Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 43, 2007

  1. Mangel på søvn kan øge kvinders blodtryk

  2. Mail: Er jeg dækket ind med B12-vitamin?

  3. Mail: B12-vitamin i planter?

  4. Mail: B12-vitamin i spirulina?

  5. Mail: B12-vitamin i naturlige fødevarer

  6. Lidt af hvert


Kære læser

Mange spørger om B12-vitamin. Der er åbenbart en del usikkerhed og tvivl vedr. B12-vitamin – især om det er muligt, at få nok B12-vitamin i kosten, når man er vegetar eller næsten vegetar.

Emnet er vigtigt, så vi tager lige nogle relevante mails om B12-vitamin, før vi fortsætter vores snak om kosttilskud i næste uge.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Sig aldrig noget om dig selv, du ikke ønsker skal blive en realitet."

-- Brian Tracy, forfatter


1) Mangel på søvn kan øge kvinders blodtryk

Kvinder der regelmæssigt får mindre end 7 timers søvn hver nat har øget risiko for højt blodtryk.

Britiske forskere opdagede at blandt 10.308 voksne mellem 35 og 55 år, der blev fulgt i en periode på fem år, var de kvinder, der regelmæssigt sov 6 timer eller mindre mere tilbøjelige til at have højt blodtryk sammenlignet med andre kvinder, der fik nok søvn.

Sammenlignet med kvinder, der sagde de typisk fik 7 timers søvn hver nat, var de der sagde de fik 6 timers søvn 42 % mere tilbøjelige til at udvikle højt blodtryk, og de der sagde de ikke fik mere end 5 timers søvn havde 31 % øget risiko.

Der var ingen tydelig forbindelse mellem søvn og blodtryk blandt mænd.

Kilde: Hypertension. 2007;50:693
Gender-Specific Associations of Short Sleep Duration With Prevalent and Incident Hypertension

Læs evt. mere om søvn her
http://www.nomedica.dk/sove.htm


2) Mail: Er jeg dækket ind med B12-vitamin?

Kære John

Tak for dine gode nyhedsbreve, som efter min mening er fornuftige og velovervejede.

Jeg har brug for et råd angående B12. Da jeg ikke spiser kød, men fisk næsten dagligt mest sild og 2 stk. EYE Q dagligt, er jeg i tvivl om jeg er dækket ind med B12.

Får foruden 2 stk. Omnimin og Dolomit. Spiser økologisk og har egen have. Er sund og rask. Dyrker yoga hver dag og er 63 år.

Jeg er klar over, at der er nok B12 i Omnimin ifølge de anbefalede doser, men ifølge andre f.eks. orthomylokylære medicinere, som jeg har mødt på kongres, er langt højere dosis nødvendigt også ifølge bogen Mirakelkost til din hjerne. Måske jeg får tilstrækkeligt fra fisk.

Håber du kan hjælpe mig

k.h. Jytte

Kære Jytte

Flot, at du lever så sundt!

Der kan være flere grunde til at tage ekstra B12 (nogle mennesker har fx svært ved at optage vitaminet). Kroppen bruger kun ca. 2 mikrogram om dagen, og har (normalt) et lager til et par år.

Du får allerede et godt stykke over de 2 mcg dagligt i dine vitaminer + fisk.

Du får næsten helt sikkert allerede nok, men der sker ikke noget ved af og til at tage en stærk B12 som ekstra sikkerhed.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: B12-vitamin i planter?

Hej John,

Jeg har nu læst nyhedsbrevene angående "Vegetarkost og sundhed" og om hvorvidt kød naturligt bør indgå i vores kost og som du selv skriver, taler rigtig meget imod at det skulle være tilfældet, ja faktisk ser jeg slet ikke nogen grund til at spise noget af animalsk oprindelse, bortset fra det ene faktum(?) at vitaminet B12 kun findes i animalske produkter.

Ergo er man som veganer nødsaget til at tage et tilskud, hvilket vore forfædre nok ikke har haft muligheden for.

Er forklaringen at vi førhen har været bedre til at producere vitaminet selv? Måske at vitaminet førhen har eksisteret i vegetabilsk føde og ikke længere?

Slutteligt er jeg meget interesseret i din holdning til følgende udsagn:

En gennemgang af aloe vera plantens indhold i bogen "Det vigtigste om Aloe Vera", af Dr. Peter Atherton, trykt 1997 hævder at planten bl.a. indeholder "Vitamin B12. Dette er en af de få plantekilder med det vigtige vitamin, der er nødvendigt til produktion af røde blodceller, og mangel på B12 fører til anæmi".

I bogen "Aloe Vera - Naturens skatkammer", af Audun Myskja, trykt 2001, hævdes det at Aloe Vera indeholder Vitamin B12.

På forhånd tak og med venlig hilsen

Patrick

Hej Patrick

Der findes som udgangspunkt ikke B12 i vegetabilske fødevarer i mængder, der betyder noget, og det er utrolig vigtigt at veganere husker at tage tilskud af B12.

Der er ikke B12 i planter (eller så lidt, at det er lige meget). Det gælder også aloe vera.

Vore forfædre fik sandsynligvis dækket deres B12-behov ved at spise fødevarer der ikke var særlig rene (B12 i jorden) og via de insekter mv. de af og til fik med i købet, når de spiste frugt og grøntsager – eller ved at de spiste visse mængder animalske fødevarer.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: B12-vitamin i Spirulina?

Kære John

Jeg har med stor interesse læst om b-12 vitamin-debatten.

Jeg kom til at huske noget jeg havde læst om B-12.

Dette er et uddrag fra bogen: "Få det bedre med b-vitamin" af: Erik Kirchheiner

Rigeste naturkilder: Organkød, spirulina, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter

Det står I denne bog:
http://www.mayday-info.dk/339.0.html

Det jeg tænkte på er tangplanten spirulina, den indeholder store mængder b-12 som den eneste plante, så vidt jeg har læst.

Er du enig I det, eller er jeg fejlinformeret?

Hvor man kan købe den I naturlig form ved jeg ikke, men den kan købes som tabletter, og er derfor vegetarisk.

Kun lige nogle tanker herfra.

K.H. Zanne

Kære Zanne

Du skriver spirulina her:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

og kan derefter finde indholdet af vitaminer mv. i spirulina.
(Der er 0,00 mcg B12 i spirulina).

Med venlig hilsen
John Buhl

Kære John

Det kan være svært at forstå, at der er så megen uenighed om dette.

Prøv at hvad denne side siger.

Så er det man spørger sig selv: hvad skal man så tro?

Hvem har ret?

K.H. Zanne

Kære Zanne

Du skal stole på objektive analyser af fødevarer.
(altså det link jeg sendte til dig).

Du kan også stole på etiketter (i hvert fald i Danmark, og hvis produktet er godkendt i Danmark).

Natur Drogeriet skriver ganske vist på deres hjemmeside, at spirulina indeholder B12  (de skriver dog ikke, hvor deres analyse stammer fra!?)

1,1 - 2,2 mg pr. kilo.
= 1-2 mikrogram pr. 3-4 kapsler.

Jeg har -- efter dine mails om B12 -- kontaktet Natur Drogeriet, der sælger spirulina, og som står bag de analyser af spirulina, de nævner på deres – (og andre) - hjemmesider.

Grunden til at der ikke står B12 på etiketten er, at der er langt mindre B12 i produktet, end det fremgår af analysen på deres hjemmeside. De siger, at de nok skal få rettet de forkerte tal på hjemmesiden, som stammer fra en tidligere analyse.

Den sidste analyse af deres spirulina viste - så vidt han huskede - 0,2 mg pr. kilo (og altså ikke 1,1-2,2 mg).

Han siger, at deres Bio Chlorella indeholder de B12, der er nævnt på etiketten. Han siger også, at de B12 der er nævnt på etiketten på Bio Chlorella ikke er tilsat B12 men naturligt forekommende. Hvis du ellers vil tage det for gode varer, kan du altså vælge Bio Chlorella.

Jeg vælger at supplere min kost med en stærk B12-vitamin af og til.

Men det er korrekt at alger (spirulina, chlorella) indeholder eller kan indeholde små mængder B12, men jeg mener, det er alt for risikabelt at satse på disse produkter som eneste kilde til B12-vitamin.

Med venlig hilsen
John Buhl

Kære John

Interessant.

Det kunne også være interessant at finde ud af hvor Helsenyt, Erik Kirchheiner (og andre som skriver bøger om emnet), så har sine oplysninger fra.

K.H. Zanne

Hej Zanne

Helsenyt har det givetvis fra Natur Drogeriet ... og det har Erik Kirchheiner nok også.

Det er altid klogt at være lidt skeptisk overfor de firmaer/hjemmesider, der direkte eller indirekte har økonomiske interesser i at anbefale produkter.

Hvis der ikke tydeligt står en vis mængde B12 anført på etiketten, er der ikke B12 i produktet. Der ER måske meget små mængder i produktet ... men lad være med at satse på det!

Stol på etiketter på godkendte produkter og de officielle dababaser over fødevarer og næringsstoffer.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: B12-vitamin i naturlige fødevarer

Kære John:)

Fine indlæg om B12. Jeg tænker på, om du mon har læst doktor Douglas Grahams bog "The 80-10-10 diet"?

Han har levet af råkost (med lavt fedtindhold og ingen animalske produkter, altså primært frugt suppleret med grønt) de sidste 20 år, og kommer i bogen bl.a. ind på B12 side 246-250.

Han er ikke enig med dig i, at B12 kun findes i animalske fødevarer. Doktor Graham siger, at B12 også findes både indeni og udenpå frugt og grønt som er produceret under naturlige forhold, i og med at B12 er et affaldsprodukt skabt af en bakterie som lever indeni og udenpå både animalske og vegetabilske produkter (medmindre denne bakterie er blevet dræbt af kemikalier, derfor endnu en god grund til at spise økologisk).

Ydermere siger han, at B12 også produceres i velfungerende tarmsystemer. Derudover siger han, at B12 mangel ikke blot forekommer hos vegetarer/veganere, men også ses hos kødspisere.

Doktor Graham nævner 3 faktorer, der kan være medvirkende til B12 mangel:

1) Med den øgede brug af kemikalier de sidste 60 år, indeholder mange fødevarer ikke længere B12.

2) I det moderne samfund vasker vi vores frugt og grønt så meget, at vi ofte skrubber B12-vitaminerne udenpå de vegetabilske fødevarer af.

3) Problemer med at optage B12, fordi vi mangler et stof kaldet "the intrinsic factor" - det tyder på at produktionen af "intrinsic factor" forringes ved diæter med et højt fedtindhold.

Ydermere formindskes produktionen af B12 også ved diæter med et højt fedtindhold, fordi bakterierne der producerer naturligt B12 i tarmene lever af kulhydrater og således trives dårligt på en diæt med et højt indhold af fedtstoffer.

Når man generelt spiser mange fedtstoffer, blokerer det overskydende fedt desuden for optagelsen af B12 i tarmene, hvilket forringer optagelsen af B12 yderligere.

Hvis man har problemer med at optage B12, vil end ikke det største indtag af B12-vitaminer kunne hjælpe én, i og med at man alligevel ikke kan optage dem.

Læger kan nemt teste, hvorvidt en person har problemer med at optage B12. Dette er i dag den mest almindelige årsag til mangel på B12.

Livsglade hilsner, lis:)

Kære Lis

Analyser af vore fødevarer viser, at vegetabilske fødevarer ikke indeholder målelige mængder af B12-vitamin.

Nogle mener at visse vegetabilske fødevarer stadig indeholder en lille bitte smule B12, andre at vi sagtens selv kan fremstille og optage nok B12 i tarmen, selv om vi ikke spiser kød.

Her kan du se hvilke fødevarer, som analyser har vist indeholder B12-vitamin.

Der er ingen vegetabilske fødevarer imellem.

Problemet er, at skaderne fra mangel på B12-vitamin kan være uoprettelige, så der er slet ingen grund til at vegetarer tager den risiko. Det er langt smartere blot at tage tilskud af B12.

Alternativt kan veganere vælge at få taget en blodprøve hos lægen med ca. et års mellemrum og få checket om de har nok B12, eller der evt. er problemer forude, hvis de ikke sørger for at tage B12-vitamin.

En veganerkost tilvejebringer en overflod af vitaminer og andre gavnlige plantestoffer. Undtagelsen er B12-vitamin.

Planter indeholder ikke B12-vitamin af betydning. Kun animalske produkter indeholder B12-vitamin fra naturens side.

Tidligere forekom B12-vitaminer i små mængder i friske grøntsager med mikroskopiske B12-holdige jordpartikler på overfladen, men som følge af den industrielle produktionsform, kan vi ikke længere regne med vegetabilske fødevarer som en kilde til B12-vitamin.

Vi foretrækker rene fødevarer fri for snavs, bakterier og insekter, men mister derved også en kilde til B12-vitamin.

Efter min mening bør vegetarer der helt undgår alle animalske fødevarer (veganere), eller vegetarer der sjældent spiser animalske fødevarer, tage et tilskud af B12-vitamin eller spise madvarer, der er beriget med B12-vitamin.

Dette er særligt vigtigt for ammende kvinder, børn i voksealderen og ældre mennesker.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Lidt af hvert …

Rengøring kan give astma

Bruger du rengøringsmidler på sprayflaske en gang om ugen eller mere, har du op til 50 % øget risiko for at udvikle astma.

Forskerne fra universitetet i Barcelona mener, at én ud af syv voksne, der får konstateret astma, sandsynligvis har fået det på grund af rengøringsmidler.
(24 timer 15-10-2007)

Danskerne får for mange tomme kalorier

Nye tal fra Fødevareinstituttet viser, at der indtages stadig flere tomme kalorier i Danmark.

Tomme kalorier = sukker, alkohol og fedt.

De 11 til 15-årige får tre gange så mange tomme kalorier som det anbefalede maksimum, mens de 4 til 6-årige indtager hele fem gange maksimum.
Kilde: FoodCulture
Jyllands Posten 21-10-07

Fiskeolie forebygger sukkersyge hos børn

En amerikansk undersøgelse konkluderer, at børn, der er genetisk disponeret for type 1-diabetes, mindsker risikoen for at udvikle sygdommen med 55 procent ved at spise omega-3-fedtsyrer.

Inginiøren 20-10-2007


Udtalelse om filmen “The Secret” ...

The Secret er en film som overraskede mig. Den var både spændende og meget lærerig.

Pludselig forstod jeg hvorfor visse ting bare var gået skævt for mig. Forklaringen var så simpel, men jeg havde bare ikke selv kunne se den.

Filmen skal bare ses!

Venlig hilsen
Henrik Jensen

Jeg hører også gerne fra andre, der enten har set ”What the Bleep” eller ”The Secret”.

Hvad mener du om disse film?

Er de til at forstå?

Hvorfor er filmene blevet så populære?

Hvad kan vi lære fra dem?


“Manden med succes vil lære fra sine fejl og prøve igen på en anden made.”

-- Dale Carnegie, 1888-1955, amerikansk forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.