Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 24, 2007


  1. Mail: Protein og proteinpulver

  2. Kulhydratfattig, proteinrig kost øger dødelighed

  3. Omega-3 fedtsyrer har lille men positiv indflydelse på blodtrykket

  4. Hørfrø hjælper måske mod prostatakræft

  5. Høj indtagelse af mejeriprodukter og/eller calcium kan øge risiko for prostatakræft.

  6. Mail: Amalgamfyldninger

  7. Lidt af hvert

  8. Lidt om zoneterapi til hjemmebrug


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Hvis du kan holde dit hoved klart, når alle andre taber deres, er det muligt, at du ikke har forstået noget af det hele. "

- Jean Kerr


1) Mail: Protein og proteinpulver

Kære John,

Jeg vil til dels give dig ret i, at det er bedst at få proteiner igennem kosten, men en god shake er ikke af vejen ... BARE den ikke er produceret på kunstige sødemidler etc. som du selv skriver og så skal den selvfølgelig blandes med vand og ikke mælk!

MEN, der er bare dette lille men. Du anbefaler den skal være baseret på soya. Soya er tvivlsomt anbefalelsesværdigt til mænd! - hellere Valle!!

Jeg har vedhæftet min egen produktinfo på protein-shake, med skriv om hvorfor det ikke er så hensigtsmæssigt at give mænd soya.

Kh/Dorthe

Hej Dorthe

Jeg ved ikke, hvad du mener med "til dels", men det er da rart, at du ikke er helt uenig :-)

Der er ingen grund til nogensinde at tage tilskud af protein, blot kosten er nogenlunde fornuftig sammensat. Der er ingen videnskabelige undersøgelser der viser, at proteintilskud er gavnlige (undtagelser er naturligvis sjældne tilfælde med visse patienter på hospitaler eller patienter som af forskellige grunde ikke kan spise nok rigtig mad).

Der er tværtimod meget der tyder på at ekstra protein er skadeligt (i hvert fald hvad angår animalske kilder til protein).

Der er alt for meget usikkerhed omkring soja (og de østrogenlignende stoffer i soja) og mænd, til at nogen rigtig ved det. Under alle omstændigheder er jeg ret overbevist om, at valleprotein er en mere usund proteinkilde end soja (også til mænd).

Her er en god artikel om protein af en læge der bruger radikale kostændringer overfor sine patienter med fantastiske resultater.

Hvis du er seriøst interesseret i at studere og forstå mere om protein, kan jeg varmt anbefale at du læser bogen The China Study.

Bogen indeholder bl.a. en grundig gennemgang af emnet om protein og animalske fødevarer (skrevet af den forsker, der nok har brugt mest tid på at studere protein i relation til vores sundhed, og som ikke har økonomiske interesser i at fremme salget af bestemte produkter eller bestemte fødevarer).

Vi får allerede nok (og i mange tilfælde for meget) protein. At indtage endnu mere som shake er og bliver en dårlig ide.

Også lidt om emnet her.

Med venlig hilsen
John Buhl


2) Kulhydratfattig, proteinrig kost øger dødelighed

En omfattende undersøgelse fra the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) viser at proteinrige, kulhydratfattige diæter øger dødelighed.

Forskerne gennemgik kosten blandt 22.944 græske voksne i perioden fra 1993 til 2004.

Resultatet var, at de der indtog en kost rig på protein og fattig på kulhydrat havde 22 % øget dødelighed, sammenlignet med de der indtog en kost der indeholdt meget kulhydrat og forholdsvis lidt protein.

Forskernes konklusion: Langvarig indtagelse af en kost med lavt indhold af kulhydrat og højt indhold af protein er forbundet med øget dødelighed.

Kilde: European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 575–581. doi:10.1038/sj.ejcn.1602557;
Low-carbohydrate–high-protein diet and long-term survival in a general population cohort.


3) Omega-3 fedtsyrer har lille men positiv indflydelse på blodtrykket

En undersøgelse har vist, at omega-3 ikke behøver at komme fra fiskeoliekapsler eller fisk for at have gavnlig indflydelse på blodtrykket. Også vegetabilske kilder til omega-3 havde denne virkning.

Vegetabilske kilder til omega-3 er fx rapsolie, sojabønneolie, hørfrø og valnødder.

Blandt 4.800 voksne mellem 40 og 59 år, der deltog i undersøgelsen, viste det sig, at de der fik relativt mere omega-3 fra deres kost, havde tendens til et lidt lavere blodtryk.

Forskerne anbefaler, at folk spiser deres omega-3 som del af en kost, der hjælper med at kontrollere blodtrykket. Det inkluderer at begrænse indtagelsen af salt, alkohol og mættet fedt, samtidig med at man får nok vegetabilsk protein og næringsstoffer som kalium og calcium.

Kilde: Ueshima H, Stamler J, Elliott P, et al. Food omega-3 fatty acid intake of individuals (total, linolenic acid, long-chain) and their blood pressure INTERMAP study. Hypertension 2007: DOI: 10.1161/hypertensionaha.107.090720. 
http://hyper.ahajournals.org
http://www.theheart.org/article/794725.do 

Mere om omega-3 her

Her er en grund til bl.a. at vælge hørfrø som kilde til omega-3, frem for fisk/fiskeolie ...


4) Hørfrø hjælper måske mod prostatakræft

Ifølge et studie gennemført af forskere fra Duke University Medical Center er hørfrø i stand til at mindske væksten af prostatasvulster.

Hørfrø er rig på omega-3 og en bestemt slags fibre kaldet lignan.

161 mænd var skrevet op til operation for prostatakræft.

Halvdelen af mændene indtog 30 gram hørfrø i ca. 30 dage.

Efter operationen undersøgte forskerne kræftcellerne for at se, hvor hurtigt de havde delt sig.

Kræftcellerne fra de mænd, der havde fået hørfrø voksede ca. 30 – 40 % langsommere, end hos mændene i kontrolgruppen.

Duke's School of Nursing. DukeHealth.org 03-06-2007/11-06-2007.


5) Høj indtagelse af mejeriprodukter og/eller calcium kan øge risiko for prostatakræft.

Forskerne undersøgte en evt. sammenhæng mellem indtagelse af calcium og mejeriprodukter i forbindelse med risikoen for prostatakræft.

Forskerne vurderede 29.133 mænds kostvaner i en periode på 17 år.

Mænd der fik 2000 mg calcium eller mere dagligt havde 63 % øget risiko for at få prostatakræft, sammenlignet med de mænd der indtog mindre end 1000 mg dagligt.

Resultatet af undersøgelsen peger på, at indtagelse af calcium eller en anden ingrediens i mejeriprodukter er forbundet med øget risiko for prostatakræft.

(Kilde: International Journal of Cancer, juni 2007. Volume 120, Issue 11, Pages 2466 - 2473)


6) Mail: Amalgamfyldninger

Hej John.

For 6 år siden fik jeg udskiftet mine 9 amalgamfyldninger til plast (Diamond Crown) hos Lichtenberg i Hillerød. Jeg havde på det tidspunkt lidt af stærk høfeber overfor græs & svampesporer i hen ved 20 år.

Jeg måtte hver sommer tage 1 antihistamin hver 12. time fra juni til sep.

Her 6 år efter kan jeg nøjes med at tage 4-5 stk. antihistamin over hele sommeren - altså kun de dage hvor pollentallet er ekstra højt.

Den eneste bivirkning jeg p.t. kan finde er, at der er større risiko for cariesangreb med plast i fyldningerne, så man skal være meget opmærksom på at bruge tandtråd.

Dette fortæller vel også noget om hvor giftigt kviksølv er, at carries ikke kan leve tæt på amalgamfyldninger.

Mvh Niels


7) Lidt af hvert

Problemer med kontrol af naturmedicin

Ingen myndigheder tager ud og kontrollerer, at ulovlige naturmedicinprodukter bliver pillet ned fra hylderne.
DRs nyhedskanal

Politisk pres for at trække omstridt p-pille tilbage

Meget tyder på, at den mest solgte p-pille i Danmark kan bringe kvinder i livsfare. Læger og andre eksperter bekræfter mistanken i tv-program.

I nyhedsmagasinet Dags Dato på TV2 fremgår det bl.a., at lægerne mistænker p-piller af mærket Yasmin for at være skyld i to dødsfald.

(politiken 04-06- 2007)

Videnskabelig europæisk undersøgelse med 60.000 deltagere konkluderer dog, at risikoen for alvorlige bivirkninger, som blodpropper, ikke er større, når man bruger Yasmin, end hvis man bruger ældre typer p-piller.

(politiken 06-06-07)

Hver fjerde unge mand sygeligt søvnig

En norsk undersøgelse viser, at unge mænd har større problemer med at holde sig vågne i dagtimerne end ældre mænd. Årsagen er efter forfatternes vurdering for lidt nattesøvn, men problemer med søvnapnø eller depression kan også være medvirkende årsager.

http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/2007/06/05/hverfjerdeungemandsygeligt/index.xml
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?citationid=3234

Medicinalgigant forsvarer forsøg på afrikanske børn

Nigeria sagsøger medicinalfirmaet Pfizer for 38,5 milliarder kroner på grund af meningitisforsøg på afrikanske børn.

Flere af børnene døde eller fik varige mén af medikamentet Trovan, da forsøgene blev udført i 1996.

(politiken 05-06-2007)

Gammel makeup er bakteriebombe

Bruger du makeup efter udløbsdatoen kan den være fyldt med bakterier og give infektioner.

(Politiken 05-06-2007)

Kosmetik ikke del af ny kemikalielov

Den daglige dosis af de sædvanlige make-up produkter kan indeholde mange skadelige stoffer og kemikalier.

(Politiken 4-06-2007)

Danskernes hang til nervemedicin skal bremses

Kurven over danskernes forbrug af stærkt vanedannende nerve- og sovepiller har for længe bevæget sig nedad alt for langsomt.

Derfor har Sundhedsstyrelsen nu udarbejdet en ny vejledning til landets læger om, hvordan man korrekt ordinerer sove- og nervemedicin, smertestillende lægemidler - og hvordan man behandler personer med stofmisbrug.

(Politiken 08-06-2007)


8) Lidt om zoneterapi til hjemmebrug

Du kan lære zoneterapi

Da jeg lærte zoneterapi for mere end 30 år siden var der kun få, der kendte til metoden. Som årene er gået, er zoneterapi blevet den mest populære alternative metode herhjemme, og det er ikke uden grund.

Tusindvis af danskere har oplevet, at massage på bestemte punkter på fødderne, har givet dem lindring eller helbredelse.

Når vi undgår at gøre tingene mere komplicerede, end de behøver at være, er zoneterapi en metode, som de fleste forholdsvis let kan lære.

Skønt anvendelsen af zoneterapi til behandling af alvorlige sygdomme bør overlades til erfarne zoneterapeuter, kan du sagtens lære de grundlæggende principper og anvende metoden til at lindre på mange hverdagslidelser og skavanker.

Zoneterapi er en uskadelig og effektiv metode, når den anvendes rigtigt.

Med lidt øvelse kan du hurtigt lære nok til, at du kan komme godt i gang med at give zoneterapi til familie og venner.

Hvad er zoneterapi

Grundprincippet i zoneterapi er, at bestemte punkter på fødderne (og andre steder på kroppen) står i direkte forbindelse med bestemte område i kroppen.

Zoneterapi minder om akupunktur, men i stedet for nåle anvendes tryk eller massage med fingrene på bestemte punkter – især under fødderne. Disse punkter kaldes reflekspunkter, eftersom de afspejler og påvirker dele af kroppen, der kan ligge langt væk fra punkterne.

Ved at massere eller trykke på disse reflekspunkter, kan vi lindre eller afhjælpe problemer andre steder i kroppen. Det er især, når vi masserer de ømme reflekspunkter, at vi opnår den ønskede virkning med zoneterapi.

Ømme zoner

Det vigtigste ved zoneterapi er ikke at kende zonernes placering eller vide en masse om, hvordan kroppen fungerer.

Det vigtigste er, at du kan finde og massere ømme punkter under fødderne.

Hvis du kan finde og massere ømme zoner, vil du i de fleste tilfælde opnå resultater!

Tryk ikke for hårdt

Zoneterapi bør være en behagelig oplevelse, og de ømme zoner bør ikke masseres hårdere, end at det føles som en behagelig ømhed.

Omtrent de eneste fejl du kan begå, og som i sjældne tilfælde kan give patienten kortvarige ubehagelige symptomer, er at trykke for hårdt eller for længe på ømme zoner.

Læs mere om zoneterapi her, og følg anvisningerne.


”Hvilket liv ville det være, hvis vi ikke havde mod til at prøve noget?”

- Vincent Van Gogh


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.