Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 44, 2007


  1. Hvordan du vurderer kosttilskud (10)

  2. Mail: Næringsstoffer i vore fødevarer

  3. Mail: Energi med vitaminer

  4. Søvnmangel påvirker både hjerne og humør negativt

  5. Lidt af hvert


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


“Det har været min observation,
at folk kommer foran i den tid, andre spilder tiden.”

-- Henry Ford


1) Hvordan du vurderer kosttilskud (10)

Jeg har modtaget flere mails fra læsere der mener, at vore fødevarer nu om dage er så dårlige, at vi ikke kan få nok vitaminer og andre næringsstoffer fra kosten.

En del af disse mails er fra kostvejledere, terapeuter eller forhandlere af kosttilskud, som bruger ”den dårlige kost” som et vigtigt argument for, at vi bliver nødt til at tage kosttilskud med vitaminer og mineraler.

Jeg mangler dog stadig at få svar på HVILKE næringsstoffer vi ikke kan få nok af fra kosten?

Hvis vi fx sammenligner næringsstoffer i vore fødevarer beskrevet i tabellerne her, med kroppens behov for næringsstoffer eller den Anbefalede Daglige Tilførsel (ADT) - fx beskrevet her, ser det unægtelig ud til, at vi ret let kan få det hele fra kosten.

Min påstand er altså:

En sund og varieret kost indeholder alle de vitaminer og mineraler kroppen har brug for.

Der er naturligvis undtagelser -- som vi var inde på i sidste uge er det fx klogt, at veganere tager tilskud af B12-vitamin -- men den mest oplagte undtagelse er, at kosten ikke er sund og varieret nok.

Der er god dokumentation for, at frugt og grønt forebygger en lang række sygdomme. Det er ikke det samme som at tabletter og kapsler med frugt og grønt eller vitamintabletter virker på samme måde. Der er stor forskel på den ægte vare (sund mad) og piller.

Vi ved med sikkerhed, at sunde kostavner -- især fedtfattig kost med hovedvægt på næringsrige vegetabilske fødevarer -- kan forebygge og endda helbrede flere sygdomme.

Tag gerne kosttilskud, når du mener de er nødvendige eller de er anbefalet af din læge eller anden sagkyndig, men hold dig til moderate mængder og fokuser først og fremmest på at spise sundt og varieret.

Her er en af de mails, jeg fik efter en tidligere artikel om emnet ...


2) Mail: Næringsstoffer i vore fødevarer

Hej John

jeg kan læse at du bliver ved med at efterlyse kilder/dokumentation for påstandene om den ringe kvalitet i dagens råvarer.

Jeg har mailet til dig som svar på din sidste mail til mig om at du burde købe det sidste nr. af MAD og HELSE som lige præcis handler om de oplysninger du så gerne vil have.

Jeg har dog aldrig fået et svar fra dig om at du endelig har fået kendskab til kilder der ville kunne fjerne din tvivl om nutidens råvarernes lødighed. som kommentar til din påstand om – stadigvæk - bare man spiser sunde råvarer skulle man være dækket ind.

UPS - du mangler jo hele bagsiden af medaljen, f.eks. bliver du jo nød til at tage højde for bl.a. fysisk aktivitet (større behov for antioxidanter, ekstra B til at få dannet energien i citronsyrecyklusen, q-10 og L-karnitin for at undgå flaskehalsproblemet med omdannelsen af linolsyre til GLA od derved dannelsen af de forkerte inflammationfremmende prostaglandiner), stressniveauet (B5 til at regenerere trætte binyrer), sexuellt aktivitet som kan resultere i zinkunderskud og derved give CU-overballance osv.

Derudover kunne jeg forstille mig at alder, køn, den almene helbredstilstand miljøet og arbejdspladsen man bevæger sig rundt i skal tages i betragtning i ens kostvurdering.

Ernæring er en noget mere komplex størrelse end du prøver at give udtryk for – desværre - og det er måske også en del af forklaringen på at der foregår mindst lige så meget vildledning som vejledning med den totale overgivelse/håbløshed af forbrugeren over for ernæringen til følge.

Venlig hilsen
Rolann Raisch-Untereiner
Faglærer

Kommentar:

Rent undtagelsesvis gik jeg ud for at købe det nye MAD OG SUNDHED, som Rolann henviser til. Men ellers må jeg opfordre læsere til ikke at sende mig i byen :-)

Skiv så vidt muligt den relevante tekst i dine indlæg / dine e-mails – gerne kort med en henvisning til kilder – eller henvis/link direkte til referencer/artikler/videnskabelige undersøgelser e.l.

Jeg har læst artiklen Rolann henviser til uden dog at ændre mening af den grund. Jeg kender til de undersøgelser, der angiveligt skulle vise, at nogle af vore fødevarer indeholder færre næringsstoffer (færre af visse vitaminer og mineraler) nu i forhold til tidligere.

Jeg kender også til de undersøgelser og udtalelser fra forskere og andre sagkyndige, der mener at vore fødevarer ikke er blevet ringere. Ja, nogle mener endog at vi i visse henseender dyrker fødevarer med højere næringsindhold end tidligere (fordi der forskes meget i dyrkningsmetoder, de bedste vilkår for planter mv.).

Jeg kan ikke gennemskue, hvem der har ret i den diskussion, men det er nok også ret lige meget!

Du kan nemlig sagtens vælge sunde fødevarer, der er sprængtfyldt med gavnlige vitaminer, mineraler, plantestoffer mv.

Er du også blevet overbevist om, at ”maden er blevet så dårlig”, at du ikke længere kan vælge mad med nok næringsstoffer, hører jeg gerne dine argumenter.

Først og fremmest må fortalerne for den idé, at sunde fødevarer indeholder for lidt næring, forklare præcist hvilke næringsstoffer, vi ikke kan få nok af fra kosten.

Har Rolann ret i, at ernæring er en meget kompleks størrelse -- eller bliver det hele gjort mere kompliceret, end det i virkeligheden er?

Hvad mener du?


3) Mail: Energi med vitaminer

Hej John

En hilsen til hende Trine der søger en vitaminpille som kan give noget energi og uden at den er baseret på urter. Omnimin kan jeg varmt anbefale. Selvom den ikke er baseret på urter så giver den faktisk noget mere energi. Jeg har hørt andre siger de samme så udover dine super gode råd kan Omnimin multivitamin også hjælpe lidt.

Venligst Susanne

Kommentar:

Omnimin er en stærk vitamin- og mineraltablet med en noget anden sammensætning og balance end de fleste andre multivitaminer. Den indeholder bl.a. naturlig E-vitamin i stedet for den kunstige, som de fleste andre vitaminprodukter indeholder, da den er væsentlig billigere.

Du kan se indhold af vitaminer mv. i Omnimin her

Jeg mener at de fleste mennesker let kan klare sig med en tablet dagligt, i stedet for to tabletter som anvist på glasset. De der lever meget sundt kan ofte klare sig med de vitaminer der er i kosten eller blot tage en multivitamin – fx Omnimin – af og til.


4) Søvnmangel påvirker både hjerne og humør negativt

For lidt søvn kan ikke alene gøre folk trætte og gnavne, men en ny undersøgelse viser, at søvnmangel også kan sætte hjernen i en primitiv ”kæmp eller flygt” tilstand.

Vi ved alle, hvordan en dårlig nattesøvn kan påvirke humøret, men søvnmangel kan også have mere alvorlige konsekvenser.

Forskerne opdagede omfattende ændringer i hjerneaktiviteten blandt deltagerne i et eksperiment med søvnmangel. Scanninger viste en stærk overreaktion fra de områder i hjernen, der har at gøre med følelser.

Efter to dage og en nat uden søvn, viste scanninger af 26 sunde voksnes hjerner, at mangel på nattesøvn får hjernens følelsesmæssige aktivitetsniveau til at stige markant. Efter at forsøgspersonerne havde været holdt vågne i de mange timer, blev de hjernescannet, alt imens de fik forevist fotos og billeder, der skulle fremprovokere en følelsesmæssig reaktion.

I forhold til en testgruppe af mennesker, der havde fået en normal nats søvn, havde de mere end 60 % øget aktivitet i de områder af hjernen, der har at gøre med følelser.

Det blev også observeret, at deltagerne der ikke havde sovet i to dage og en nat svingende meget i humør.

Disse forskningsresultater peger (sammen med flere andre tidligere forsøg) på, at der er en sammenhæng mellem sindslidelser og søvnproblemer. Forskerne understreger dog, at psykiatriske lidelser ikke alene kan tilskrives mangel på søvn, og der kræves flere undersøgelser for at kortlægge de præcise sammenhænge mellem søvnmangel og psykiske lidelser.

Kilde: Current Biology, Vol 17, R877-R878, 23 October 2007
The human emotional brain without sleep — a prefrontal amygdala disconnect.

Kommentar:

Værdien af god og uforstyrret søvn undervurderes ofte.

Det er ISÆR vigtigt, at mennesker med følelsesmæssige eller psykiske problemer sikrer sig en god søvn – inkl. en god søvnrytme, hvor de går tidligt i seng og står tidligt op.


5) Lidt af hvert

Ingen kontrol med tilsætningsstoffer i cigaretter

Ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse viser, at cigaretter indeholder tilsætningsstoffer, der er alarmerende sundhedsskadelige og gør rygerne mere afhængige. Og der findes ingen regler for, hvilke stoffer tobaksindustrien må putte i cigaretterne.

Tobaksindustrien kan helt uden kontrol fylde cigaretterne med stoffer, der ikke alene gør rygerne mere og hurtigere afhængige, men som også kan give alvorlige sygdomme som blandt andet kræft.

Det konkluderer Kræftens Bekæmpelse efter at have gennemgået ikke færre end 249 tilsætningsstoffer, der findes i cigaretter.
Cancer 26-10-2007

Nogle børn får alt for mange vitaminer

stud. scient. Camilla Spagner har undersøgt 6.000 danskeres indtag af fødevarer, vitaminpiller og kosttilskud via Fødevareinstituttets register over danskernes kostvaner. Og tallene viser, at især børn mellem fire og seks år generelt får alt for meget.

Det er især for meget A-vitamin, der kan give problemer.
politiken 27-10-2007

Et løg om dagen nedsætter kræftrisiko

Ifølge forskere ved German Institute of Human Nutrition er løg et effektiv middel mod kræft i bugspytkirtlen.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borschenius virker løgene bedst, hvis de spises rå. Det skyldes, at de derved bevarer flest vigtige stoffer.
Jyllands Posten 09-10-07

Tema-aften om afhængighed af sove- og nervemedicin

Torsdag 8. november 2007. kl. 19.00-21.30

Forsamlingshuset Onkel Danny Plads, Halmtorvet 13. 1700 København V

Oplæg ved psykiater Jens Frydenlund om Afhængighed og bivirkninger ved brug af sove- og nervemedicin (benzodiazepiner)

Gratis adgang. Alle interesserede er velkomne

Arrangeret af BenzoRådgivningen
Landsforeningen SIND telefon 70 26 25 10
Mere info: www.benzo.dk


“Den fremtid, du ser, er den fremtid, du får.”

-- Robert G Allen


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.