Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 18, 2012


  1. Hold hjernen i form med bær
  2. Højt saltindtag forbundet med øget risiko for slagtilfælde
  3. Mail: Fiskeolie
  4. Mail: Ændrer olivenolie karakter og bliver skadelig ved opvarmning?
  5. Mail: Hvad er din holdning til olier?
 

Modenhed er nået, når en person udsætter øjeblikkelig nydelse for langsigtede værdier.

— Joshua L. Liebman


Hold hjernen i form med bær

En ny undersøgelse viser, at et højt indtag af flavonoidrige bær, såsom jordbær og blåbær, over tid kan forsinke den svækkelse af hukommelse, der sker med alderen.

Forskerholdet anvendte data fra Nurses 'Health Study, der inkl. 121.700 kvinder.

Det viste sig, at øget indtagelse af blåbær og jordbær er forbundet med mindre svækkelse af hukommelsen hos ældre kvinder.

Kvinder, der havde højere indtag af bær, udsatte tilbagegang i hukommelse med op til 2½ år.

Kilde: Elizabeth E. Devore, Francine Grodstein m.fl.
Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Annals of Neurology. Online: 25 APR 2012 | DOI: 10.1002/ana.23594


Højt saltindtag forbundet med øget risiko for slagtilfælde

Ældre voksne, der spiser en saltrig kost, kan have øget risiko for at få et slagtilfælde. Det viser en ny undersøgelse.

Forskerne fandt, at blandt 2.657 ældre havde dem, der indtog et godt stykke over den anbefalede mængde salt, næsten tre gange så stor risiko for at få et slagtilfælde i løbet af 10 år som dem, der holdt sig indenfor den mængder salt anbefalet af American Heart Association (AHA).

Det er velkendt, at når saltindtaget øges er det sandsynligt, at blodtrykket også stiger.

I løbet af de 10 år, deltagerne blev fulgt, havde 235 af deltagerne oplevet et slagtilfælde. De deltagere, der havde indtaget mindst 10 gram salt dagligt fra starten af undersøgelsen, havde næsten tre gange større risiko for at få et slagtilfælde, sammenlignet med dem, der havde holdt deres daglige indtagelse af salt under 3,75 gram salt.

Kilde: Hannah Gardener m.fl.
Dietary Sodium and Risk of Stroke in the Northern Manhattan Study
Stroke. 2012; 43: 1200-1205
Published online before print April 12, 2012,
doi: 10.1161/STROKEAHA.111.641043

Kommentar:

I Danmark indtager mænd i gennemsnit 9-11 g salt dagligt og kvinder ca. 7-8 g. Altså de mængder, som ovennævnte undersøgelse viser i væsentlig grad øger risikoen for slagtilfælde.

De største kilder til salt i danskernes kost er brød og kødpålæg, men fx ost, færdigretter og
morgenmadsprodukter bidrager også med en del. (kilde altomkost.dk).

På mange etiketter står der natrium i stedet for salt. Almindeligt salt består af natrium og klorid.
1 gram natrium svarer til 2,5 gram salt. For omregning fra mængden af natrium til mængden af salt ganger du med 2,5.


Mail: Fiskeolie

Nu er jeg selv vegetar og anvender ikke fiskeprodukter men det bør nævnes, at det studie du citerede fornyeligt om at fiskeolie ikke har nogen effekt for folk med hjerteproblemer er "questionable" - disse meta analyser ligesom vi så ved studierne vedr multivitaminer er ofte anvendt af forskere til specifikke formål - "statistisk massage" so to speak - så læsere bør have begge synspunkter.

Tak ellers for en dejlig flow af god information - keep up the good work.

Se her vedr. fiskeolie studiet 

Mvh Martin

Kommentar:

Jeg er ikke sikker på, hvem der har ret her — heller ikke, når det drejer sig om de metaanalyser, der er foretaget vedr. vitaminer. Det er ikke let helt at gennemskue.

Forskere, der foretager den slags metaanalyser, udvælger jo altid efter bestemte kriterier, og såfremt studierne bliver tjekket og offentliggjort i et anerkendt videnskabeligt tidsskrift, må vi som udgangspunkt antage, at kvaliteten af undersøgelsen er i orden, men det er velkendt, at forskere, der ønsker et bestemt resultat, ofte kan påvirke udfaldet af et studie.


Mail: Ændrer olivenolie karakter og bliver skadelig ved opvarmning?

Kan du hjælpe med at be- eller afkræfte påstanden om at olivenolie skulle ændre karakter i skadelig retning ved opvarmning?

Jeg har også læst et sted at jordnøddeolie skulle være bedst til stegning pga. evnen til at tåle høje temperaturer. Har du evt. nogle kommentarer?

Nedenstående fra Udo Erasmus forvirrer mig lidt: Ekstra jomfru olivenolie er det eneste der ikke er ødelagt af forarbejdning, men skal alligevel helst ikke bruges til stegning, nævner artiklen.

"In supermarkets, all oils except extra virgin olive oil have been processed by the same destructive methods. Extra virgin olive oil, while not damaged by processing, is a poor source of essential fats, and provides less that 1% omega-3 and only 10% omega-6. When extra virgin olive oil is fried, it is extensively damaged. It should not be used for frying, but should be added to foods after they come off the heat. The oils that are processed with a corrosive base, window washing acid, bleaching clays, and then heated to frying temperatures before they go in the bottles include corn, safflower, soybean, canola, and the other oils found on the shelf in supermarkets, convenience stores, and even health food stores in transparent glass or plastic bottles. If oil does not say 'unrefined' on its label, it has been processed by the methods described above."

Venlig hilsen
Kim Lennert Simonsen

Hej Kim

Der starter en nedbrydningsproces i al olie, når den opvarmes. Jo flere umættede fedtsyrer, jo højere varme og jo længere opvarmning desto hurtigere går det.

Artiklen her fra altomkost.dk er ret fornuftig.

Al olie er et raffineret produkt.

Brug så lidt olie som mulig. Få de essentielle fedtsyrer fra rigtig mad.

Med venlig hilsen
John Buhl


Mail: Hvad er din holdning til olier?

Mange forskere der er pro vegetarisme/veganisme er også imod olier (olivenolie, hørfrøolie, rapsolie, solsikkeolie m.m.), og mener vi i stedet bør få olierne fra deres oprindelige kilder. Med alt den research du har lavet hvad er så din holdning
til olier?

Mvh Signe

Hej Signe

Jeg er enig med dem.

Vi bøg indtage så få raffinerede fødevarer som muligt (herunder sukker, hvedemel og olie).

Med venlig hilsen
John Buhl


Så længe en person står i vejen for sig selv, vil alt se ud til at stå i vejen.

— Ralph Waldo Emerson


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.