Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 49, 2009


  1. Fiberrige vegetabilske fødevarer beskytter sandsynligvis mod tyktarmskræft

  2. Snyd med fuldkorn

  3. Mange gravide kvinder tager medicin, der kan skade deres foster

  4. Mindre kød godt for sundhed og miljø

  5. For meget selen kan øge kolesteroltallet

  6. Mail: Ondt og uro i benene

  7. Lidt af hvert

 

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Der findes ikke en sådan ting som naturligt håndelag. Håndelag er noget du skaber ved at ramme millioner af golfbolde."

— Lee Trevino, golfspiller


Artikler om kalorier og næringsstoffer, som måske vil interessere dig

Mange har undret sig over, hvorfor jeg fjernede kolonner med blandt andet protein, kulhydrat og fedt på www.kalorietabel.dk. Artiklerne i slankenyt 132 og slankenyt 133 forklarer lidt om, hvorfor den måde, vi er vant til at vurdere næringsindhold i fødevarer på, ofte giver anledning til misforståelser og forkerte valg af fødevarer.


1) Fiberrige vegetabilske fødevarer beskytter sandsynligvis mod tyktarmskræft

Fødevarer som fuldkorn, kål, nødder, bladgrøntsager, frø og andre fiberrige fødevarer ser ud til at beskytte mod tyktarmskræft.

Nede i tyktarmen nedbrydes bestanddele af disse fødevarer til et planteøstrogen, der betegnes enterolacton. Enterolacton dannes i tarmen, når bakterier nedbryder fødevarer fra planteriget.

Brystkræftpatienter har lavere niveauer af enterolacton end raske. Derimod har vegetarer både en højere koncentration af enterolacton og en lavere risiko for kræft.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har nu vist, at stoffet også har en positiv effekt på tyktarmskræft.

I en artikel på cancer.dk 27-11-2009 udtaler forsker Nina Føns Johnsen fra Kræftens Bekæmpelse, som netop forsvaret en ph.d. afhandling om blandt andet enterolacton og tarmkræft, at hendes undersøgelse viser, at for hver fordobling af koncentrationen af enterolacton faldt kvindernes risiko for at få tyktarmskræft med 24 pct. og med 42 pct., hvis de ikke havde indtaget antibiotika inden for det seneste år. Undersøgelsen bygger på data fra 57.053 personer.

Grunden til, at antibiotika har betydning for dannelsen af enterolacton er, at antibiotika skader tarmfloraen. Og det er jo netop bakterier i tarmen, der omdanner dele af planteføde til enterolacton. Et finsk studie har vist, at det kan tage helt op til et år at opbygge tarmfloraen igen.

Kilde: Nina Føns Johnsen m.fl.
Plasma enterolactone and risk of colon and rectal cancer in a case–cohort study of Danish men and women
Cancer Causes Control 20. oktober 2009. 1573-7225 (Online)
DOI: 10.1007/s10552-009-9445-5

Kommentar

Det er endnu uvist om det er enterolacton, der forebygger. Det er også værd at bemærke, at en fiberrig kost generelt indeholder mange forskellige gavnlige stoffer (ikke kun kostfibre).

Den største kilde til kostfibre i danskernes kost er fuldkornsprodukter, men de fleste spiser alt for lidt fuldkorn, og får for få fibre i kosten.

Fiberrigt fuldkornsbrød gør meget godt for sundheden — og det gælder især, når de erstatter det nærmest sundhedsskadelige hvide brød, som mange spiser.

Der er dog mange mennesker, som er overbeviste om, at de spiser en del fuldkornsprodukter, selv om de spiser meget lidt. Det skyldes især ...


2) Snyd med fuldkorn

Er et brød fuldkornsbrød, fordi det kaldes fuldkornsbrød, eller der står fuldkorn på posen?

Nej, desværre. Det er nærmest umuligt at finde ægte fuldkornsbrød hos bageren eller i supermarkedet.

Næsten alle de brød, du køber hos bageren, som indeholder kerner og ser mørkere ud, er ikke fuldkornsbrød. De er som regel hovedsagelig bagt af hvidt hvedemel uden skaldele.

Selv om bageren smider lidt kerner i dejen, bliver brødet ikke til et fuldkornsbrød af den grund.

Mange brød er bagt så de ligner fuldkornsbrød uden at være det. Mørkere brød betyder sjældent, at de er bagt af fuldkornsmel. Ofte blander bageren eller brødproducenten malt eller andre tilsætningsstoffer i dejen, så brødet bliver mørkere, men det gør hverken brødet sundere eller til et fuldkornsbrød.

En del brød indeholder en vis procentdel fuldkornsmel, men at noget af melet er fuldkorn (grahamsmel, fuldkornshvedemel eller rugmel) gør højst brødet til et delvist fuldkornsbrød.

De fleste ”fuldkornsbrød” er bagt af en blanding af fuldkorn og finere meltyper — fx en blanding af hvedemel og rugmel, eller hvedemel og grahamsmel. I de fleste tilfælde er der kun en mindre procentdel fuldkornsmel i brødet — og du er bedre tjent med ikke at spise den slags brød.

Kun brød bagt af fuldkornshvedemel, grahamsmel eller rugmel — uden tilsætning af raffineret mel — er ægte og 100 % fuldkornsbrød.


3) Mange gravide kvinder tager medicin, der kan skade deres foster

Canadiske forskere fandt, at mange gravide kvinder tager medicin, som for længst har vist sig at kunne forårsage skader på fosteret.

Ud af 109.344 gravide viste det sig, at 6,3 % tog mindst et medikament, der udgjorde en risiko for fosteret.

Forskerne mener, at medicin, der anvendes mod alvorlig acne, psykiatrisk medicin, antibiotika og meget andet medicin kan og bør undgås under graviditeten.

Kilde: BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, December 2009.
Kilde: S Kulaga, A Zagarzadeh, A Bérard.
Prescriptions filled during pregnancy for drugs with the potential of fetal harm
Current Journal Issue - Volume 116 Issue 13 (December 2009)
DOI: 10.1111/j.1471-0528.2009.02377.x

Kommentar:

Gravide og alle kvinder, der planlægger at blive det, som tager medicin, bør sætte sig grundigt ind i alle potentielle bivirkninger ved den medicin, de indtager, samt få en grundig snak med deres læge om medicinen. Det gælder om at finde de muligheder, der er, for at undvære medicinen — i det mindste indtil barnet er født, og kvinden ikke længere ammer.


4) Mindre kød godt for sundhed og miljø

Blot 30 % mindre kød vil have en stor og positiv indvirkning på både sundhed og miljø.

Forskere har vurderet at 30 % reduktion i indtagelsen af kød kunne stoppe 18.000 for tidlige død blot i Storbritannien. De konkluderer, at en reduktion i produktion og indtagelse af kød med 30 % vil hjælpe med at reducere CO2 udslip og forbedre sundheden blandt befolkningen i de mest kødspisende lande (fx Danmark).

Ifølge ”the United Nations Food and Agricultural Organisation” kommer 18 % af alle drivhusgasser fra kødproduktion.

Kilde: Sharon Friel, Andy Haines m.fl.
Public health benefits of strategies to reduce greenhouse-gas emissions: food and agriculture
The Lancet The Lancet, Early Online Publication, 25 November 2009doi:10.1016/S0140-6736(09)61753-0

Læs mere om vegetarkost på www.vegetarkost.dk og www.vegetarbladet.dk


5) For meget selen kan øge kolesteroltallet

For lidt selen kan medvirke til hjertesygdom, en underaktiv skjoldbruskkirtel og et svækket immunsystem, men selenmangel er sjælden. For meget selen kan øge kolesterolniveauet med 10 % og derved øge risikoen for hjertesygdom. Det tyder nyt studie på.

Kilde: Saverio Stranges m.fl.
Higher Selenium Status is Associated with Adverse Blood Lipid Profile in British Adults.
Journal of Nutrition. November 11, 2009 doi:10.3945/jn.109.111252

Kommentar:

Der er meget, vi endnu ikke ved om selen og vores optimale indtag.

Men undgå mere selen, end du får i en multitablet, medmindre der er en speciel grund til, at netop du har brug for ekstra selen i en periode. Snak evt. med din læge først, hvis du er i tvivl.

Myndighederne mener ikke, at der er selenmangel i Danmark. Det gennemsnitlige indtage ligger et sted mellem 40 og 50 mcg. Der er dog mange meninger og stor uenighed om den optimale daglige dosis selen.

Tilskud i form at en tablet med selen er givetvis berettiget for mange mennesker, men lad være med at tage tilskud der indeholder mere end ADT (den anbefalede daglige tilførsel på 40 mikrogram), medmindre der er en god grund til det, og din læge ordinerer det.


6) Mail: Ondt og uro i benene

Jeg har med tiden fået ondt og uro i mine ben, især efter arbejde når jeg skal sove. I perioder også smerter i ryg og led og derfor svært ved at rejse mig fra sengen om morgenen. Motion har ikke kunnet ændre på det.

Jeg sendte en mail til dig og spurgte om du havde et råd. ... du skrev, at det kunne være kaffen.

Jeg arbejder inden for et område, hvor der både ryges meget og hvor dagen begynder med en ordentlig spand kaffe.

Rygning tiltaler mig ikke og nu jeg har droppet kaffen. Jeg drikker i stedet lidt te med mælk.

Det rigtig sjove er, at alle lidelserne forsvandt i løbet af få dage.

Jeg havde også ind imellem en uregelmæssig hjerterytme. Den blev også normal — det er nu kun, når jeg ser min kæreste at det rykker :-)

Venlig hilsen KL


7) Lidt af hvert

Sænk blodtrykket med motion

En halv times motion hver dag kan sænke dit blodtryk lige så meget som blodtrykssænkende medicin. Læs Hjerteforeningens forslag til en aktiv uge, som sænker dit blodtryk
Hjerteforeningen 26.11.2009

Nordjylland får bugt med sovepillerne

På bare to år er det lykkedes at få Nordjylland væk fra en kedelig førsteplads, når det gælder om at uddele sovemedicin og beroligende piller.
DR. P4 Nordjylland

Ny mistanke til imprægneringskemi

Kemikalier, der bruges til at imprægnere tekstiler med, til fødevareemballage og til slip-let-belægninger, kan måske give mere kolesterol i blodet hos mennesker. Miljø og sundhed 30-11-2009

Nanostof giver genskader på mus

Titanium dioxid (TiO2) på nanoform, som blandt andet bruges i kosmetik, viser sig nu at give genskader i levende mus. Miljø og Sundhed 18-11-2009


"99 af fiaskoer kommer fra mennesker, der har for vane at komme med undskyldninger."

— George Washington Carver, botanist


Kunsten at ændre vaner & Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre omfattende forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme.

Bemærk: Når du køber disse to bøger sammen, får du også adgang til to e-bøger: Depressioner — er der en naturlig løsning? og Ung Længere.

Online pris i alt kun kr. 289,00

Læs mere her >>


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.