din læge
kan måske låne dig et apparat, så du selv kan måle dit blodsukker, når du oplever de
symptomer, som evt. skyldes lavt blodsukker).
Viser målingen at blodets indhold af sukker (glukose) er
under en fastsat koncentration (2,5 mmol/l), har du lavt blodsukker (hypoglykæmi).
Der findes andre og mere komplicerede metoder, men blot
det at måle blodsukkeret, når du oplever de ubehagelige symptomer, er den mest enkle
og sandsynligvis den bedste metode.
Tilbage til
start
- Spis små måltider, hver gang du er sulten (og pas på,
at du ikke undertrykker din sult med f.eks. kaffe, sodavand o.l.).
- Undgå raffinerede kulhydrater som sukker, hvide ris og
hvidt mel. Brug friske frugter som erstatning for søde sager.
- Spis sunde og næringsrige fødevarer. Friske frugter,
grøntsager (især bladgrønt), bønner, linser, ærter, fuldkornsprodukter samt moderate
mængder nødder, frø, avocado og fisk (tilfører bl.a. din krop de vigtige fedtsyrer).
Magert kød, fjerkræ og mejeriprodukter kan ligeledes indgå i kosten i moderate
mængder.
- Drik ca. to liter vand dagligt. Undgå alkohol, sodavand
og juice. Begræns indtagelsen af kaffe eller undgå den helt.
(Ovennævnte er nogle enkle og generelle retningslinier,
som med fordel kan suppleres med individuelle råd og eventuelt kosttilskud).
Tilbage til
start
Lavt blodsukker skyldes som regel mange års belastende
kostvaner. Men i sjældne tilfælde kan årsagen også være en egentlig sygdom.
Lider du af symptomer på lavt blodsukker, som ikke
bliver bedre efter kostændringer, bør du få en grundig undersøgelse hos din læge.
Forskellige sygdomme kan også forårsage hypoglykæmi
(f.eks. ved nedsat binyrebark- eller hypofysefunktion, eller ved stærkt nedsat
leverfunktion).
Mange af symptomerne på lavt blodsukker kan også have
andre årsager. Ikke mindst stress og langvarig mangel på god søvn kan give symptomer,
der til forveksling ligner nogle af symptomerne på lavt blodsukker. Men det må blive
emnet for en senere artikel.
|