Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Yoga

En vej til balance

Af yogalærer Britt Søndergaard

Det hele startede i midten af 80'erne, hvor jeg var i Østen for første gang. Efter en længere periode i Thailand opstod interessen for buddhisme.

Måske fordi jeg mærkede en væsentlig forskel på folk i Øst og Vest og forbandt den med Østens tro på karma.

Under alle omstændigheder stod jeg snart i min første klosterskole og her var yoga en del af programmet.

 


     
Yoga - en måde at lære sig selv at kende på

Om at opleve hverdagens mirakler

En måde at opleve nuet på

At være den, der oplever

At mærke sig selv og sin krop

Kroppen - den mest fysiske del

Vestens overernæring

At blive stille et øjeblik og ikke skulle andre steder hen

En vej til balance

En måde at leve på

Yoga viser vejen

  Yoga er for alle

Yoga er mere end fysiske stillinger

Sund fornuft

Kroppen er vores køretøj

Du har det ligeså godt som din krop har det

Kroppen er konstant under forandring

Mere end en krop

Yoga betyder forening

Tankerne

Hvem er jeg?


Yoga - en måde at lære sig selv at kende på

Der åbnedes en ny verden og jeg følte mig, som havde jeg altid været ejer af et skib, men ude af stand til at sejle. Her lærte jeg navigation og det var som at smage chokolade for første gang.

Jeg ville simpelthen have mere.

Det var mig dog alligevel en gåde, hvordan et par timers yoga kunne ændre hele situationen. Yoga var måske ikke en mirakelkur, men alligevel var det som at opdage sig selv for første gang. Og det kan jo i sig selv være et mirakel.

Om at opleve hverdagens mirakler

Det var måske den samme verden jeg vendte tilbage til efter timen, men den så helt anderledes ud. Øjnene, der oplevede, så helt anderledes.

Det var simpelthen som at vende tilbage til mig selv, midt i det liv, jeg levede og så igen pludselig opleve nuet som for første gang.

Det er i nuet, det sker! Og yoga viser kunsten at være her og nu. Hvis vi er det, opdager vi at det kun er her, det virkelig sker.

At det er i øjeblikket, at miraklerne findes.

En måde at opleve nuet på

Tænk tilbage på de største øjeblikke af dit liv. Var det situationer, hvor du tænkte på noget eller var det øjeblikke, hvor du var ét med nuet og bare oplevede?

Der er forskel på at tænke noget om noget og så virkelig opleve og leve med. Med yoga opdager vi, hvad der sker lige for øjnene af os. Og endnu bedre lærer vi at blive den, der "bare" oplever, også hvad der sker indeni os.

Yoga viser vejen til at være totalt i nuet. Og hertil har du ikke brug for andet end dig selv, men til gengæld har du brug for dig selv 100% og måske mere end nogensinde før?

At være den, der oplever

Med yoga lærer vi at blive den, der oplever i stedet for at gå i affekt af oplevelsen.

Vi oplever tanken, følelsen eller sågar smerten udefra og kan betragte den i stedet for at være den.

Vi ophører med at identificere os med den og kan vælge, hvordan vi forholder os til den. Det er jo først, når vi tager afstand til tingene, vi kan se dem. Det er i hvert fald sværere at se tankerne, spændingerne og følelserne, når vi tror, vi er dem. Men når vi ser dem, hvor de er og hvad de måske virkelig er, kan vi forholde os til dem på en mere hensigtsmæssig måde.

På samme måde, som at det er nemmere at se perspektivet, hvis man tager en helikopter op over det hele end når man står midt i situationen.

Hvis du tror, du er dine tanker, er det svært at gøre andet end at affinde sig med dem, i modsætning til hvis du tror, du blot oplever dem … at de er forbipasserende bølger på det store hav, ikke nødvendigvis forårsaget af dig og som derfor end ikke behøver at påvirke dig …

At mærke sig selv og sin krop

Når kroppen holdes stille et tidsrum, kan fx spændinger betragtes og derved også ændres. Men for at give slip på spændinger, skal de kunne ses uden at blive identificeret med og det er yoga.

Under yoga har du stadig den samme krop og måske den samme mentale aktivitet, men nu er du bare den, der oplever, i modsætning til før hvor du identificerede dig med oplevelsen. Og når du betragter fx spændinger og blot er den, der oplever dem, i stedet for at være dem, så kan du give slip på dem og lade dem forsvinde.

Det er dig selv, der har bygget dem op og klart nok kan du også få dem væk. Faktisk koster det mere energi at holde dem tilbage end at give slip på dem.

Så hvorfor ikke bare give slip?

Kroppen - den mest fysiske del

Spændinger og stivhed i kroppen hænger nøje sammen med følelser og mentale problemer og kroppen fortæller sit eget sprog.

De fleste er blevet mere bevidste om sammenhængen mellem tanker, følelser og fysiske spændinger.

Det er to sider af samme sag for jo smidigere krop, desto smidigere sind. Der findes ingen hemmeligheder, da alle kroppens celler har en form for bevidsthed. De "husker" både tanker og følelser, som snart manifesteres rent fysisk og bliver målbart i adrenalin, endorfiner eller med nogle af de andre faktorer, der skaber det indre univers. Og som der nogen gange ikke er langt fra tanke til handling, er der andre gange ikke langt fra følelse til kropsholdning, hvilket snart kan blive en personlighed og måske ende med éns skæbne.

Og tænk sig, hvis man kunne have stoppet den allerede som tanke?

Vestens overernæring

Stress og stigende krav får folk til at længes efter indre ro og harmoni.

Vi har brug for at skrue tempoet ned og i stedet for at fylde flere indtryk på, tømme os for mental larm for at kunne slappe af og give slip på fysiske spændinger.

Behovet for "noget andet" er kommet, fordi vi har snart prøvet alt.

Aldrig har behovet for forandring været så stort og yoga synes at give det, mange har søgt.

I den vestlige verden synes et stigende behov for at slappe af i både krop og sind og komme af med hverdagens indtryk.

Mange synes så overmætte, at de ikke kan indeholde mere.

Min første buddhistlærer ville have udtrykt det således; "Folk i Vesten er som en fyldt tekop, hvor de dyre dråber flyder over. Derfor skal I først hjem og drikke af teen, før der er plads til mere!"

At blive stille et øjeblik og ikke skulle andre steder hen

Under yoga drikker vi af teen og det giver både krop og sind mulighed for at nulstille bl.a. dagens indtryk.

Vi ophører med at putte brænde på det indre bål af mental larm.

Vi retter opmærksomheden indad i stedet for ud ved bl.a. at lukke øjne og undlader at tilføre nye sanseindtryk.

Efterhånden opstår en mere fredelig tilstand i både krop og sind og spændinger opløses automatisk.

Vi vender blikket indad og får mere overblik!

En vej til balance

Yoga er en måde til at få sin krop i balance, mental fred og opnå spirituel klarhed.

Yoga starter måske med noget man dyrker hver mandag aften mellem klokken 19 og 21, men bliver forhåbentlig snart en måde at leve på, spise på, sidde på og trække vejret på.

Yoga viser vejen til større bevidsthed og der udvikles konstant mere balance på alle planer.

En måde at leve på

På den måde er yoga gået hen og blevet en livsstil for mig.

En måde jeg tager telefonen på, venter i køen i supermarkedet på og i det hele taget forholder mig til livet på.

Og det kan altså være en stor fordel at bruge yoga i hverdagen.

Som fx i går, da jeg ligesom mange andre danskere valgte at tage bussen på grund af den silende regn. At være midt i HT-bussens tumult kan være ren yoga og her findes den største udfordring i bare at være med situationen. Specielt, når der er trangt med pladsen og alle er gennemblødte af regnen. Og hvis jeg så alligevel er heldig at få et sæde ved siden af én, hvis aftershave kunne skræmme selv de værste fluer væk. Det er i hverdagen, prøven skal bestås. Det er ude i selve livet, det gælder.

Yoga viser vejen

Stress og stigende krav får folk til at længes efter indre ro og harmoni.

Vi har brug for at skrue tempoet ned og i stedet for at fylde flere indtryk på, tømme os for mental larm for at kunne slappe af og give slip på fysiske spændinger.

Behovet for "noget andet" er kommet, fordi vi har snart prøvet alt. Vi har været på alle kurser, læst alle bøger og søgt overalt, undtagen et sted … indeni!

Yoga er for alle

Yoga er let, effektivt og virker for alle, uafhængig af alder og niveau.

Vi er alle på vej og uanset, hvem du er og hvordan din krop har det, vil yoga gå ind og arbejde med netop det, du har brug for lige nu.

Det betyder uanset niveau kan vi alle lave de samme øvelser og få noget vidt forskelligt ud af dem.

Desuden vil du opdage med de samme stillinger gennem hele livet, kan du udvikle dig og opdage noget nyt.

Det er imidlertid ikke nødvendigt at udføre de samme stillinger, da der ifølge bøgerne eksisterer i alt 84.000 forskellige yogastillinger og der derfor ikke er nogen grund til at kede sig.

Du behøver dog langt fra at kende så mange, men kan tværtimod med få stillinger gennemgå hele kroppen.

Yoga er mere end fysiske stillinger

De fleste forbinder sikkert yoga med at stå på hovedet eller sidde i lotusstilling og dette er ganske rigtig også noget af det, du kan komme ud for til yoga.

De forskellige yogastillinger spiller en central rolle indenfor de fleste former for yoga, men er langtfra alt!

Tværtimod er de fysiske stillinger blot en lille del af den oprindelige lære, helt nøjagtigt 1 ud af 8 punkter, hvor de andre punkter viser sig at være mindst lige så vigtige.

Her er faktisk flere grundlæggende ting, der danner hele fundamentet for, at du får noget ud af i din yogapraksis.

Sund fornuft

At du skal spise sundt, bevæge dig, få tilstrækkelig søvn, vaske dig osv. virker som en selvfølge, men desværre ikke for alle.

Mange lever i dag i en stresset tilværelse med næsten ingen bevægelse i et stillesiddende liv og arbejde, kaffe og cola som væskeindtag, sollys og frisk luft erstattet med kunstigt lys og dårlig luft med manglende ilt og elektrosmog fra mobiltelefoner, tv og computere og forsøger desuden at holde den gående på junkfood og vitaminpiller.

Almindelig sund fornuft er ikke så almindelig endda! Hvad var der sket, hvis det var bilen, vi havde behandlet på samme måde, som hverken fik vand og olie eller blev brugt og smurt og i stedet for oktan 95 blyfri fik cola at køre på? Den var jo nok brudt sammen og på samme måde ser vi flere og flere mennesker bliver syge.

Kroppen er vores køretøj

Hvis vi nu i stedet behandlede vores krop så godt, som de fleste behandler deres bil, så ville vi snart se færre syge mennesker i gadebilledet! Som det er nu, er det nærmest svært at finde et menneske, der er helt i balance.

Allergi, hovedpine, depression, forstoppelse, stress osv. kan ses som røde lamper, som blinker og fortæller, der er noget, som skal kigges på.

Hvis vi i stedet for at tage en pille lytter til, hvad kroppen evt. kunne have brug for, måske tager en pause, trækker vejret dybt eller blot en tår vand, så svarer det til at fjerne den akutte tilstand og den røde lampe holder op med at lyse. Yoga er sådan en pause, hvor vi et øjeblik mærker efter og lytter til, hvad kroppen sender af signaler i stedet for at lukke ørerne og tage en pille, der svarer det til at klippe ledningen over - måske lyser lampen ikke længere, men køretøjet skal nok snart brænde sammen.

Kroniske tilstande opstår ikke over natten, men kræver tværtimod lang tids overhøren af røde lamper og akutte symptomer.

Du har det ligeså godt som din krop har det

Hvis kroppen skriger på opmærksomhed i form af smerter, kan det sjældent være nemt at meditere og finde fred indeni.

Kroppen er den mest håndgribelige del af dig og det er nemt at mærke dig selv gennem kroppen.

Smerter opstår ikke, fordi du skal lide, men derimod blive mere bevidst og du vil opdage, at der i hver eneste spænding er et budskab.

Det gamle ordsprog - hvis du ikke vil høre, må du føle - får et andet perspektiv, når du begynder at dyrke yoga. Her lærer du at lytte til din krop og i sidste ende til dig selv, der snakker gennem kroppen.

Kroppen kommer konstant med signaler, der fortæller, hvad der skal kigges på – du skal blot lære at lytte!

Sjældent kan andre bedre vide, hvad der er godt for dig end dig selv og yoga drejer sig om at lære dig selv at kende bl.a. gennem kroppen.

Kroppen er den mest håndgribelige del af dig og med yoga opdager du, at kroppen også er din historie. Den husker alt, også de følelser og ting du måske gerne ville glemme, der netop mange gange kan sætte sig som spændinger og måske til sidst ende som en kropsholdning.

Kroppen er konstant under forandring

En gang var vi alle ranke, kunne få fødderne i munden og dreje ansigtet næsten helt om på nakken. Det har taget tid at blive stiv og skabe en dårlig kropsholdning med en krum ryg og på samme måde tager det tid igen at blive rettet op.

Ifølge yoga er det fysiske univers kendetegnet ved konstant forandring i forhold til tid og sted. Dette gælder også din krop. Den kan enten blive mere smidig eller mere stiv med alderen – du vælger selv, hvilken vej det går!

Med regelmæssig yoga mærker du en konstant udvikling med bl.a. større smidighed, der kan motivere dig til en regelmæssig praksis, fordi du sikkert snart vil kunne mærke, hvis du holder en pause.

Mere end en krop

Men det er blot det fysiske aspekt! Udover at rette op på fysiske skævheder og stabilisere blodtryk, blodsukker, hormonbalancen, stofskiftet, pH-værdier og alle de fine kemiske balancer, kaldet homøostasen, vil du opdage, at yoga arbejder med bevidsthed på flere planer.

Du består ikke kun af en krop, men har også et sind med konstant vekslende tanker. Med yoga kan du blive bevidst om denne indre verden af tanker, hvilket også betyder meget for hvem du er og hvordan du har det.

En central del af yoga er mental træning, koncentration og fokusering af opmærksomhed, der i sidste ende er vejen til meditation.

Meditation betyder kort og godt tilstedeværelse i nuet. Og hvis du er det, så kan yoga ske.

Yoga betyder forening

Hvis man oversætter ordet yoga fra sanskrit betyder det forening. Det engelske yoke, som betyder at forene, er netop afledt af yoga i den oprindelige betydning. Yoga sker, når du i tankerne ikke er et andet sted men tværtimod er 100% til stede, her og nu.

Tankerne adskiller dig fra at være her i nuet og du vil opdage, du alligevel kun kan være et sted ad gangen. At i morgen ikke er kommet endnu og i går allerede har været, så du derfor lige så godt kan være her og nu.
Og hvis du er det, så kan denne forening ske – en sammensmeltning af krop, sind og ånd, hvor tiden synes at stå stille og du bliver helt stille indeni… giver slip på alt det, der ikke er og bliver et med nuet, oplevelsen, som var du en del af noget større.

Tankerne

Er du tankerne eller bare den, der oplever dem? Yoga er at blive vidne til i stedet for at gå i affekt af bl.a. tankerne. At opleve tankerne, som en indre biograf uden at identificere sig med men blot være vidne til og bevidsthed om denne indre verden er en del af hele disciplinen. Flere af yogaens 8 trin har fokus her.

Tanker er ikke toldfrie og du vil tværtimod gennem yoga opdage, at tankerne er årsag og at dit liv og din krop er et resultat af, hvordan du har tænkt og tænker.

Mental bevidsthed er en del af yoga og vejen til bedre forståelse af, hvem du er.

Hvem er jeg?

På den måde vil du snart opdage, at der er mere til yoga end blot nogle fysiske stillinger for kroppen.

Måske starter du med fokus på kroppen, da du kan ikke undgå at få det bedre, blive mere smidig, men du vil snart mærke effekten af den pause, yoga giver, fysisk såvel som psykisk, hvor du bliver i stand til at nulstille både krop og sind – hvor du et øjeblik ikke indtager flere indtryk men tværtimod fordøjer nogle af dem, du allerede er fyldt af.

Du vil mærke, det er muligt i fred og ro at blive helt stille indeni uden tanker om et andet sted i en oplevelse af nuet.

Der er forskel på at opleve noget i forhold til at tænke noget om noget.

Når du er ét med oplevelsen, er der simpelthen ikke plads til tanker – tankerne er altid om noget, der ikke er og først, når du oplever en pause i tankestrømmen, vil du for alvor kunne mærke dig selv og måske oven i købet kunne opleve svaret på det store spørgsmål: Hvem er jeg?



Yogabog af yogalærer Britt Søndergaard

En bog om yoga, der går i dybden med, hvad yoga egentlig handler om. Bogen henvender sig både til begyndere og de der har dyrket yoga i mange år.

"Yoga - en vej til balance" beskriver yogaens oprindelige formål og filosofi, og hvordan du får mest ud af at dyrke yoga.

Desuden indeholder bogen en praktisk del med øvelser, forslag til meditation og et sundere liv. Både nybegynderen og den øvede kan i denne bog hente inspiration til at få mest muligt ud af sin yoga.

Bogen viser, hvordan yoga oprindelig betød meget mere end fysisk træning og yogastillinger.

Yoga handler om at komme i naturlig balance ved hjælp af korrekt åndedræt, mental træning, meditation, sund kost og andre temaer indenfor yogisk livsstil og større bevidsthed.

Bogen kan købes hos din boghandler eller på helseonline.dk

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.