Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 42, 2011


  1. Er æg sunde?
  2. Mail: D-vitamin
  3. Mail: Mejeriprodukter
  4. Mail: Yoga og QiGong
 

Har historien registreret tilfælde, hvor flertallet havde ret?

— Robert Heinlein


Er æg sunde?

En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet vurderer indtag af æg i forhold til risikoen for udvikling af sygdomme. De skriver, at deres litteraturgennemgang peger i retning af, at for raske personer ser risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type 2 diabetes ikke ud til at blive påvirket af at spise seks æg om ugen. Der mangler stadig dokumentation for risikoen i forhold til en lang række andre sygdomme.(1)

Bemærk det forsigtige sprogbrug i rapporten, såsom "peger i retning af" og "ser ikke ud til".

Det er klogt. Der er nemlig ingen, der helt ved, hvordan det forholder sig med æg, og undersøgelser peger i forskellige retninger.

Indtil videre er forskerne dog enige om, at for mange æg ikke er godt — og en del mennesker nok har bedst af helt at undgå æg.

Jeg mener, at DTU´s rapport er mangelfuld.

For det første burde de gøre det mere klart, at æg over en vis mængde har negativ indflydelse på helbredet — især ved visse sygdomme.

Selv om DTU bruger forsigtige vendinger i deres rapport, har det ikke afholdt nogle diætister, journalister og andre fra i de forløbne uger nærmest at gøre æg til sand helsekost på baggrund af rapporten.

Vitaminer og andet godt i æg

Æggeblommen og æggehviden indeholder tilsammen alle de næringsstoffer, en kylling skal bruge til at udvikle sig. Derfor er æg meget næringsrige.

De er rige på protein og indeholder vitaminer og mineraler som A-, D-, E- og B-vitaminer samt kalium, natrium, jern, zink, jod og selen.

Men æg indeholder også masser af kolesterol og mangler naturligvis kostfibre og plantestoffer.

Selv om æg er rige på en lang række næringsstoffer, har flere undersøgelser efterhånden sat spørgsmålstegn ved, om det er sundt at spise æg.

Forskere: Begræns indtagelsen af æg

Flere forskere advarer om, at indtagelse af æg ikke er så harmløst som nogle rapporter hævder. De mener, at den udbredte opfattelse, at kolesterol i kosten ikke betyder ret meget, er forkert.

Der er gode grunde til at begrænse indtagelsen af kolesterol i kosten til mindre end 200 mg per dag. En enkelt stor æggeblomme indeholder cirka 275 mg kolesterol.(2)

Et æg dagligt øger risiko for diabetes

I et stort og langvarigt studie af 56.998 voksne amerikanere opdagede forskerne, at dem, der spiste et æg dagligt, havde 58–77 % øget risiko for at få diabetes, sammenlignet med dem, der ikke spiste æg.

Selv om forskerne er forsigtige med at drage endelige konklusioner fra undersøgelsen, råder de til at være tilbageholdende med at spise æg(3)

Graviditetsdiabetes

Indtagelse af æg og kolesterol øger risikoen for graviditetsdiabetes.

Forskerne gennemførte to studier og fandt, at øget indtagelse af æg og kolesterol gav øget risiko for svangerskabsdiabetes.

De kvinder, der indtog flest æg (syv eller flere om ugen), havde 77 procent øget risiko for diabetes i den ene undersøgelse og 165 procent større risiko i den anden undersøgelse, sammenlignet med dem, der indtog mindst æg. Forskernes konklusion efter deres undersøgelse var, at høj indtagelse af æg og kolesterol før og under graviditeten er forbundet med øget risiko for graviditetsdiabetes.(4)

Syv eller flere æg om ugen øger risiko for at dø for tidligt

Forskerne studerede 21.327 mænd, der er del af den store ”Physicians Health Study”, og fandt, at midaldrende mænd, der spiser 7 eller flere æg om ugen, har øget risiko for at dø tidligere.

Mænd uden diabetes kunne spise op til 6 æg om ugen, før risikoen for at dø i den 20-årige periode steg. Indtagelse af 7 eller flere æg om ugen var forbundet med 23 % øget risiko for at dø i perioden.

Blandt mænd med diabetes viste det sig, at enhver indtagelse af æg var forbundet med øget risiko for at dø — uanset årsag — og meget tydede også på øget risiko for hjerteanfald og hjerneblødning.(5)

Diabetikere bør altså sandsynligvis helt undgå æg.

Indtagelse af æg nu sat i forbindelse med kræft

En helt ny undersøgelse har konstateret en forbindelse mellem at spise æg og prostatakræft.

Forskere fulgte 27.607 mænd, som var en del af Health Professionals Follow-up Study fra 1994 til 2008. Det viste sig, at hos mænd, der allerede havde prostatakræft, var indtagelsen af fjerkræ og forarbejdet rødt kød forbundet med øget risiko for død. Det viste sig ligeledes, at de deltagere, der indtog 2½ eller flere æg om ugen, havde 81% øget risiko for dødelig prostatakræft sammenlignet med mænd, der indtog mindre end ½ æg om ugen.(6)

Mine konklusioner vedr. æg

  • Æg i kosten kan have sin berettigelse hos befolkninger, der ikke på anden måde let kan få nok af de næringsstoffer, æg indeholder.
  • Du kan sagtens undvære æg. Det vil sandsynligvis være bedre for dit helbred at udelade æg fra kosten, blot din kost indeholder de næringsstoffer, du har brug for.
  • Spiser du æg, så hold dig til højst 2-3 æg om ugen i gennemsnit.
  • Brug evt. lidt æg i madlavningen, hvis du mener, det er nødvendigt i retten, men lad være med at spise æg for "din sundheds skyld" eller fordi nogen forsøger at bilde dig ind, at du taber dig ved at spise æg.
  • Hold dig helt fra æg, hvis du har diabetes, hjerte-kar-sygdom eller lider af anden alvorlig sygdom.
  • Undgå helt æg og alle andre animalske fødevarer, hvis du har forhøjet kolesteroltal.

Kilder:

(1) food.dtu.dk 30.9.2011

(2) Spence JD, Jenkins DJA, Davignon J.
Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease.
The Canadian Journal of Cardiology. November 2010, Volume 26 Issue 9: e336-e339

(3) Luc Djoussé, MD, DSC m.fl. Egg Consumption and Risk of Type 2 Diabetes in Men and Women
Diabetes Care 32:295-300, 2009 (februar)

(4) Chunfang Qiu, Michelle A. Williams m.fl.
Risk of Gestational Diabetes Mellitus in Relation to Maternal Egg and Cholesterol Intake
American Journal of Epidemiology (2011) 173 (6): 649-658. First published online: February 15, 2011
doi: 10.1093/aje/kwq425

(5) American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 4, 964-969, April 2008
Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study

(6)Kilde: Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate specific antigen-era: incidence and survival.
Cancer Prevention Research. Published ahead of print September 19, 2011;
DOI:10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354.


2) Mail: D-vitamin

Hvad mener du at man skal spise, for at få nok D-vitamin?

Vi lavede en kostguide i skolen og jeg får alt for lidt. Det meste min lærer kunne nævne med D-vitamin i er fisk og det spiser jeg ikke.

Hilsen Barbara

Hej Barbara

I maden findes der kun D-vitamin i animalske fødevarer, som du sagtens og med fordel kan klare dig uden.

Se liste af fødevarer med D-vitamin her

Den bedste kilde til D-vitamin er solen — altså at få nok sol om sommeren, uden at få for meget — og ellers tage et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret (medmindre det er muligt at tage langt sydpå med passende mellemrum om vinteren :-). Så er du på den sikre side.

Der er ganske vist delte meninger om, hvor meget D-vitamin, det er bedst at tage som tilskud, men for de fleste er den mængde der er i en almindelig vitamintablet sandsynligvis nok, hvis de får sol på kroppen om sommeren.

For udsatte grupper — fx mennesker med mørk hud eller som får for lidt sol eller overvægtige (som udnytter D-vitamin dårligere) — vil tilskud på 20 - 35 mikrogram dagligt i vinterhalvåret nok være bedst.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Mejeriprodukter

Først og fremmest tak fordi du har været en enorm inspirationskilde til både min kone og jeg og tak for dit altid informative nyhedsbrev.

Vi valgte at blive vegetarer for godt 1½ år siden, og det har været en beslutning vi bestemt ikke har fortrudt.

Efter at have set Joel Fuhrmans “Disease proof your child” nævnt et par gange i dit nyhedsbrev, valgte vi at købe den, primært fordi vi ønsker at give vores kommende barn den bedst mulige start på tilværelsen, men også for selv at få en dybere forståelse for hvad den ”rigtige” ernæring er.

Jeg har ofte stødt på ernæringskyndige folk, der stiller spørgsmålstegn ved mejeriprodukter i al almindelighed, og informerer om hvor skadelige de i virkeligheden er.

Joel Fuhrman var ingen undtagelse.

Det var lidt af en øjenåbner for mig, at læse Fuhrmans forklaring på hvorfor bl.a. komælk og mejeriprodukter havde samme uheldige konsekvenser som kødspisning.

Hvad er din holdning til mejeriprodukter? Og har du evt. nogle gode råd i denne forbindelse.

De bedste hilsner
Rune

Hej Rune

Ja, Dr. Furhmans bog Disease proof your child er en glimrende bog.

Jeg har egentlig ikke noget at tilføje til det, du har læst i Furhmans bog.

Det er naturligvis vigtigt, at børn (og voksne) der undgår mejeriprodukter, får kalk og andre næringsstoffer på anden måde (evt. tager kosttilskud, hvis de er i tvivl).

Læs evt. artiklerne om kalk og mælk i tidligere nyhedsbreve:

Uge 36: Nok kalk uden mælk
Uge 37: Almindelig kost uden mælk kan give kalkmangel
Uge 38: Nok kalk — men ikke for meget

Det handler om at gennemføre fornuftige kostændringer, som I jo også har gjort.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Yoga og QiGong

Nu træner jeg ikke yoga men medicinsk QiGong fra Kina. Der har op gennem tiden været udveksling af erfaringer mellem yoga i Indien og QiGong, der i Kina kan spores knap 5.000 år tilbage, og der findes i dag flere tusinde forskellige stilarter.

Den første stilart, jeg lærte, vil ved jævnlig træning sørge for at holde mig psykisk og fysisk i god form. Stilarten er skabt til de berømte shaolinmunke for omkring 1.500 år siden. Andre stilarter er målrettet mod bestemte ubalancer i kroppen således, at sygdomme modvirkes. Medicinsk QiGong anvendes i behandlingen på hospitalerne i Kina f.eks. til stimulering af immunforsvaret i forbindelse med kræftbehandling og skabe psykisk velvære. Tankens kraft er en naturlig viden i traditionel kinesisk medicin.

Når kineserne ses lave QiGong, Tai Chi eller andre bevægelsessystemer i parkerne om morgenen, er det for at hjælpe sig selv til at have et godt liv.

Med venlig hilsen
Steen Jensen
formand QiGong Foreningen


Fokuser dit blik fremad på, hvad du kan gøre, ikke tilbage på, hvad du ikke kan ændre.

— Tom Clancy, forfatter

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.